Hlavní obsah

GLOSA: Slavii srazily chyby, rotace, někdy podcenění. Také nenahradila odchody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Edenu se rozlilo zklamání. Slavia ve fotbalové lize nepotvrdila pozici týmu, který je ve svém vývoji nejdál, který je nejsilnější a nejsehranější. Mistrovské juchání probíhá v Plzni, sešívaní skončí druzí. Vršovický klub se dostal do fáze, kdy je tohle málo. Ačkoliv parta trenéra Jindřicha Trpišovského prožila další působivé tažení do evropského čtvrtfinále (v Konferenční lize), hodnocení sezony bude rozpačité. Kvůli nezvládnutému boji o titul i kvůli výbuchu v letních předkolech Ligy mistrů a Evropské ligy.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Článek

Příčin, proč se Tomáš Holeš a spol. nepomazlí s mistrovským pohárem, najdeme hodně. Slavii srážely chyby, které v minulosti nepáchala, defenziva celkově neoplývala jistotou. Samostatnou kapitolou bylo točení Ondřeje Koláře a Aleše Mandouse v bráně bez jasně určené jedničky.

Rotace přicházely všude v sestavě. Někdy byly zásahy do ní kvůli zraněním vynucené, jindy kouč Trpišovský měnil hráče dobrovolně a oproti minulosti mu tahy nevycházely. Neplatilo tvrzení, že ať postaví kohokoliv kamkoliv, zahraje dobře. Jeho aura kouzelníka v téhle sezoně na domácí scéně oslabila. Ano, marodů měli sešívaní hodně, ztráty byly někdy opravdu citelné, ale vzhledem k šířce kádru a nákladům, které ho živí, je to jen slabá omluva.

Kiks brankáře Aleše Mandouse. Nedoplácí Slavia na střídání brankářů?Video: Sport.cz

Nelze se ubránit ani dojmu, že do některých zápasů šli slávisté špatně mentálně nastavení. Například při porážkách s Karvinou nebo Hradcem Králové v nadstavbě spoléhali až moc na to, že soupeře nějak přehrají, sklouzli k profesorskému přístupu. Zdálo se, že někdy protivníka podcenili, ačkoliv například po duelu s Votroky tuhle tezi Trpišovský vehementně vyvracel.

Slavia potřebuje jasnou jedničku, tvrdí expertVideo: Sport.cz

Ostatně jím vedená družina pustila svůj osud z rukou nenapravitelně až v nadstavbě, protože do ní ještě vstupovala z prvního místa. Paradoxně v tu chvíli už nehrála poháry, mohla se soustředit jen na ligu, síly jí nevysávala náročná střetnutí s Feyenoordem a spol. Možná ji dohnala únava.

Slavii se také nepodařilo nahradit útočníka Jana Kuchtu a kreativního záložníka Nicolae Stanciua, kteří Eden v zimě opustili. Oba chyběli víc, než si ve Vršovicích možná mysleli. Na druhou stranu i červenobílí peníze z prodejů potřebují.

Slavia neumí fotbal, tvrdil expert v pořadu Přímák na Sport.cz.Video: Sport.cz

To se může projevit opět hned v létě. Trpišovský naznačil, že počítá s prodejem dvou hráčů. S velkou pravděpodobností půjde o Alexandra Baha, o kterého je zájem z Benfiky Lisabon nebo anglické Premier League. Kdo dál by mohl odejít? Možná Yira Sor, možná Ondřej Lingr, možná Holeš.

Slavia má zahraničním klubům co nabídnout. Bude řešit, jak vybalancovat ekonomickou část, sportovní ambice i touhy samotných hráčů. Tím, že jim nemůže nabídnout boj o Ligu mistrů, ztrácí trochu na atraktivitě.

Zároveň je třeba ocenit Plzeň. Asi nikdo nečekal, že se soubor kouče Michala Bílka bude takhle zdatně držet celou sezonu a tlačit na obě pražská S. Západočeši působili silně, odolně, byli semknutí. I tak neměli být pro Slavii nepřekonatelným soupeřem. Nakonec byli.

Reklama

Související témata: