Hlavní obsah

GLOSA: Sor se stává hvězdou. Rychleji, než se čekalo. Rostl by tak i ve Spartě?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zimě ho vábily oba pražské kolosy. Slavia nakonec vyjednávací přetahovanou o Yiru Sora, raketu z Baníku Ostrava, nad Spartou vyhrála. Stačila krátká doba a rychlý Afričan se parádně etabluje v sestavě červenobílých, po Fenerbahce utýral v Konferenční lize dvěma góly i Linec. Sor se stává hitem, hvězdou, zlepšuje se rychlostí, jakou oplývá na hřišti.

Foto: Sport.cz s využitím Borgis/Vlastimil Vacek

Yira Sor se raduje z branky

Článek

Slávistický šéf Jaroslav Tvrdík dával před startem jarní části nové posile Yirovi Sorovi čas na adaptaci a sliboval trpělivost. Očekával, že v prvním půlroce bude spíše střídajícím hráčem, a predikoval, že hvězdou Slavie bude od další sezony. Jednadvacetiletý Nigerijec jeho požadavky předbíhá, v Edenu už se na něj fanoušci učí oslavný pokřik. Je proč.

Sor vyniká extrémní rychlostí. Díky ní mu sedí zápasy na evropském pódiu, kde soupeři tak urputně nebrání, jako se to Slavii stává v domácí soutěži. Linec svou dynamikou a schopnostmi v plném fofru cupoval. Dal dva góly, mohlo jich být ještě víc. Celkem naskočil v Konferenční lize do tří zápasů, počítá čtyři branky a jednu asistenci. To je báječná bilance.

Často se opakuje, že Trpišovský umí s hráči pracovat a posouvat je. Mladý Nigerijec začíná být dalším důkazem. Slávistický kouč zohledňuje mnoho faktorů, například si uvědomuje, že ho nemůže přetěžovat, protože na podzim v Baníku byl často žolíkem.

Ale Trpišovský má evidentně jasný plán, jak se Sorem pracovat, jak ho dál aklimatizovat, kdy ho chce nasazovat, kdy cítí, že se bude hodit. Když bude potřeba, pokárá ho, což se stane i po Linci, kdy se kouči nelíbila oslava gólu saltem. Bude zajímavé sledovat, co vše v Edenu ze Sora vyždímají.

Nabízí se hypotetická otázka: Zářil by takhle Sor i ve Spartě, která o něj rovněž stála? Dovedli by i na Letné rozvíjet jeho potenciál? „Ve Slavii se hráči zlepšují. Když přijdou do Sparty, tak ne. Spíš mi přijde, že jsou ještě horší," prohodil tento týden pro Sport.cz bývalý sparťanský útočník Horst Siegl. Jasný pohled. Na Letné je momentálně úplně jiná atmosféra i skladba týmu.

Nigerijský expres je v Edenu v dobrých rukách. Přitom nebyl laciný. 30 milionů korun, procenta z dalšího prodeje a hostování s opcí Ubonga Ekpaie z něj udělaly nákladnou posilu. Ale Trpišovský věděl, proč o něj tolik stojí a co s ním chce dělat. Zatím to jde na jedničku.

Reklama

Související témata: