Hlavní obsah

Trpišovský: Sorův potenciál si netroufám odhadnout. Je komplexnější než Sima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po Fenerbahce mučil i Linec. Nigerijský fotbalový fofrník Yira Sor cílil v prvním osmifinále Konferenční ligy na hattrick, nakonec přispěl k výhře Slavie nad rakouským soupeřem 4:1 dvěma góly. „Netroufám si odhadnout, kde může být konec jeho potenciálu. Někde hodně vysoko,“ prohodil po povedeném Sorově představení trenér sešívaných Jindřich Trpišovský.

Sorův potenciál? Neumím odhadnout, do topu ještě něco chybí, říká Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek

Rychlost, dravost, dynamika. Předností Yiry Sora si každý všimne. „Absolutní rychlost má skvělou. Ale říkal nám, že se ještě nedostal na maximum. Takže ještě uvidíme,“ usmál se slávistický kouč Jindřich Trpišovský po výhře 4:1 nad Lincem v osmifinále Konferenční ligy.

Jednadvacetiletý útočník skóroval poprvé ve 3. minutě. „Přitom to ani nebyla gólová šance, tu z ní udělal až svou výjimečností,“ podotkl kouč k momentu, kdy se Sor pohotově obtočil kolem obránce soupeře a pak neomylně skóroval ranou pod břevno.

V 29. minutě pak pláchnul obráncům znovu, udělal kličku brankáři Alexandru Schlagerovi a pohodlně uklidil míč do prázdné brány. „Věřil jsem, že díky své rychlosti gólmana snadno obejdu. Povedlo se,“ culil se Sor.

Pudilovi? Šestnáctiletá dvojčata to na svůj věk zvládla skvěle, chválil Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

Šance měl i na třetí zásah. „Myslím, že jsem přišel o hattrick. Chtěl jsem ho vstřelit. Přišel jsem o něj i proti Fenerbahce, ale mám hlavu nahoře a věřím, že to jednou přijde,“ nelámal si hlavu slávistický hrdina. A při vědomí, že jednu branku vstřelil i jeho krajan Peter Olayinka, spokojeně prohlásil: „Nigérie na nás může být pyšná.“

Zápasy v Evropě mu sedí. „Evropský fotbal mu více vyhovuje, vedení fotbalu, typologie soupeřů mu sedí víc než v Česku, kde jsou i těžší terény. Pořád si zvyká,“ přiblížil Trpišovský.

„Má skvělé instinktivní a dovednostní věci, má akceleraci, dynamiku, zakončení. Někdy se dostane pod tlak tím, jak někdy pozdě spíná. Někdy nevyhodnotí dobře situace, potřeboval by se malinko zvednout kondičně, aby vydržel hrát déle v té intenzitě. To, jak hraje teď, vyžaduje jiný energetický systém, než na který byl zvyklý. Je dost po takovém výkonu vyřízený. Na to musíme myslet, protože v Ostravě měl často roli žolíka, málokdy hrál celé utkání,“ vypočetl kouč.

A Sorův potenciál? „Když si představím, že by byl v topu kondičně, sžitý s týmem a úplně chápal principy hry, asi by dalece přesahoval hranice české ligy a českého fotbalu. Je trochu jiný než Sima, Yira je komplexnější. Těžko říct, kde se to zastaví. Ale někdy ho budeme asi muset brzdit, jeden gól oslavil jako Ronaldo, druhý přemetem, což neradi vidíme, může se zranit. Momentálně jsme spokojení s rolí, jakou má. Může atakovat nejlepší ligy, ale to pak ovlivňuje spousta faktorů,“ poznamenal Trpišovský i s odkazem na Abdallaha Simu, kterého sešívaní prodali do Brightonu.

„Zůstávám pokorný. Byl to skvělý výkon od celého týmu,“ hodnotil Sor.

Reklama