Hlavní obsah

GLOSA: Sparta vrací úder, na rivala vypálila salvu z děla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když vy nám berete naše hráče, tak my vám taky. I tak lze chápat příchod exslávisty Jana Kuchty z Ruska na Letnou. Fotbalová Sparta samozřejmě v první řadě přivádí velkou posilu, útočníka, který zazářil za reprezentaci v nedávných těžkých zápasech elitní divize Ligy národů. Zároveň se však otevřeně staví na odpor rivalovi, který nad ní měl v posledních sezonách v ligové tabulce jasně navrch. Kuchtovo roční hostování z Lokomotivu Moskva s opcí je senzační a třaskavou novinkou.

Foto: Sport.cz s využitím Sparta.cz

Reprezentant Jan Kuchta, nová posila v rudém dresu Letenských.

Článek

Přišel do Moskvy v nevhodný čas. Pár týdnů před invazí Ruska na Ukrajinu. Když přijel na červnový sraz národního týmu, bylo jasné, že hledá cestu k návratu do klidnějších končin Evropy.

Jestli bude hrát takhle dál, jistě se v prestižních ligách najde někdo, kdo ho z Ruska vykoupí, věřili reprezentační trenéři.

Janu Kuchtovi nakonec přispěchala na pomoc světová federace FIFA, která v úterý rozhodla, že zahraniční fotbalisté působící v ruských a ukrajinských klubech budou moci přerušit své kontrakty až do 30. června 2023. Po únorovém vpádu ruských vojsk na Ukrajinu umožnila cizincům přerušit smlouvy původně jen do konce letošního června.

Také sešívaní se o návrat svojí nedávné opory zajímali, jenže Kuchta hned v pátek seděl na Letné. A dohodl se tam.

Sparta se rivalovi revanšuje za nedávná příkoří. Do Slavie nejprve zamířil exsparťan Nicolae Stanciu, byť s oklikou přes Arábii. Před rokem pak sešívané rovnou po skončení smlouvy na Letné posílil Srdjan Plavšič. Během jara Slavia usilovala také o sparťanského odchovance Matěje Pulkraba, s nímž se nakonec nedohodla.

Sparta teď vrací úder, na rivala vypálila salvu z děla, kterou angažování rozjetého reprezentačního útočníka bezpochyby je.

Když nedávno šéf klubu Daniel Křetínský kriticky hodnotil další sezonu bez trofeje, o rivala se také otřel.

„Vývoj konkurence nám hrál do karet. Plzeň měla ekonomické problémy, Slavia ze stejných důvodů spíše oslabila a nebyla v optimálním rozpoložení," poukázal indiskrétně.

Skvělý Jan Kuchta. Jeden gól dal, druhý zařídil. Pomůže mu to k odchodu z Ruska?Video: Sport.cz

O titul se nehraje v rukavičkách, Sparta o něj marně usiluje od posledního triumfu v roce 2014. Posledními kroky dává jasně najevo, jak moc o něj nadále usiluje. Z Dánska přivedla náročného trenéra Briana Priskeho, do nově zřízené funkce manažera áčka angažovala zpátky svého bývalého kapitána Tomáše Sivoka. Po odchodu Adama Hložka do Leverkusenu kádr také doplňuje a senzační Kuchtův příchod by měl být zásadním posílením.

Jenže ani Slavia nespí a po sezoně bez trofeje se hodlá vrátit na dominantní pozici. A ještě je tady Plzeň, která obě pražská S znovu doběhla a bude obhajovat svůj senzační titul.

Nový ročník slibuje další nelítostné bitvy. Kuchtův příchod do Sparty budí zájem a emoce dávno před tím, než se klíčové řežby vůbec přiblíží.

Reklama

Související témata: