Hlavní obsah

GLOSA: Srdce bojovníka. Dvořák v UFC ukázal obrovskou touhu a odhodlání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České MMA zažilo v nejslavnější bojové organizaci UFC další neúspěch. O čtvrtou výhru mezi elitou se na letošním posledním turnaji pokoušel jeden ze čtyř domácích zástupců David Dvořák, který ale tvrdě narazil. Angolan Manel Kape představoval hodně složité sousto, přesto se český bojovník nechtěl za žádnou cenu vzdát a i s viditelnými zdravotními problémy odbojoval celá tři kola. Na výhru to nestačilo a Dvořák si v roce 2022 připsal druhou porážku.

Foto: Sport.cz s využitím Chris Unger/Zuffa LLC

David Dvořák během souboje s Manelem Kapem.

Článek

Soupeř Manel Kape coby třináctka muší divize rozhodně nepředstavoval nic jednoduchého. Dvořák i jeho trenérský tým již při přijetí další nabídky na zápas moc dobře věděli, že je čeká prototyp komplexního bojovníka, který se v UFC může dostat hodně daleko. Nic na tom neměnil ani fakt, že rodák z Luandy v prvních dvou duelech mezi elitou prohrál, teď si ale připsal již třetí výhru v řadě.

Ačkoliv se český bojovník za celý zápas nedostal k vážnějšímu ohrožení, naopak sám prožil celou řadu pekelně těžkých momentů. Pokaždé ale ukázal obrovské srdce a touhu odčinit březnovou porážku proti Brazilci Matheusu Nicolauovi. V prvním kole dokonce přežil i několikavteřinové páčení ruky, které by naprostá většina bojovníků raději odklepala. Zlomení horní končetiny doslova viselo na vlásku a ve hře by byla i případná delší stopka kvůli zranění.

Kdepak, Dvořák se nechtěl za žádnou cenu vzdát a možná i s trochou štěstí mohl pokračovat v boji. Bylo ale zřejmé, že ho „lámaná" ruka limituje a že to zkrátka není ono. Důvod ke vzdání zápasu? Ten ani tentokráte nehledejte. Rodák z Hořic se kousl, tak moc chtěl zvítězit, jenomže ani přes obrovskou touhu nedokázal se zápasem nic udělat.

A je třeba zmínit i druhé kolo, ve kterém Dvořák byl znovu ve velkých problémech a znovu to vypadalo, že by se mohl blížit konec zápasu. Značně otřesený přežil další nepříjemnou situaci, ale ani tentokráte v jeho hlavě ani na chvíli neproběhla myšlenka, že by to měl zabalit. Stále věřil, že se mu povede soupeře překvapit, tentokráte na to byl ale krátký.

Kape byl zkrátka připraven na vše, co český bojovník chtěl udělat. Byl agresivnější v postoji a obrovskou kvalitu předvedl i na zemi. Koneckonců zápas mohl ukončit v obou těchto pozicích. Dovolil si i sebevědomá gesta, jako tanečky nebo bojování s rukama za zády. Zápas si užíval, věděl, že vítězství půjde na jeho stranu a také potvrdil to, co se před zápasem o něm říkalo. Prošel si ale i frustrujícími momenty, kdy se mu ani ve výhodných pozicích nepovedlo soupeře ukončit.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený David Dvořák (@dvorak.david)

Obrovská komplexnost Angolana zdobila i v duelu s žebříčkově lépe postaveným bojovníkem. Starboy, jak se Kapemu přezdívá, předvedl další dominantní výkon a po právu se s vysokou pravděpodobností dostane mezi nejlepší desítku muší divize. Mohl by to ale dopracovat ještě dál, kvality a schopnosti na to bezesporu má.

Naopak Dvořáka zcela jistě čeká žebříčkový pád. Ačkoliv mu před zápasem patřila devátá pozice, nyní se dá čekat pokles možná i mimo nejlepší desítku. Rozhodně ale není třeba smutnit, po dvou porážkách v řadě klidně může přijít další vítězná série, která hořického rodáka znovu nastartuje. Tentokráte to nebyl jeho den, i tak si je potřeba z toho vzít to pozitivní, jako například obrovskou touhu a odolnost, kterou český bojovník šokoval celý bojový svět.

Dvořáka pravděpodobně čeká zdravotní pauza. Bezprostředně po zápase měl levou horní končetinou zafixovanou a v nejbližších hodinách či dnech by mohlo být jasněji, zda se v ní během usilovného páčení něco neporouchalo.

Reklama

Související témata: