Hlavní obsah

GLOSA: Štěstí a zasloužené razítko na evropskou příslušnost. Slovácko si buduje respekt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebojácnost byla poprvé odměněna. Slovácko dokázalo senzačně vyhrát ve francouzském Nice a slaví premiérový triumf v evropských pohárech v klubové historii. Možná ne zasloužený za čtvrteční duel, ale za dosavadní vystoupení v Konferenční lize určitě ano. O tom, že tým z Uherského Hradiště letos do Evropy rozhodně patří, už snad nikdo nepochybuje.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP/Daniel Cole

Radost fotbalistů Slovácka v Nice.

Článek
Fotogalerie

„Došli jsme si pro tři body. Jestli jsou zasloužené, nebo ne, na to se nikdo ptát nebude," pravil po utkání gólman Slovácka Filip Nguyen. Má pravdu. Prvních 45 minut jasně dominovali hráči Nice a právem vedli 1:0, i když vlastním gólem Daníčka.

Druhá půle nabídla z obou stran atraktivní otevřený fotbal, na jaký jsme si v podání Slovácka v evropských pohárech už tak trochu zvykli. Šlo jen o to, kdo ukáže pomyslné větší sportovní srdíčko a ke komu se přikloní i trochu štěstí. Ruku na srdce, pokud by Nice proměnilo jednu ze svých velkých šancí, bylo by nejspíše po zápase.

Jenže Nguyen tentokrát čaroval. Jen díky němu se mohl stát ve Francii tak trochu malý fotbalový zázrak. Slovácko francouzského favorita zatlačilo a předvedlo parádní obrat. Právě při rozhodující trefě možná přišlo zmíněné štěstí. Jak přiznal střelec Petr Reinberk, díru ve zdi mezi hráči Nice úmyslně trefit nechtěl.

V kontextu samotného utkání i sporné červené karty v závěru je to pro Nice asi krutá porážka, pro Slovácko však výhra, kterou si svěřenci trenéra Martina Svědíka za všechna dosavadní vystoupení v Konferenční lize zasloužili.

S klidným svědomím už můžeme říct, že Slovácko pro letošní sezonu do evropských pohárů patří. Svými výkony, předvedenou hrou a teď i sladkým triumfem si právem buduje stále větší respekt. „V závěru jsme trpěli," hodnotil trefně kouč Nice Lucien Favre nápor soupeře.

Měsíc pravdy

Český celek teď čeká další tvrdá zkouška. Do konce podzimní části totiž zbývá necelý měsíc a Slovácko potřebuje zabrat v domácí soutěži. Pokud nezačne sbírat body, jen těžko se bude v závěru ročníku ucházet o pohárové příčky a jediná cesta do Evropy by vedla opět přes zrádný MOL Cup, kde každé zaváhání znamená konec nadějí.

K tomu přibyly příjemné starosti v Konferenční lize, Slovácko je reálně ve hře o postup ze základní skupiny. Výhra v Nice může kádr v temném období jen nakopnout, nic lepšího si hráči ani přát nemohli. Nastal tedy čas ukázat vnitřní sílu mužstva, kterou hradišťští pravidelně zmiňují. Udělat z utkání v Nice vlaštovku, která, jak víme, jaro nedělá, by byla velká škoda.

Dokáže Slovácko postoupit ze základní skupiny Konferenční ligy?
Ano
72,2 %
NE
27,8 %
Celkem hlasovalo 450 čtenářů.

Reklama

Související témata: