Hlavní obsah

GLOSA: To není kanadský žert. Mrázkovo angažmá v Torontu se bortí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takhle si Petr Mrázek svou kanadskou misi nepředstavoval. Na konci července uzavřel hokejový gólman jako volný hráč tříletou smlouvu s Torontem (na 11,4 milionu dolarů) a maloval si, jak Maple Leafs pomůže ke Stanley Cupu. Po necelých osmi měsících ambiciózní klub nabízel třicetiletého brankáře konkurenci.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters

Petr Mrázek zažívá v NHL složité časy

Článek

Mrázek ve své 10. zámořské sezoně zažívá možná nejsložitější týdny kariéry. Sám ví, že jeho výkony nejsou adekvátní. Statistiky se pohybují v podprůměrných hodnotách, snáší se na něj kritika torontských fanoušků a médií, která jsou asi nejkousavější v NHL.

„Leafs o Mrázkovi mluví, jako by to byl brankář, co byl léta dobrý a v první sezoně s Torontem záhadně upadl do rutiny. Mrázkovu kariéru ale definovala průměrnost. Nezačal se trápit až nyní," píše např. deník Toronto Sun.

Kanadský bulvár pomíjí dobu, kdy byl Mrázek v Detroitu považován za kandidáta na Vezina Trophy, nebo závěr základní části 2019, v níž Carolinu skvělými výkony dotlačil do play off.

V NHL se ale na minulost nehraje.

Nejdůležitější kolonkou brankářských statistik sice stále zůstávají výhry a Mrázek jich v modrobílém dresu Maple Leafs vychytal 10 z 15 startů od začátku. To se ale dalo přičíst i mimořádné ofenzivní síle týmu.

Další Mrázkovy cifry jsou totiž chabé. Úspěšnost zákroků? 88,4 procenta. Průměr gólů? 3,48. Když Mrázek pokazil start pod širým nebem proti Buffalu (2:5), začalo se od něj odvracet i klubové vedení.

Foto: John E. Sokolowski, Reuters

Petr Mrázek přichází na led k zápasu pod širým nebem proti Buffalu.

Českého brankáře se Maple Leafs snažili vyměnit do Chicaga za veterána Marca-Andre Fleuryho, což k nelibosti generálního manažera Toronta Kylea Dubase uniklo na veřejnost. Dohoda prý nakonec ztroskotala na neochotě kanadské strany obětovat i volbu z prvního kola draftu.

Pětkrát v posledních pěti sezonách Toronto postoupilo do play off, pětkrát se poroučelo v prvním kole. I proto gólmanská otázka nedá Dubasovi spát.

Aktuálně je ale jedničkou Maple Leafs švédský nováček Erik Källgren. Původní brankář č.1 Američan Jack Campbell je od 8. března zraněný a Mrázek je z formy.

Torontskému GM navíc nevyšla akce s finským brankářem Harrim Säterim, který působil v Novosibirsku a s Torontem podepsal minimální kontrakt. Olympijský vítěz z Pekingu ale musel projít waiver listem, kde byl nabídnut ostatní klubům. A chňapla po něm Arizona...

Vzhledem k tomu, že Toronto nemělo moc prostoru pod platovým stropem a přesto si před uzávěrkou pořídilo do obrany veterána Marka Giordana, bude ale muset někde ušetřit. Mrázkův přesun do farmářského týmu Marlies se tak jeví jako nezbytný krok.

Foto: Dan Hamilton, Reuters

Petr Mrázek během utkání NHL pod širým nebem proti Buffalu.

„Bez ohledu na to, co kdo říká, má Petr pořád velké sebevědomí. Musí ale pracovat a najít svou hru," prohlásil Dubas.

Kolem Mrázka však v Torontu evidentně není dobrá atmosféra. I když se voda nad českým brankářem u Maple Leafs nezavřela, zvrátit průběh sezony se teď pro něj zdá skoro nemožné.

Reklama

Související témata: