Hlavní obsah

GLOSA: Trest pro Wimbledon? Vítězové doplatili na úspěch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na body zapomeňte! Takový vzkaz poslali již v dubnu zástupci ATP i WTA organizátorům slavného Wimbledonu. Měl to být trest za to, že pořadatelé nejslavnějšího turnaje světa zakázali na svém turnaji start ruských a běloruských tenistů. Důvodem byla obava z toho, aby případný ruský úspěch nevyužila Putinova vláda k propagaci režimu. Původní záměr potrestat "drzé" rozhodnutí čelních představitelů All England Clubu se však poněkud minulo účinkem...

Foto: S využitím ČTK/AP

Finalisté Wimbledonu Novak Djokovič a Nick Kyrgios

Článek

„Vzhledem k obrovské sledovanosti turnaje nechceme, aby byl zneužit k propagaci ruského režimu. A také máme obavy o bezpečí veřejnosti, hráčů a jejich rodin, proto jsme nemohli rozhodnout jinak," odůvodnil verdkikt předseda All England Clubu Ian Hewitt. Mužská i ženská tenisová federace odpověděla obratem, a to již zmíněným neudělováním bodů do žebříčku.

A tak když Novak Djokovič posedmé vyhrává slavný Wimbledon, padá za "odměnu" z třetí příčky na sedmou, jeho finálový soupeř Nick Kyrgios po životním turnaji klesá o pět pozic. Parádní tažení Ons Džabúrové do finále je potrestáno sešupem z druhé pozice na pátou. Překvapivá šampionka Elena Rybakinová neopustila 23. příčku, která jí patřila před turnajem. A to zdaleka nejsou jediné paradoxy nedávných londýnských bojů.

Ponechme teď stranou, jestli bylo rozhodnutí organizátorů nejstaršího turnaje světa správné, či nikoliv. Faktem je, že tento verdikt přinesl do světa bílého sportu pořádný zmatek a do velké míry znehodnotil současné žebříčky.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Jelena Rybakinová vyhrála poprvé v kariéře Wimbledon.

Do Londýna i přes zmiňované nulové body dorazila prakticky kompletní světová elita. Účasti se vzdaly jen Naomi Ósakaková či například vyhaslá hvězdička a finalistka z roku 2014 Eugenie Bouchardová. Chyběly samozřejmě ruské hvězdy v čele se světovou jedničkou Daniilem Medveděvem, dále Andrej Rubljov, Karen Chačanov, z žen Daria Kasatkinová či Veronika Kuděrmětovová. A samozřejmě běloruské ikony Viktoria Azarenková a Aryna Sabalenková.

Důsledek rozhodnutí ATP a WTA tak byl jasný. Kdo slavil ve Wimbledonu úspěchy v roce 2021, může se spolehnout na to, že bude potrestán. A to bez ohledu na fakt, jak daleko v letošním ročníku dojde. To se názorně potvrdilo na příkladu Novaka Djokoviče, který obhájil loňský titul, aby obratem přišel o 2000 bodů, které by mu za normálních okolností zůstaly, a spadl na pozice, které hráči jeho formátu nepřísluší.

Jinými slovy řečeno, čím úspěšnější jste loni byli, tím hůř na tom teď budete. A samozřejmě naopak. Skončili jste v minulém ročníku v prvním kole? Skvěle! Máte ideální šanci na vylepšení svých pozic, protože vaši úspěšnější soupeři o body na rozdíl do vás přijdou.

A proto teď najdeme jméno jednadvacetinásobného grandslamového šampiona a sedminásobného wimbledonského vítěze na sedmém místě a ženskou šampionku Jelenu Rybakinovou na stále stejné pozici ve třetí desítce.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Novak Djokovič s wimbledonskou trofejí

V součtu tedy rozhodnutí tenisových elit mužského a ženského okruhu přispělo k tomu, že pohled na současný žebříček oprávněně vyvolává pochybnosti o jeho objektivitě a úspěšní tenisté z letošního ročníku, kteří si v řadě případů mohli vylepšit životní maximum, jako například čtvrtfinalistka Marie Bouzková, ostrouhali.

A jen zvláštním paradoxem tak zůstává, že britská vévodkyně Kate předávala na posvátné londýnské trávě slavnou trofej do rukou rodačky z Moskvy, která ještě v roce 2018 hájila barvy Ruska, Jeleně Rybakinové.

Bylo rozhodnutí ATP a WTA neudělovat ve Wimbledonu tenistům body správné?
ano
13,8 %
ne
84,7 %
nevím
1,5 %
Celkem hlasovalo 4570 čtenářů.

Reklama

Související témata: