Hlavní obsah

Zvláštní oslava wimbledonského titulu. Jsem ráda, že už to mám za sebou, říká šampionka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od roku 2006 nikdo nic takového nedokázal. Jelena Rybakinová otočila po ztraceném prvním setu wimbledonské finále s Ons Džabúrovou (3:6, 6:2, 6:2) a mohla slavit svůj první grandslamový titul. Mohla... Třiadvacetiletá Kazaška totiž po proměněném mečbolu působila, jako by právě splnila povinnost a poslala na turnaji nižší úrovně ze hry další outsiderku.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Jelena Rybakinová po svém wimbledonském triumfu

Článek

Return z bekhendu Ons Džabúrové letí daleko do autu, třiadvacetiletá rodačka z Moskvy Jelena Rybakinová právě proměnila mečbol a jako nemladší tenistka od roku 2011, kdy slavila titul Petra Kvitová, vyhrála slavný Wimbledon.

Ruce nahoru, slzy štěstí, možná polibek posvátné trávě v All England Clubu... Asi takové reakce čekali fanoušci na tribunách i u televizních obrazovek. Realita? Lehce zatnutá pěst, decentní úsměv, úleva ve tváři a pozdrav divákům. Do tenisu nezasvěcený divák by řekl, že tenistka právě postoupila do druhého kola.

"Viděli jsme reakci ženy, která je ve svém nitru velmi klidná, ale která je plná vnitřních emocí při samotném zápase. Jinak by těžko mohla otočit utkání proti někomu tak silnému, jako je Ons Džabúrová," vysekl poklonu mladé tenistce komentátor Eurosportu a sedminásobný grandslamový vítěz Mats Wilander.

Poté, co z rukou britské vévodkyně Kate převzala nejslavnější tenisovou trofej, potvrdila slova švédské legendy i samotná Rybakinová. "Upřímně jsem ráda, že to už skončilo. Před zápasem i během něj jsem byla hrozně nervózní. Nikdy jsem nic takového necítila," přiznala šampionka.

"Pokud Jelena zůstane takto klidná, vyhraje ještě celou řadu dalších grandslamů. Nemyslím si, že ji vítězství ve Wimbledonu změní, dodal Wilander, kterému právě triumf ve dvouhře z All England Clubu jako jediný v jeho grandslamové sbírce chybí.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Jelena Rybakinová s vítěznou trofejí za triumf ve Wimbledonu

Poněkud chladnými oslavami je proslulá i úřadující světová jednička Daniil Medveděv. Ten nemohl stejně jako jeho krajané a běloruští tenisté ve Wimbledonu kvůli útoku Ruska na Ukrajinu startovat. Bouřlivým oslavám se ve vzájemných zápasech vyhýbaly i sestry Williamsovy.

Jelena Rybakinová, která až do roku 2018 hájila barvy Ruska, si za wimbledonský triumf odnese šek na 58 milionů korun, v žebříčku se však ze současného 23. místa kvůli neudělování bodů neposune.

Reklama