Hlavní obsah

GLOSA: Tvrdý flastr za rasistické gesto. Hrabíka teď nejspíš nevykoupí ani rychlé pokání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrál na dvou juniorských světových šampionátech, v hokejové extralize vstřelil jediný gól, až teď se ale Kryštof Hrabík stal "slavným" a jeho jméno plní titulky sportovních stránek. Nemůžou za to však výhry, nádherné branky, ale hloupé a ostudné "opičí banánové" gesto, kterým v Americe urazil soka tmavé pleti. Svým týmem byl okamžitě suspendován, později vyfasoval od vedení AHL, nižší zámořské ligy, nekompromisní 30zápasový distanc. Sice se omluvil, i tak je jasné, že několikavteřinový zkrat mu pošpiní, ne-li zničí, (minimálně zámořskou) kariéru.

Foto: Sport.cz s využitím Twitteru

Kryštof Hrabík dostal v AHL stopku na 30 zápasů.

Článek

Že bez jediné námitky trest přijal a že jeho následné prohlášení je plné pokání, v němž se objevují slova jako "hanba a omezenost", má - snad vedle upřímného úmyslu - i zcela logický a pragmatický záměr. Nemá cenu si nic namlouvat, ale hokejistů typu Hrabíka si může klub San Jose Barracuda lusknutím prstů vytáhnout dalších deset patnáct.

Bez projevení lítosti, rychlého uznání viny by se mohl šmahem pakovat a jeho zámořská kariéra by se v mžiku rozplynula. Nicméně ani teď před sebou nemá v Americe zřejmě nikterak zářivou budoucnost, vlastně spíš poměrně temnou, protože nálepky hráče s rasistickým průšvihem se nejspíš nezbaví, ani když "školící program o rasismu a inkluzi", jehož absolvování je součást vykoupení se z hříchů, dokončí na výbornou.

Tak to prostě je, protože byznys, v němž se na jedno místo tlačí řada dalších, podobné úlety neodpouští. Čehož je příkladem třeba brankář Patrik Bartošák, jenž před sedmi lety čelil obvinění z domácího násilí. A kát se třeba musel i v době své největší slávy veřejně prospěšnými pracemi za rychlou jízdu v opilosti také Dominik Hašek, jenž teď nabízí Hrabíkovi schůzku.

Ano, v českém prostoru se může zdát, že trest na 30 zápasů je ve srovnání s tvrdými fauly či dopingem až drakonický, nebývale exemplární. Že je Amerika přespříliš hyperkorektní, jenže i případ fotbalisty Kúdely nás už naučil, že na jakékoliv projevy, které i jen zavání rasismem, jsou na západ od nás tuze hákliví. Že je za ně automaticky dávána vyšší trestní "sazba" a že zvlášť, když byl na základě videa a fotografií Hrabík "chycen" při činu, to odnese. Je to dáno historií i aktuální náladou společnosti.

Ale to nemá být věc, za kterou si zaslouží litovat, protože je vždy nutné respektovat a ctít zákony, zvyklosti i pravidla země, kde jsem a ve které si vydělávám. Hrabík to ví, neboť není žádným neználkem, který by najednou objevoval "nástrahy" Ameriky, ale za Atlantikem hraje čtyři roky. A omluvou nemá být ani to, že při zápase prostě chlapům nějaká ostřejší slova ujedou, protože jsou věci, které se zkrátka nedělají a z úst nevypouští.

Tečka.

Jen v něčem je třeba Hrabíkovi vyjádřit respekt. Že nekličkoval, postavil se k trestu jako chlap a i jeho prohlášení zní - byť dost možná vzešlo z pera klubového profesionála - tak, jak byste v podobné chvíli čekali. Ne vždy umí (nejen) sportovci svým průšvihům čelit.

Teď je otázka, jestli je to dost na to, aby mu Amerika dala přes všechny kajícné skutky druhou šanci, či jeho kariéře pomůže ve 22 letech jen přesun zpět do (nezápadní) Evropy.

Robert Sára

Sportovní žurnalistice se absolvent Masarykovy univerzity (obor historie – žurnalistika) věnuje od roku 1999. Zaměřuje se především na hokej, jako reportér se účastnil řady světových šampionátů. Rovněž pokrývá témata z motorsportu a sportovní politiky. Více než 20 let působil v MF DNES, v roce 2021 přešel do Sport.cz.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.