Hlavní obsah

GLOSA: Varovná facka pro Spartu. Vrba málem i o deseti vylepšil Csaplárovu past

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parádně se v průběhu jara rozjeli a experti je chválili, že ze silné trojky z čela ligové tabulky teď mají nejlepší formu. Stačila však vydařená pětiminutovka soupeře, aby se pracně nabyté sebevědomí fotbalové Sparty málem zhroutilo. Její nedávný trenér Pavel Vrba se zachraňujícím se Zlínem strašil favorita až do poslední chvíle, přestože v závěru dohrával o deseti. Udělil aspirantovi na titul varovný políček, z něhož by se měla Sparta poučit.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK

Pavel Vrba sleduje počínání svých svěřenců v zápase proti Spartě

Článek

Chybělo jen málo, aby se Csaplárova past přejmenovala na Vrbovu. Známé úsloví užívané v českém fotbale definuje stav, kdy tým vede 2:0, což je podle Josefa Csaplára nejzrádnější vedení, soupeře pak podcení a náskok ztratí.

Spartě se ve Zlíně něco podobného stalo dokonce při výhodě 3:0. V tu chvíli byla jasným pánem situace, jenže nohu z plynu sundala předčasně. Jak už to tak bývá, outsider si dodal odvahy teprve ve chvíli, kdy už neměl co ztratit. Dostal se na kontakt a děsil favorita až do konce.

Pražané ostudu nedopustili, tři body nakonec uhájili, což je ve výsledku nejpodstatnější. Mají čtvrtou výhru v řadě, třeba pohled na Jaroslava Zeleného po závěrečném hvizdu byl ovšem výmluvný. Místo bujaré oslavy z něj vyzařovalo rozčarování, jak mohlo mužstvo za jasné situace dopustit takové drama.

Priskeho Sparta nabírá na síle, bezchybnou mašinou však ještě rozhodně není. Třeba Jan Rajnoch ve svém komentáři pro Sport.cz po minulé výhře nad Jabloncem poukázal, že při vědomí dřívějších pochval a následných klopýtnutí je třeba stále opatrnost. A na jeho slova ve Zlíně došlo.

Sparta se teď může spolehnout na faktor vůdčí osobnosti kapitána Krejčího, dispečerskou roli posily Kairinena či výtečnou formu útočníků. Polevit v ostražitosti ani tak nikdy nesmí, protože příště už by za podcenění soupeře v jasné situaci nejspíš zaplatila.

Zlín zůstal po statečném boji bez bodu. Názorně však předvedl, že navzdory kritickému postavení v tabulce nebude pro nikoho snadným soustem. Vrba do druhé půle vytasil trumf v podobě debutanta Toma Slončíka. Mladík hru Ševců nakopl a oživil, svou přímočarostí i technickými dovednostmi okamžitě zaujal a řekl si o místo v sestavě.

Zlínské povstání tak paradoxně oslabil až mazák Fillo, který si nedlouho po příchodu na hřiště nechal dát dvě žluté karty v rozpětí jedné minuty. I o deseti však Zlín hrozil až do konce. Na body sice nedosáhl, aspoň cenný impuls do tuhé bitvy o záchranu ovšem získal.

Reklama

Související témata: