Hlavní obsah

GLOSA: Vrhnout se pod kola F1 je šílenost. Hamiltonovo pokrytectví nahrává radikalismu aktivistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aby bylo jasno hned na začátku. O planetu Zemi musí lidstvo lépe pečovat, myšlenka udržitelnosti života na ni je zásadní a tohle téma určitě nelze brát na lehkou váhu. Jen se mi zdá, že postoj radikálních aktivistů, kteří narušením už i sportovních událostí na celou situaci upozorňují, k ničemu dobrému nevede.

Lewis Hamilton v Silverstonu.

Článek

Aktivistický postoj k demokracii patří a je dobře, když lidé uplatňují svá občanská práva. Ale podle mne záleží hodně na způsobu, jakým souvisle bojují za určité cíle. Aktivisté ze skupiny Just Stop Oil opakovaně dokazují, že i přes různě silné policejní manévry umí proklouznout na libovolnou sportovní akci a dát o sobě vědět.

Předvedli to už v Británii na dostizích, nedávno při šampionátu ve snookeru a naposledy na Wimbledonu, když přerušili házením oranžových konfet zápasy na kurtu. Jenže masivní protest, který chystají při nedělní Velké ceně formule 1 v Silverstonu, postrádá úplně logiku.

Existují přece mnohem bezpečnější způsoby, jak získat pozornost, než vtrhnout na trať, kde se řítí monoposty rychlostí až 350 km/h. Narušit závod F1 v jeho průběhu je v podstatě sobecký čin, který může mít katastrofální důsledky, což překryje všechny správné myšlenky.

Naprosto pokrytecky proto znějí slova legendy Lewise Hamiltona, že ochráncům planety rozumí a že vítá jejich protest vůči autům jezdícím po okruhu s vysokou spotřebou benzínu. Vždyť právě tato činnost je Britovým živobytím, které mu přináší obrovské peníze.

Radikální forma protestů prakticky znemožňuje dialog, který může pomoct a třeba i vyvolat změny. Možná také proto Hamilton po až fanatické odezvě svých slov mezi aktivisty přichází s korekcí podpory a doufá, že v neděli neuvidí lidi stojící na trati a vystavující tak sebe i ostatní nebezpečí. Příště by měl možná víc přemýšlet, než bude zase do něčeho mluvit.

Reklama