Hlavní obsah

GLOSA: Zranění Staňka otevírá velkou šanci pro Mandouse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obří posila a očekávaná jarní jednička se potýká se zdravotními patáliemi. Brankář fotbalové Slavie Jindřich Staněk, za kterého sešívaní poslali do Plzně záložníky Lukáše Červa a Matěje Valentu a podle informací Sport.cz ještě 12,5 milionu korun, bude kvůli poraněnému lýtku absentovat zhruba šest týdnů. Je to rána pro Staňka, nepříjemnost pro Slavii i národní tým, a zároveň velká šance pro Aleše Mandouse.

Foto: Martin Malý/SK Slavia Praha, Sport.cz

Gólman Slavie Jindřich Staněk

Článek

Ač takové prohlášení nepadlo veřejně naplno, bylo cítit, že Staněk nepřichází do Edenu na lavičku. Sedmadvacetiletý gólman byl prezentován jako velká pomoc v přetahované o titul se Spartou a naplňování dalších cílů. Jeho angažování zároveň ukazovalo na nové možnosti, které se vršovickému klubu otevřely se vstupem miliardáře Pavla Tykače.

Start na nové štaci se ale pro něj proměnil v utrpení. Nejprve nemohl kvůli zdravotním potížím pořádně trénovat, vynechal první dva přípravné zápasy, a když už konečně mohl chytat, zase se zranil. To je samozřejmě součástí každého sportu, nehodí se naříkat. Slavia je na tuhle situaci připravená.

Jaro začne v bráně podzimní jednička Mandous, před rodákem z Nekmíře leží jedinečná příležitost. Staněk nebude podle aktuální časové prognózy na prvních pět až šest ligových zápasů včetně derby na Spartě (hraje se 3. března) a na jeden nebo i oba osmifinálové zápasy v Evropské lize.

Mandous se těžko mohl cítit dobře, když vnímal, s jakou aurou mu klub kupuje konkurenta. Teď to bude na něm. Svou pozici může razantně vylepšit. Když bude chytat dobře a mužstvo bude mít výsledky, bude trenérský štáb nerad sahat ke změně bez ohledu na to, jak zvláštně by Staňkova role náhradníka působila.

Příkladem budiž situace českého gólmana Jiřího Pavlenky v bundesligových Brémách. Ačkoliv několik sezon vládl bráně Werderu, na podzim se zranil a po uzdravení musí už delší čas skousávat pozici náhradníka. Michael Zetterer se mezi tyčemi osvědčil a Pavlenku zpátky nepouští.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Aleš Mandous během zápasu v Pardubicích.

Zpět do Slavie. Samozřejmě situace v ní a rozhodování trenérského štábu mohou být jiné. Mandous bude pod tlakem, ale pokud ho ustojí, nemusí se přes něj Staněk do brány procpat. Až se akvizice z Plzně uzdraví, pravděpodobně budou v hlavách hlavního kouče Jindřicha Trpišovského a trenérů gólmanů Radka Černého a Štěpána Koláře vířit myšlenky, kdy a jak ji využít.

Staněk jako Neuer. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Ale hodně bude záležet na výkonech Mandouse i na důvěře, jakou dostane v případě zaváhání. Každopádně boj o místo v bráně Slavie i kádru reprezentace může ovlivnit možná ještě víc, než sám čekal.

Reklama