Hlavní obsah

GLOSÁŘ Z TAMPERE: Mašina maličko zaskřípala, ale proti Britům nebylo složité najít vítězný chod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hokejový stroj nabíral v sobotním odpoledni v Tampere obrátky pomalu a několikrát v jeho soukolí maličko zaskřípalo, ale obsluha s nespornou kvalitou ho dokázala od druhé třetiny uvést do klidnějšího chodu a nastavit mu i vítězné parametry.

Foto: Sport.cz s využitím Borgis/Vlastimil Vacek

Kouč české reprezentace Jalonen

Článek
Fotogalerie

V pořadu PŘÍKLEP EXTRA jsme vyhlašovali nejlepšího hráče utkání.

Jiříček nejmladším obráncem, který skóroval za národní tým na MS. Jak ho tipuje expert na draft? Diskuse z pořadu PŘÍKLEP EXTRA.

Reprezentanti tak úspěšně zvládli první krok na šampionátu. I když ruku na srdce, byly to s Brity povinné tři body do tabulky a trvalo téměř půlku zápasu, než se misky vah převrátily na českou stranu. Nešlo přehlédnout počáteční nervozitu, ale viditelný byl z národního týmu i hlad po hokeji a upřímná, až klukovská radost z každého gólu.

Od druhé třetiny Češi soupeře jasně přestříleli (27:12) a jak běžel čas, mizely pochybnosti o premiéře. Zřejmě je to jen náhoda, ale autoři všech pěti branek hráli tuto sezonu extraligu. Svůj první start na mistrovství světa ozdobili brankou Jiří Černoch i teprve osmnáctiletý obránce David Jiříček, který ale také v úvodní třetině vyrobil dvě pořádné hrubky. Musel si tedy oddychnout, když oba brejky zlikvidoval další mladík Lukáš Dostál prožívající hodně vydařený reprezentační debut.

Nasazení 21letého gólmana z farmy Anaheimu byl odvážný trenérský tah, ale vyšel a Jalonen získal jistotu, že má na postu brankáře k dispozici tři opravdu vysoké karty do hry. Zaskvěl se i gólmanův vrstevník, skutečný hokejový dravec Matěj Blümel (2+1), jenž je skutečným oživením vedle dvou šikulů mazlících se s pukem.

Centr první lajny David Krejčí měl 73% úspěšnost při vhazování a několik měsíců si výbornou formu držící Roman Červenka asistoval u tří gólů. Nabíjel Jiříčkovi v přesilovce, na jejíž využití tak stačilo čtrnáct vteřin, a v obou případech také pardubickému rychlíkovi. A to český kapitán ještě smolně neproměnil trestné střílení. Puk při něm šel od tyče do tyče a britský gólman ho lapil v momentě, když už téměř skočil za brankovou čáru.

Nakonec z výkonu národního týmu převažují pozitivní signály. I když nelze pominout občasné výpadky z pečlivě budovaného herního systému, což by kvalitnější soupeř, třeba už hned v neděli večer Švédové, uměl víc potrestat.

Jiříček nejmladším obráncem, který skóroval za národní tým na MS. Jak ho tipuje expert na draft? Diskuse z pořadu PŘÍKLEP EXTRA.Video: ČT sport, Sport.cz

Nepřeceňujme tedy skalp Velké Británie a spíš se zaměřme na to, jaké vyladění české hokejového stroje bude k vidění na finském ledě v příštích dnech. Úplně stoprocentně musí tahle mašina v rukou finského konstruktéra (čti kouče Jalonena) zafungovat až někdy za dvanáct dnů a k vysněné medaili bude třeba dát ji schopnosti odpovídající takřka perpetuum mobile.

Reklama