Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Bez peněz, bez výhry, bez Rady! Pomoci tonoucímu Jablonci by mohla Sparta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalový Jablonec se zmítá v jedné z největších krizí své prvoligové historie čítající dvacet osm sezon. Po domácí prohře s Pardubicemi padl až na předposlední místo v tabulce znamenající nevyzpytatelnou baráž a ve zbývajících čtyřech kolech nadstavby ho tudíž čeká tuhý boj o udržení v nejvyšší soutěži. Nastartovat tým má pomoci konec trenéra Petra Rady.

Foto: Sport.cz svyužitím ČTK/Radek Petrášek

Petr Rada už není trenérem Jablonce.

Článek

Něco podobného zažil Jablonec snad jen jednou, v roce 1999, kdy ho před posledním kolem spolu s Plzní dělil od Opavy na sestupové příčce pouhý bod. A právě na západě Čech ve 30. kole hrál. Nakonec venku 3:2 zvítězil a padáka dostala tehdy Plzeň.

Teď je situace horší, pád je mnohem strmější. Vždyť ještě před rokem bral Jablonec třetí místo a na podzim hrál Konferenční ligu, inkasoval přes 110 milionů korun. I kvůli tomu je celkem zarážející, že má údajně Jablonec v této sezoně stále potíže s platební morálkou, hráči výplaty pravidelně nedostávají.

Trenér Rada skončil. Je správně, že práci převzali asistenti? „V žádném případě,“ reaguje Stanislav Levý v pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Asi jednu z největších krizí své prvoligové historie nyní v Jablonci částečně řeší odchodem zkušeného kouče Petra Rady, který hráče cepoval čtyři a půl roku. Za jeho éry majitel Miroslav Pelta slavil jediné dva postupy do základní skupiny evropského poháru a prodal řadu hráčů. Namátkou Holeš, Zelený, Trávník, Masopust, Schranz, Čvančara, Lischka, Břečka.

Rezerva Sparty míchá kartami nejen ve špičce druhé ligy, její konečné umístění může ovlivnit i složení nejvyšší soutěže. Co si o tom myslí expert Stanislav Levý, to prozradil v pořadu Přímák na Sport.cz.Video: Sport.cz

Výměna úspěšného kouče je však pochopitelná. Bylo cítit, že tým čekající na výhru jedenáct zápasů v řadě již potřebuje onen pověstný impuls. Další neúspěch doma s Karvinou by z Jablonce udělal pacienta v kritickém stavu. Experti se shodují, že kádr ve skupině o udržení Jablonec nemá zdaleka nejhorší a kvalita by se na hřišti měla projevit, byť zimní odchod útočníků Doležala a Čvančary musí Jablonecké s ohledem na současné trable mrzet dvojnásob.

I když Jablonec nakonec dosavadní Radovi asistenti Jiří Vágner a Tomáš Čížek ve zbývajících čtyřech kolech nadstavby v nejvyšší soutěži zachrání, problémy tím ze Střelnice zcela jistě nezmizí. A jeho majitel Miroslav Pelta to moc dobře ví a musí je řešit.

V pořadu PŘÍMÁK na Sport.cz, tentokrát okomentoval současné fotbalové dění expert Stanislav Levý.Video: Sport.cz

Soud ho na podzim poslal zatím nepravomocně na šest let do vězení, odvolal se a nyní se čeká na verdikt Vrchního soudu v Praze. Podle Seznam Zprávy však státní žalobce požaduje pro jabloneckého bosse ještě přísnější trest. Zamíchat kartami může i milost prezidenta Miloše Zemana, který již omilostněním hradního úředníka naznačil, že vše je možné. Jak dopadne Peltova kauza je pro budoucnost klubu klíčové a od toho se bude vše odvíjet.

Už nyní se však rýsuje jedno řešení složité situace Jablonce. Je jím větší spolupráce s pražskou Spartou. Probleskují zprávy, že Letenští po sezoně uloví reprezentanta Jaroslava Zeleného, stejně jako, že by se  mohl stát jakousi farmou pražského klubu. Mladí sparťani hostující Na Střelnici by mohli být častým jevem. Jablonec by tak mohl přežít i v případě, že by Peltova kauza nedopadla podle jeho představ. Nejprve se však musí vůbec v nejvyšší soutěži zachránit.

Hynek Preisler

Jako sportovní novinář pracuje přes třináct let. Od roku 2008 působil jako redaktor deníku Sport coby zpravodaj v Liberci, od roku 2017 píše pro libereckou redakci deníku Právo a nejnavštěvovanější český sportovní web Sport.cz. O sportovním dění nejen informuje, ale rád i sportuje. Desetkrát běžel Jizerskou padesátku a dvakrát i Vasův běh a zatím pokaždé doběhl do cíle. Vystudoval FF UK.

Reklama

Související témata: