Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Bledá zvládla nesmírně důležitý zápas. Gratulace? Lidé stále vnímají opravdový sport

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednadvacetiletá česká fighterka Tereza Bledá dokázala v americkém Las Vegas dosáhnout na premiérovou výhru v slavné organizaci UFC, když na body jednoznačně přejela brazilskou soupeřku Gabriellu Fernandesovou. V komentáři pro Sport.cz zápas hodnotí trenér André Reinders, který pochopitelně byl v rohu své svěřenkyně.

Foto: Sport.cz s využitím Profimedia

Tereza Bledá dokázala ve druhém zápase v UFC poprvé zvítězit.

Článek

V zápase jsme nastupovali už proti šesté Brazilce v řadě. Gabriellu Fernandesovou, šampionku organizace LFA, což je jedna z farem slavné UFC, jsme měli dobře nastudovanou. Věděli jsme, že v jejím premiérovém zápase mezi elitou prohrála na body tak, že jí soupeřka naházela a ukontrolovala na zemi. Plán do vzájemného duelu byl pro nás víceméně jasný.

Bylo to o tom pilovat nástupy na strh na obrácený guard, kde je potřeba trochu jiná příprava. A samozřejmě i nějaké řetězení strhů v případě, kdy by to soupeřka dokázala ubránit a Tereza se případně tolik nevyšťavovala, jako tomu bylo v minulém zápase. S grapplingovými trenéry jsme proto trénovali kontrolu na zemi. A ideálně tak, aby se soupeřce už nepovedlo zvednout.

Druhá část přípravy probíhala v rámci postoje, kde jsme se snažili eliminovat silné stránky soupeřky. Byl to především tvrdé kopy z levé nohy, tvrdý zadní úder a přední hák. Její útoky nejsou sice tak moc pestré, ale naopak důrazné a tvrdé, což ukázala i v samotném duelu.

Když přejdeme k zápasu, tak ten probíhal podle našich předpokladů, byť jsme doufali v ukončení. Úvodní zkušební strh sice soupeřka ubránila, ale Tereza si dokázala dobře povolovat před útoky, nic zásadního jí netrefilo a už v prvním kole dostala Brazilku na zem, kde to bylo cílené hlavně na to, aby ji utrápila, zpomalila a oslabila. Nehnali jsme se za ukončením.

Ve druhém kole to bylo nejjasnější. Tereza dokázala soupeřku dostat poměrně rychle na zem, kde se prodrala i do dominantních pozic a pracovala dobře údery lokty. Zde musíme ocenit také soupeřku, která dokázala dobře bránit a znemožnila i nějakou závažnější damage, která by případně vedla k ukončení zápasu. Po dvou kolech jsme věděli, že vyhráváme 2:0. Terezu jsme před třetím kolem připravovali na to, že soupeřka do toho bude chtít vlétnout a bude se hnát za ukončením. Radili jsme, aby se pod ní potopila a dostala jí a zem. A tímhle stylem se to víceméně odehrálo...

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tereza Bledá (@bleda_tereza)

Soupeřka věděla, že musí zápas ukončit a šla do Terezy tvrdě a dokázala něco natrefovat. Tereza samozřejmě byla po prvních dvou kolech unavenější, reakce nebyly ideální, ale nakonec jí dokázala znovu dostat na zem, kde jsme už chtěli jít po ukončení. Povedlo se poměrně přejít do plného mountu a soupeřku zasypat údery. Bohužel se to nepovedlo ukončit, byť Tereza ještě ke konci vzala záda a zkoušela škrcení. Je ale potřeba říct, že bojovnice na téhle úrovni jsou kvalitní a skvěle připravené.

Každopádně si myslím, že pro Terezu je to další skvělá zkušenost. Prošla si celým tříkolovým zápasem pod hlavičkou UFC s kvalitní soupeřkou. Otestovala si zase nějaké nové zbraně, co fungovalo a na co bude muset ještě zapracovat. Zároveň to byl nesmírně důležitý zápas, ve kterém nechtěla nijak extrémně riskovat. Potřebovala vyhrát a dotáhnout to do vítězného konce. V sebevědomí ji to zase nakopne dál a posune o další krok, aby v dalším zápase předvedla zase o kus lepší výkon.

Výhru jsme nijak brutálně neslavili. Zahráli jsme si nějaké hry, například kulečník. Bylo i pár piv, ale do rána jsme rozhodně nepařili. Ještě na hotelu jsme potom trochu pokecali a šli jsme spát. Přišlo také dost gratulací. Furt tu jsou lidi, co vnímají opravdový sport a výkon. Některým totiž pozornost odvádí bizáry typu Clash of the Stars.

A další zápas? V létě určitě ne. Tereza je hodně mladá bojovnice a má strašnou spoustu času. Může zápasit 10, 15 i klidně 20 let, protože u žen není s přibývajícím věkem  výkonnostní pokles takový, jako u mužů. Neříkám, že to musí být případ Terezy, ale má hodně času. Naše představa je, že si teď odpočine, načerpá síly a motivaci. Chceme zápasit v tempu zhruba jednou za půl roku. Je tam velký potenciál k růstu, není proto kam spěchat.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený André Reinders (@andre.reinders)

Rovněž je potřeba poděkovat celému trenérskému týmu, který odvedl skvělou práci a podílel se na přípravě. Jmenovitě to jsou Jan Stach, Viktor Šebák, Jakub Tichota, Jan Novák a Marek Hromádka. Velký díky také Marianu Jelínkovi za mentální koučink.

Reklama

Související témata: