Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Čert vem ódu na hokej. Kladno záludné nástrahy zvládlo, Jágr teď pozná roky nepoznané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebyla to v kladenském podání žádná óda na hokej a jeho oslava. Vždyť i sám trenér a sportovní manažer hokejových Rytířů David Čermák musel připustit, že baráž s Jihlavou urvali jeho svěřenci spíš silou než hokejovou lehkostí. Čert ale vem způsob, zásadní pro partu okolo hrajícího majitele Jaromíra Jágra je výsledek. A ten zní jasně: po mimořádně náročném roku plném záludných nástrah zůstává Kladno extraligové.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Slavomír Kubeš

Jaromír Jágr dokázal Kladno zachránit v extralize.

Článek

Těch klacků pod nohama měl loni v létě nejproduktivnější Evropan v dějinách NHL nespočet. Protože si nemohl být jistý, jestli Kladenští ovládnou play off první ligy a zajistí si místenku o patro výš, logicky nemohl s předstihem skládat kádr pro extraligu. A když pak účast v ní jistá byla, to nejlepší na hráčském trhu si už dávno rozebrala konkurence.

Jágr proto byl nucen jít do rizika s angažováním zámořských hráčů. U některých šlápnul vedle (Kristo, Ciampini), u obránců Wooda s Dotchinem mu zase risk vyšel. Vyložené terno pak udělal s kanadským gólmanem Bowem, jenž odchytal všechny zápasy v sezoně a byl klíčovou oporou defenzivy.

Jágrovi se ulevilo, Kladno se zachránilo. Bude hrát za Rytíře i v příští sezoně?Video: Sport.cz

A aby náhodou neměl Jágr starostí málo, střecha kladenského zimáku byla v natolik dezolátním stavu, že její rekonstrukce už prostě nešla odložit. Odehrát celou sezonu v azylu bez výhody domácího prostředí? To by byl strašák i pro mnohem lepší týmy než Rytíře.

Leckoho napadalo, že v sezoně, kdy poslední tým po základní části zahučí automaticky do Chance ligy, má Kladno v rukách nejslabší karty.

Rytíři sice do ročníku vstoupili rozpačitě, postupem času se ale i díky okysličení kádru zvedali, Zlín nakonec pod sebou bez problémů nechali a v závěru základní části už najednou byli schopní hrát vyrovnaně i s mnohem nadupanějšími soupeři.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Potyčka před brankou Jihlavy.

A nakonec zvládli i ošidnou baráž proti Jihlavě. Jasně, podle síly hráčského kádru vcelku očekávaně, jenže 40denní pauza mezi koncem základní části a startem baráže byla opravdu velkým strašákem.

Ale když máte v kádru Tomáše Plekance, hráče, jenž svými kvalitami i v 39 letech drtivou většinu zbytku soutěže stále převyšuje, není důvod si nevěřit. Stejně jako když najdete takový poklad v o 16 let mladším Adamu Kubíkovi, jenž se v kalendářním roce 2022 potkal s báječnou formou. V pěti zápasech baráže nasázel osm gólů a přidal čtyři asistence a podle Jágra si říká o pozvánku do reprezentace.

„Za roky, co jsem v Kladně, teď máme prvně podepsané ty nejdůležitější hráče už teď," jakoby snad Čermák nechtěl uvěřit, že letošní léto nebude stejné jako ta předešlá. Že už s Jágrem nebudou muset tým kompletně přebudovávat, poněvadž Kubík, Bow, Dotchin či Wood budou pokračovat. Stejně jako Plekanec, u nějž se čeká jen na jeho potvrzení, jež by mělo být pouhou formalitou.

„Pokud se kádr doplní dvěma třemi lepšími hráči, mohli bychom hrát v extralize důstojnější roli," je přesvědčený Čermák.

A do toho bude Kladno konečně hrát doma. „I tohle bude hrát obrovskou roli. Vždyť v Chomutově jsme domácí zázemí, vlastní kabinu nebo posilovnu prostě neměli," řekl Čermák.

I proto si Kladenští budou před sebe stavět mnohem vyšší cíle. Cokoliv jiného než účast v extraligovém play off po deseti letech by bylo zklamáním.

Jan Škvor

Jako redaktor internetového portálu www.sport.cz působí Jan Škvor od roku 2007, specializuje se na lední hokej. Jako reportér absolvoval osm hokejových mistrovství světa a zimní olympijské hry 2014, 2018 a 2022.

Reklama

Související témata: