Hlavní obsah

Neměl jsem v kabině Kladna moc příznivců, přiznal Jágr a velebí Plekance. Bude s hokejem pokračovat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo pár minut po pátém barážovém zápase s Jihlavou, po němž si hokejisté Kladna zajistili extraligovou příslušnost i pro příští sezonu. Přestože Jaromír Jágr v sérii proti Dukle nezářil tolik jako Plekanec s Kubíkem a zapsal „jen“ dvě asistence, kladenští fanoušci v chomutovském azylu vyvolávali jméno 50letého hrajícího majitele Rytířů tak hlasitě, že on rozhovor s médii musel na pár vteřin přerušit, aby byl vůbec slyšet.

Jágrovi se ulevilo, Kladno se zachránilo. Bude hrát za Rytíře i v příští sezoně? Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Cítíte velkou úlevu, že Kladno zůstává extraligové?

Věděli jsme, že to bude náročné a netušili, jak přistoupit ke 40denní pauze před baráží. Dobře jsme potrénovali, i tak to ale bylo hodně o štěstí. Až na čtvrtý zápas baráže, který byl ovlivněný trestem pro brankáře Žukova do konce utkání, se všechny ostatní táhly až do třetí třetiny.

Až na jeden jste je ale zvládli, takže můžete slavit.

Klobouk dolů před našimi fanoušky. V baráži za námi do Chomutova jezdili ve velkém počtu, každý zápas jsme měli vyprodaný. Snažili se jezdit celou sezonu, i když jedna (70 kilometrů dlouhá cesta) zabere hodinu a čtvrt. Vyrazit do Chomutova, když v práci končíš v pět odpoledne? Děkujeme jim za to.

Odměnou jim je, že příští sezonu si extraligu budou moci vychutnávat už na zrekonstruovaném zimáku v Kladně. Budete u toho na ledě i vy?

Budu se (během letní přestávky) připravovat tak, jako kdybych měl nastoupit. Když pak nebudu hrát, tak aspoň zhubnu. Opravdu nevím, musím se zamyslet a podívat, jaké máme hráče a kdo je volný. Baráž mi něco ukázala.

Co především?

Že máme pár vynikajících hráčů. A zbytek bojovníků, kterým se občas plete puk. (směje se) Já jsem jeden z nich. Ale vážně, pár hráčů během baráže vylétlo hrozně moc nahoru. Věřím tomu, že postavíme solidní mančaft.

Skládat jste jej začal už před několika měsíci, že?

Jasně. O tom jsem přemýšlel celou dobu, už během této sezony jsem si to nějak skládal. Výhodou je, že spousta hráčů ze současného kádru chce pokračovat. A klobouk dolů před těmi jako třeba Nicolas Hlava nebo Marek Baránek, o kterých jsme dopředu věděli, že pro příští sezonu už podepsali někde jinde. Baráž odehráli na maximum, výborně. Nemůžu proti nim nic říct, přestože jsme věděli, že za měsíc nastupují někam jinam.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Kanadský gólman Landon Bow slaví, Kladno se udrželo v extralize.

Vy tedy chuť pokračovat máte?

Těžko se dá říct, že chuť. Mě každý zápas spíš už unavil. Na druhou stranu, když jsem součástí tréninků, tak poznám, kdy je mužstvo unavené. Jestli v tréninku přidat, nebo ne. Prostě když jste na ledě, daleko lépe se pak dělá taktika nebo jde vycítit, jak bychom měli hrát. Pro trenéra je to někdy těžké. Vidět něco za střídačky, nebo to hrát, je něco jiného.

Zmiňoval jste 40denní pauzu mezi posledním zápasem základní části extraligy a baráží. Řešil jste velké dilema, jak přistoupit k tréninkům? Jestli zvolnit, nebo jet naopak na doraz?

No, nemyslím si, že jsem měl v kabině moc příznivců... Matematicky jsem si řekl, že když budeme stejně unavení jako soupeř (po play off Chance ligy), tak že je uděláme. Chtěl jsem, abychom trénovali stejně, jako oni hrajou. Nevynechali jsme jediný trénink, někdy jsme trénovali i dvakrát denně.

Foto: Libor Plíhal, ČTK

Tomáš Plekanec z Kladna dává gól brankáři Jihlavy Adamu Wolfovi ve 4. duelu baráže.

Nakonec se to ukázalo jako správná cesta, ne?

Nevím, jestli se to ukázalo jako správná cesta, ale zůstali jsme v extralize. To je důležité.

I díky famóznímu Tomáši Plekancovi. Celou sezonu byl vaším nejlepším hráčem a s průměrem dvou bodů na zápas zářil i v baráži...

Jestli není nejlepší hráč v lize, tak nejužitečnější určitě. Nejenže dává góly a přihrává na ně, ale na ledě je při každém oslabení, při každém důležitém buly. Hrál 25 minut za zápas. Nemyslím si, že se v extralize najde užitečnější hráč. A po Novém roce rostl zápas od zápasu Adam Kubík.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Hokejista kladenských Rytířů Adam Kubík slaví úvodní branku baráže o hokejovou extraligu proti Jihlavě.

S osmi góly a čtyřmi asistencemi v pěti zápasech byl nejproduktivnějším hráčem baráže...

Možná klepe na dveře reprezentace. Měli by ho zkusit.

Kubík by měl v Kladně pokračovat. Stane se tak i u Plekance, jemuž končí smlouva?

Nech to na nás. (usměje se)

Reklama

Související témata: