Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Jako Hancko? Příchod Zimy dává Slavii smysl, ale milionový hoch má na zádech terč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překvapivý, nákladný. A smysluplný? Příchod fotbalového stopera Davida Zimy do Slavie z FC Turín za v přepočtu 100 milionů korun vyvolal plno reakcí, na české poměry obří suma vydaná za obránce nemá v českém fotbalovém prostředí obdoby. Důvody, proč sešívaní k tak drahému návratu svého bývalého hráče sáhli, smysl dávají.

Foto: Slavia.cz

David Zima se vrací do Slavie

Článek

Předně Slavia si může tenhle transfer dovolit díky tomu, že ji koupil miliardář Pavel Tykač. Bez jistoty a nových možností, které jeho vstup vršovickému klubu otevřel, by Zimův příchod nebyl s velkou pravděpodobností realizovatelný. Tykač si velmi cení práce trenéra Jindřicha Trpišovského a jeho týmu. Tím, že mu pořídil vysněnou posilu, svou důvěru jasně demonstroval.

Červenobílí mohutně zbrojí před jarní části sezony, snaha ukončit dvouletý půst bez titulu je naprosto evidentní, ostatně předseda představenstva Jaroslav Tvrdík i další to i veřejně deklarují.

Zima má k překonání Sparty pomoct. Z čistě sportovního hlediska by měl být posilou. Je inteligentní, rychlý, silný ve vzduchu, umí vyvézt míč. Velkým plusem je, že ve Slavii už působil. Dokonale zná herní styl, nároky trenérů, atmosféru v klubu, drtivou většinu hráčů i zákonitosti kabiny. Rodák z Olomouce by měl hned zapadnout, měl by být okamžitou posilou v pravém smyslu, nikoliv jen papírovou.

Tohle vše jsou podle mě i důvody, proč byla Slavia nakonec ochotná takhle investovat. Pokud by šlo o jiného hráče ať už z menšího českého klubu, nebo ze zahraničí, počítám, že by byli sešívaní obezřetnější a takovou částku by nezaplatili. I třeba záložník Christos Zafeiris, který je o více než dva roky mladší, ofenzivnější a disponuje nesporným potenciálem, stál zhruba o 35 milionů korun míň. A asi ne každý hráč, který by stál sto milionů korun, by se svými požadavky vešel do striktně nastaveného platového stropu sešívaných.

Problémem může být Zimova nerozehranost. Za FC Turín nastupoval na podzim minimálně, zápasové tempo bude muset rychle chytit. Je to na něm. Díky své cenovce bude mít na zádech terč, jak trefně glosoval svůj nástup k národnímu týmu trenér Ivan Hašek. I jeho budou výkony třiadvacetiletého obránce zajímat. Průnik do nominace na mistrovství Evropy je jedním ze Zimových cílů.

Slavia ho kupuje i s perspektivou, že ho může v budoucnu zase prodat. Peníze se jí mohou vrátit. Předpoklady pro rozvoj má. Sparta se v nedávné době trefila s Dávidem Hanckem, jehož Letenští kupovali z Fiorentiny v přepočtu zhruba za 64 milionů korun a do Feyenoordu Rotterdam ho pak prodávali za čtvrt miliardy korun.

Jejich příběhy jsou v řadě bodů podobné, slovenský zadák se v Itálii taky moc neprosadil, v Česku se stal hvězdou a zajímavým artiklem pro silný zahraniční klub. Spartě se sportovně i finančně vyplatil.

Podobný scénář, který by doplnily trofeje, by byl ideální pro Slavii i Zimu. Vyjde? První odpovědi začnou brzy přicházet. Angažmá vytáhlého stopera ale není nahodilým výstřelem, byť působí trochu rozšafně.

Reklama