Hlavní obsah

Slavia potvrdila příchod českého reprezentanta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Okamžitá pomoc a možný trumf v boji o titul. Fotbalová Slavia oficiálně potvrdila návrat reprezentačního obránce Davida Zimy, jehož vykupuje podle informací redakce Sport.cz za čtyři miliony eur (asi 100 milionů korun) z FC Turín. „Jsem připraven pro Slavii udělat maximum, ať už na hřišti, nebo jinde,“ uvedl pro klubový web Zima po podpisu smlouvy v Edenu do června 2028.

Foto: SK Slavia Praha

Obránce David Zima se vrátil do Slavie.

Článek

Třiadvacetiletý stoper by se měl představit na hřišti hned v neděli v generálce na jarní část sezony proti slovenskému celku Zlaté Moravce-Vráble. „Ze Slavie jsem nikdy vlastně úplně neodešel, protože jsem zůstal ve skupině hráčů na whatsappu až doteď. Dohodli jsme se, že mě tam nechají, abych mohl být s hráči a realizačním týmem v kontaktu, abych věděl, co se v klubu děje. Chci realizačnímu týmu a panu Tvrdíkovi poděkovat za to, co pro mě udělali,“ zmínil navrátilec.

Do Turína odešel z Edenu před dvěma a půl roku za zhruba šest milionů eur (tehdy zhruba 150 milionů korun). Se Slavií má dva tituly i vítězství v domácím poháru. Nyní je zpět jako jeden z nejdražších nákupů v historii klubu. Podobný ranec dosud vynaložil jen za záložníka Nicolae Stanciua, když ho vykupoval z Arábie.

Zimův lednový příběh byl turbulentní. Bylo logické, že nízké vytížení z podzimu, kdy hrál za FC Turín minimálně, bude řešit. Hodně po něm bažil německý druholigový Hamburk, který měl ještě v průběhu úterního dne vyšponovat svou nabídku na sumu přesahující sedm milionů eur (173 milionů korun). Ale šlo by o hostování s opcí. Tradiční značka ze severu Německa neuspěla, sám Zima tlačil na vedení italského klubu, že se chce vrátit do Edenu.

Ve Vršovicích o něj byl rovněž enormní zájem, trenérský štáb o něj hodně stál, jako posilu si ho hlavní kouč Jindřich Trpišovský a jeho kolegové moc přáli. „Získáváme hráče, který má velké evropské zkušenosti, hrál proti top klubům, jako jsou Nice, Leverkusen, Leicester nebo Arsenal. A obstál. Je to hráč, který má ve třiadvaceti letech devatenáct startů za národní tým, zná klub, systém, zná zdejší prostředí, přesně se hodí do herního pojetí, které praktikujeme,“ radoval se Trpišovský po Zimově podpisu.

Rodák z Olomouce byl s lidmi z klubu v intenzivním kontaktu i během italské štace. „Je to pro mě návrat domů. Byl jsem tu rok a půl, což pro mě byla nejkrásnější léta mé fotbalové kariéry. Moc rád bych je zopakoval,“ vyznal se.

Přiznal, jak moc pro něj bylo toto přestupové období hektické. „Od začátku přestupního období to pro mě bylo opravdu hodně náročné. Byla spousta klubů, která měla zájem. Byly to jak zahraniční kluby z lepších evropských soutěží, tak ale také z nižších soutěží. Klubů bylo hodně, docela se to mlelo. V duchu jsem doufal, že by mohla vyjít Slavia. Bylo to ale jako na houpačce. Nakonec se to definitivně potvrdilo, za což jsem moc šťastný. Teď už musím jen makat a zlepšovat se každým dnem,“ konstatoval Zima.

Rozhodovala znalost prostředí i ambice, bude bojovat o titul, v Evropské lize. Bude se chtít ukázat novému kouči národního týmu Ivanu Haškovi a vydobýt si místo v reprezentaci pro blížící se mistrovství Evropy. Ochotně přistoupil na gáži, která je proti Turínu nižší, aby se vešel do klubového platového stropu.

Vršovický klub se s novým majitelem miliardářem Pavlem Tykačem ocitl v jiné situaci. Nemusí každé přestupové období někoho prodávat, ale může si dovolit posilovat kádr. Už dříve do Slavie během ledna přišli brankář Jindřich Staněk z Plzně, obránce či záložník Ondřej Zmrzlý z Olomouce a talentovaný senegalský levý bek El Hadji Malick Diouf. Sešívaní si také od léta pojistili nadějného stopera Štěpána Chaloupka z Teplic.

„Příchodem Davida Zimy končí přestupní období A-tymu, jehož cílem bylo výrazné posílení kádru na rok 2024. Chceme naplno využít příležitosti ve všech třech soutěžích. Pokusit se o postup z osmifinále Evropské ligy, porvat se o titul a připravit se na boj o Ligu mistrů. Po dlouhé době jsme si také mohli dovolit neprodat žádného hráče základní sestavy, což je samo o sobě velkým posílením,“ shrnul předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík pro klubový web.

Reklama