Hlavní obsah

Správná volba, říká expert o Zimovi. Míří do základní sestavy, Ousou odchází

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je evidentní, že fotbalový obránce David Zima přichází do Slavie jako hráč základní sestavy. Předurčuje ho k tomu jeho kvalita, přestupová suma okolo sto milionů korun i pompa, s jakou byl jeho návrat prezentován a přijat. Sport.cz rozebírá aktuální situaci na stoperské pozici druhého týmu české ligy.

Foto: Slavia.cz

David Zima je zpátky v sešívaném dresu.

Článek

Slavia má zavedené dvě zadní formace. Na soustředění v Portugalsku během přípravných zápasů zkoušela spíš systém se čtyřmi obránci, zažitou má i variantu se třemi stopery. Zima zná obojí. FC Turín, jeho minulý zaměstnavatel, nastupuje se třemi stopery, tento styl často v posledních měsících praktikovala i reprezentace.

„Ideální složení stoperské pozice ve Slavii? Momentálně mě hned napadne Holeš, Ogbu, Zima,“ vypálí zkušený trenér Vlastimil Palička. Ano, v současné chvíli se jeví toto trio jako hlavní síla. Spolehlivý Tomáš Holeš doléčuje svalové zranění z portugalského kempu, ale nemělo by jít o nic vážného. Igoh Ogbu je lídr, důrazný bojovník a silák v osobních soubojích.

Zima vyniká výškou, se 193 centimetry disponuje i dobrou figurou. „Máme hodně ofenzivní mužstvo, David patří k těm, kteří hodně myslí na defenzivu. Chodí na hřiště s cílem neinkasovat, zabezpečovat spoluhráče. Navíc má přes 190 centimetrů, je silný v hlavičkových soubojích, je velice rychlý, má skvělou kilometráž. Získáváme prostě ve všech směrech hotového hráče,“ pochvaluje si slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

„Kalendář Slavie bude ale velmi nabitý, nebude hrát jen jedna jedenáctka,“ upozorňuje Palička, že přijdou i změny. A samo sebou může docházet ke zraněním, nakumulují se karty. „Bude to hodně o komunikaci, kterou má podle mého názoru zvenčí trenérský tým ve Slavii skvěle zvládnutou. Očekávám, že síly budou trenéři rozkládat a dávat tím hráčům najevo, že je nutné mít takhle široký kádr. Je samozřejmě důležité, aby se nerozbila chemie v kabině, ale v případě štábu Jindřicha Trpišovského o to nemám obavy,“ dodává bývalý kouč Olomouce, Zlína nebo Jablonce.

Na první pohled se zdá, že Zimův příchod hodně ztěžuje pozici mladému obránci Tomáši Vlčkovi, jenž se na začátku podzimu postupně dostával do tempa a na jeho konci už hrál víceméně pravidelně. Na stoperu se v tříobráncové formaci dostávalo i na Jana Bořila.

Sheriff Sinyan léčí poraněný sval a začátek jara nestihne, alternativou je i Lukáš Masopust.Ve variantě se čtyřmi obránci, tedy dvěma stopery, se pak může zase vytáhnout Holeš, byť v poslední době už zakořenil v zadní linii.

Z konkurence vypadává Aiham Ousou, který je po konci hostování v Häckenu zapůjčen zase jinam. Zamířil na hostování s opcí do španělského Cádizu, osmnáctého týmu La Ligy. V případě uplatnění opce by měl celý transfer vyjít podle informací Sport.cz na 2,5 milionu euro (62 milionů korun). Na odchodu by měl být i Taras Kačaraba.

Zpět k Zimovi. V Edenu jsou přesvědčeni, že díky znalosti prostředí okamžitě zapadne. „Představuje pro Slavii správnou volbu, když to vezmu z čistě sportovního hlediska. Jak pozoruji jeho vystupování, má správnou mentalitu a charakter, což je strašně důležité. Ví, jak chce Slavia hrát, zná principy týmu na hřišti i v kabině. Když jsem ho viděl naposledy za reprezentaci, hraje s jistotou. I když v Itálii moc nehrál, nabral tam zkušenosti,“ míní Palička o třiadvacetiletém rodákovi z Olomouce, jenž v minulosti získal se Slavií dva tituly a triumf v domácím poháru.

Obnovenou premiéru bude mít v nedělní generálce na jarní část sezony proti slovenskému celu Zlaté Moravce - Vráble. Ta naznačí i záměr Trpišovského se sestavou pro začátek ligy po zimní pauze.

Reklama

  0 : 0 Sparta - Slavia 0 : 0 dohráno
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
  Pardubice - Č. Budějovice dnes 15 : 00
20240512T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Č. Budějovice
Pardubice vs. Č. Budějovice
Pardubice
Č. Budějovice
  Bohemians - Jablonec dnes 15 : 00
20240512T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Jablonec
Bohemians vs. Jablonec
Bohemians
Jablonec
  Liberec - Teplice dnes 15 : 00
20240512T15 : 00:00+0200
Liberec vs. Teplice
Liberec vs. Teplice
Liberec
Teplice
  Olomouc - Hradec Králové dnes 15 : 00
20240512T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Hradec Králové
Olomouc vs. Hradec Králové
Olomouc
Hradec Králové
  Karviná - Zlín dnes 18 : 00
20240512T18 : 00:00+0200
Karviná vs. Zlín
Karviná vs. Zlín
Karviná
Zlín
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.