Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Kauza Ledecká? Boj o miliony i body u veřejnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako se ve čtyřletých cyklech opakují zimní olympijské hry, stává se tradicí, že ve stejném intervalu rozhýbe české lyžování, sportovní rubriky médií i fanouškovské diskuze kauza reprezentační smlouvy Ester Ledecké. Letos se pozměnilo obsazení vyjednávacích týmů a jejich strategie, ale podstata sporu zůstává – marketingové náležitosti a s nimi spojené nemalé finance.

Foto: Sport.cz

Kauza Ledecká? Boj o miliony i body u veřejnosti.

Článek

Není reálný scénář, o němž se před čtyřmi lety v náznacích hovořilo jako o krajním, tedy že by Ledecká reprezentovala jinou zemi. Sama deklarovala, že chce dál závodit za Česko, svaz zase ohlásil, že jí (alespoň zatím) bude přihlašovat do závodů, což je jeho výhradní pravomoc.

Až tedy trojnásobná olympijská vítězka se svými trenéry uzná, že dostatečně dohnala tréninkové manko, postaví se opět na start a u jejího jména bude česká vlaječka, což je pro fanoušky klíčové. Ale diplomatická válka se vede o to, za jakých podmínek.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ester Ledecká (@esterledecka)

Jaké je obsazení vyjednávacích pozic? Stejně jako před čtyřmi lety nechybí David Trávníček. Jenže tehdy se v roli šéfa marketingové agentury bil za Ledeckou proti svazovým funkcionářům a získával pro ni sponzory, teď je jako prezident lyžařského svazu na opačném břehu.

Ještě paradoxnější situace vykazující znaky střetu zájmů by nastala, pokud by Ledecká u Sport Investu zůstala a Trávníček by tak stál o co nejlepší podmínky jak pro svaz, tak pro sportovkyni. Což se nemusí, ale jak současná kauza ukazuje, může vylučovat…

Ledecká se však letos se Sport Investem na pokračování spolupráce nedomluvila, a tak je Trávníček v podobné dvojroli jen u skokana Romana Koudelky či sjezdaře Jana Zabystřana, u nichž se takové částky netočí.

Ledecká jako největší česká hvězda zimních individuálních sportů zatím neoznámila, kdo jí bude marketingově či mediálně zastupovat, i na jejím webu ještě zůstává jako agentura Sport Invest s manažerem Viktorem Valtou. Ani tradiční předsezónní tiskovou konferenci, na níž by mohla řadu věcí osvětlit, neohlásila.

Jak potvrdili svazoví činovníci, v jednáních za její stranu vedle právníka vystupuje Jan Koukal. Bývalý squashista, v diskuzích občas nesprávně zaměňován za ex-badmintonistu Petra Koukala, ve své agentuře Sportegy zastupuje například olympijské medailisty Josefa Dostála, Radka Šloufa, Alexandra Choupenitche či Lukáše Rohana.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Chris Gollhofer (@chris_gollhofer)

Dlouho jedinou zveřejněnou informací o průběhu jednání byla skutečnost, že váznou, což Trávníček na svazové tiskové konferenci ještě nechtěl rozvádět.

Ve čtvrtek se ale svaz rozhodl k poměrně nezvyklému kroku a v obsáhlém článku na svém webu zveřejnil částky, které od něj Ledecká dostala za minulé období, a jakou ji nabízí na další olympijský cyklus. A k tomu informace, na čem jednání drhnou.

Co k tomu svaz vedlo? Oficiálně množství dotazů médií i široké veřejnosti, roli mohla hrát i snaha dostat tým Ledecké pod tlak, případně získat plusové body u veřejnosti.

Foto: Instagram @czeskisnowboard

Ester Ledecká jako letošní vítězka svazové ankety Král bílé stopy.

Ta si mohla přečíst, že lyžařka a snowboardistka se svým týmem poškozuje zájmy svazu zejména tím, že v době, kdy podepsal smlouvu s automobilkou Audi, ona spolupracuje s dodavatelem vozů BMW.

A nedlouho po zveřejnění svazového partnera na sociálních sítích vychvalovala jeho konkurenta, což mohlo působit jako naschvál, z něhož na svazu pochopitelně vůbec nadšeni nebyli…

Gesto Ledecké

Ledecká si s reakcí na svazovou zprávu den počkala. Nejprve na sociální sítí, poté obsáhleji v tiskové zprávě podepsané neadresně jejím týmem. Nabídla, že se svazové podpory klidně vzdá, a navrhla, ať putuje na mládež a trenéry.

Reálně pochopitelně ani nejde, aby svaz přesunul 20 milionů z balíčku Ester Ledecká do balíčku mládež. Součástí podpory jsou právě podmínky plnění, velkou část navíc tvoří právě užívání sponzorských aut.

Ztráta pěti milionů ročně (pokud bychom počítali i nefinanční plnění) by pochopitelně byla citelná, ale ne devastující zásah pro týmový rozpočet. Ale Ledecká učinila vstřícné líbivé gesto, kterým si ještě více získala veřejnost na svou stranu.

Opět ultimátum

Nakolik přestřelka mezi oběma týmy pomůže sblížit obě strany, nebo naopak dohodu odvrátí, ukáží až příští týdny, možná měsíce. Před čtyřmi lety Trávníček vytýkal tehdejšímu svazovému vedení ultimativní přístup, teď sám stanovil termín podpisu do konce roku.

Mohou se tahanice podepsat na výkonnosti Ledecké? Zřejmě ne. Jak sama říká, bossem týmu je maminka, která je při jednáních klíčovou postavou v zákulisí. Na druhou stranu v době, kdy by se na začátku zimy potřebovala sžívat s novou značkou lyží a dohánět velké manko po zranění, jí to na pohodě jistě nepřidá…

Reklama

Související témata: