Hlavní obsah

Ledecká odmítá svazové ultimátum: Sezonu si klidně zaplatím sama, miliony dejte mládeži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Trojnásobná olympijská šampionka Ester Ledecká na sociálních sítích zareagovala na včerejší vyjádření lyžařského svazu. A to v podstatně smířlivějším duchu. Fanouškům vzkázala, že je připravena sezonu ufinancovat s pomocí svých partnerů, a svazu navrhla, ať jí nabízenou podporu směruje k mládeži. Její tým pak v prohlášení uvedl, že považuje za velmi nešťastné, že svaz zveřejnil informace týkající se reprezentační smlouvy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká by miliony od svazu oželela.

Článek

Svaz (SLČR) ve čtvrtek zveřejnil podrobnosti o vlekoucích se jednáních o reprezentační smlouvě, kritizoval, že zástupci Ledecké na poslední návrh nereagovali, a dal jí ultimátum k podpisu do konce roku. Kritizoval také její postup, kdy nerespektovala svazového partnera v oblasti automobilů a prezentovala své osobní partnery.

„Ester odmítá jakákoliv ultimáta ze strany Svazu lyžařů s tím, že pokud chce SLČR získat její marketingová práva, bude to muset být formou vzájemné dohody obou stran, a ne nutnou podmínkou pro uzavření reprezentační smlouvy,“ uvedl její tým.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ester Ledecká (@esterledecka)

Svaz od letošního roku vede David Trávníček, který jako šéf marketingové agentury Sport Invest zastupoval i Ledeckou až do letošního jara, včetně minulých jednání o reprezentační smlouvě před čtyřmi lety.

„Návrh nové reprezentační smlouvy Ester obdržela ve stejné době, kdy jí skončila smlouva o exkluzivním zastupování agenturou Sport Invest. Se stejnou osobou se tak řeší jak reprezentační smlouva, tak věci, týkající se osobních partnerů Ester, které v minulosti Sport Invest uzavřel,“ upozornil tým v prohlášení na paradoxní situaci.

Ledecká nyní zůstala poslední z českých lyžařů či snowboardistů, kdo smlouvu nepodepsal. „Problém je v tom, že v návrhu nové smlouvy svaz vystupuje nejen jako organizace, která má hájit zájmy lyžařů a snowboardistů, ale zároveň i jako marketingová agentura reprezentantů, tedy i Ester Ledecké,“ uvádí se v prohlášení jejího týmu.

„Navrhla jsem svazu, že se vzdám podpory od něj ve prospěch talentovaných dětí a mládežnických trenérů,“ napsala Ledecká. Svaz jí podle svého vyjádření nabízel v součtu finančního i nefinančního plnění za čtyřleté období nárůst na 20 milionů korun, přičemž pro svazové partnery je Ledecká pochopitelně většinou nejatraktivnější tváří.

Svaz Ledecké nabízí navýšení podpory, pokud by získal nového generálního či hlavního partnera a ona ho pomohla propagovat. „Za tyto přísliby peněz, které zatím nemá, požaduje od Ester její marketingová práva (včetně osobnostních) a plánuje je dále nabízet a obchodovat s nimi,“ vadí týmu elitní lyžařky a snowboardistky, stejně jako to, že v případě potenciálního konfliktu mezi partnery svazu lyžařů a Ledecké by musela závodnice ustoupit.

A právě tento konflikt se rýsoval v oblasti aut, kdy novým svazový partnerem je Audi a Ledecká propagovala značku BMW.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený KOPECKÝ AUTO s.r.o. (@kopeckybmw)

Na Instagramu Ledecká fanoušky ujistila, že ji dál baví závodit a vozit medaile pro Česko. „Oceňuji, že mi svaz ,dovolí´ reprezentovat Českou republiku v obou sportech a bude mě přihlašovat na závody,“ uvedla.

Šéf sjezdařského úseku svazu Ladislav Forejtek už dříve uvedl, že její starty nebude svaz blokovat, ani když nebude smlouva podepsaná. Alespoň tedy do konce roku, do kdy jí svaz dává čas na podpis…

„Jsem připravená, že si budu nadcházející sezonu financovat sama, díky podpoře svých osobních partnerů, takže mě na sjezdovkách uvidíte,“ doplnila Ledecká s tím, že od svazu požaduje jen nezbytný administrativní servis v podobě přihlašování na závody Světového poháru či mistrovství světa.

Zatím není jasné, kdy by Ledecká mohla vstoupit do sezony. Ta sjezdařská začíná o víkendu obřími slalomy v rakouském Söldenu. První rychlostní závod je naplánovaný na začátek listopadu na hranicích Švýcarska s Itálie, jako reálnější se pro českou hvězdu zdají být sjezdy a super-G v kanadském Lake Louise na přelomu listopadu a prosince.

Reklama

Související témata: