Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Slavia ukázala, že je na tom lépe než v Římě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proti věhlasnému AC Milán prošla fotbalová Slavia v osmifinále Evropské ligy testem, jestli a jak se vyvíjí. Obstála. Sice obdobně jako proti AS Řím v základní skupině stejné soutěže před více než čtyřmi měsíci prohrála na ikonickém místě italského fotbalu o dvě branky, ale prezentovala se jinak. Parta trenéra Jindřicha Trpišovského byla kurážnější, sebevědomější, odolnější, celkově kvalitnější.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/Claudia Greco, Sport.cz

Fotbalisté Slavie navzdory porážce předvedli v duelu s AC Milán velmi solidní výkon.

Článek

Sešívaní na San Siru odhodili opatrnou taktiku, se kterou vyrukovali o víkendu do derby na Spartě. Mohli si to dovolit. Pokud Slavia reálně pozlobí AC Milán a po statečném vzdoru vypadne, nikdo se hroutit nebude. Naopak spíš Trpišovský a spol. uslyší pochvaly.

Jasně, červenobílí by přes italského giganta rádi postoupili a dál si věří, ale derby bylo jiné. Šlo o titul, o pozici pro boj o Ligu mistrů, hrálo se o hodně. Další rok bez mistrovského poháru by byl pro družinu z Edenu velkou mrzutostí, zvlášť při zimních investicích do posil a zároveň udržení všech důležitých členů kádru.

Osmifinále proti slavné značce z Apeninského poloostrova je svým způsobem odměnou za vydařené podzimní tažení v Evropské lize. Nejslabší představení během něj prožila Slavia na půdě AS Řím. Možná na ni dolehla aura magického stadionu, možná velikost samotného zápasu, nicméně na Stadio Olimpico proti skvadře, kterou tehdy vedl José Mourinho, brzy prohrávala 0:2 a bylo po zápase. Český vicemistr nedokázal reagovat.

Na San Siru proti AC Milán se slávisté ukázali jinak. Do utkání vstoupili svižně, odvážně, aktivně. Nerozklepala se jim kolena, drželi se taktického plánu. Vypořádali se i s psychicky těžkým momentem, brzkou červenou kartou pro El Hadjiho Malicka Dioufa. Trpišovskému se úplně nezdála, ale při současném trendu, kdy se mají podobné zákroky rázně trestat, lze proti Dioufově vyloučení těžko něco namítat.

Další rána? Inkasovaný gól. Slavia reagovala vyrovnáním. Když krátce před přestávkou dvakrát inkasovala, znovu se nesložila a snížila. Domácí fanoušci si párkrát i zapískali, jak se Rossoneri nedokázali proti oslabenému soupeři prosadit. Tomáš Holeš a spol. byli v hlavě silní, neztráceli tvář. Demonstrovali, jak se chtějí prezentovat. Čtvrtý gól padl po genialitě Rafaela Leaa.

I v Itálii výkon hostí ocenili. „Pioliho tým se trápil proti Čechům, kteří dlouho hráli s deseti muži. Pokud Sparta brečí, Slavia se trochu směje. A Milán má trochu obavy,“ glosoval dění na San Siru například italský list La Repubblica.

„Slavia dobře zareagovala na vyloučení. Stále má naději, v deseti hráčích předvedla skvělý výkon,“ vypíchl Vieri Capretta, reportér oficiálních stránek UEFA.

„Slavia byla výborná,“ zmínil kouč Rossoneri Stefano Pioli. Od všech nešlo jen o zdvořilostní fráze.

Slavia předvedla, že se vyvíjí. Tým je na tom lépe než v Říme. Udělal pokrok, zocelil se, povyrostl, nabral sebedůvěru. Jasně, chyboval, někdy nestačil, relativně lacino inkasoval ze standardních situací. Trpišovský už před zápasem zmiňoval, že je těžké připravit se na individuální kvalitu některých borců v červenočerných dresech. A na plejera typu Leaa narazila Slavia v této sezoně možná tak v Římě.

Sešívaní se v Evropě i přes změny drží, dokážou vzdorovat, kousat giganty. Otevřenější pohárový styl jim sedí. Ve čtvrteční odvetě AC Milán pravděpodobně ještě pěkně proženou. Svůj rozvoj potřebují prodat ale hlavně doma. Bez titulu nebude sezona dokonalá.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.