Hlavní obsah

Trpišovský: Nejsme ze hry venku. Červená? I domácí se divili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrdost se v něm mísila s negativními pocity. Trenér fotbalové Slavie Jindřich Trpišovský chválil po porážce 2:4 s AC Milán v prvním osmifinále Evropské ligy svůj tým za předvedený výkon. Zároveň si povzdechl nad vyloučením El Hadjiho Malicka Dioufa. „V současné chvíli nejsem úplně přesvědčený o tom, že za tenhle zákrok musela být červená,“ krčil rameny Trpišovský na tiskové konferenci.

Foto: Claudia Greco, Reuters

Slávistický trenér Jindřich Trpišovský během zápasu proti AC Milán.

Článek

Milán (od našeho zpravodaje) - Sešívaní však ukázali na San Siru i v oslabení zajímavé představení. Trpišovský nic nebalí.

Cítíte i přes porážku 2:4 šanci na postup?

S veškerým respektem k AC Milán si nemyslím, že jsme ze hry venku. Doma nás požene plný stadion, budeme chtít vyhrát. Musíme si vtlouct do hlavy, že jsme AS Řím doma taky porazili. Bylo by krásné dostat zápas do prodloužení, emočně by to bylo skvělé. Jsem přesvědčený, že je to v našich silách.

Co vám napověděl první zápas?

Věřím, že když budeme hrát jedenáct na jedenáct, budeme schopní soupeře zatlačit. Prvních pětadvacet minut tady nám to potvrdilo. Odvíjelo se to tak, jak jsme chtěli a na co jsme se připravovali. Kluci přenesli naše pokyny na hřiště, soupeře jsme do ničeho nepouštěli. Po červené kartě se ráz utkání změnil, domácí mají velkou kvalitu a některé situace využili. Zápas byl kvalitní, padlo šest gólů. Ale kvalita zápasu mohla být daleko vyšší, kdyby to rozhodčí nechal jedenáct na jedenáct. Zápas by byl zajímavější, takhle jsme museli být pasivnější.

S vyloučením El Hadjiho Malicka Dioufa za zákrok na Christiana Pulisice tedy nesouhlasíte?

Viděl jsem to jen v reálu. Když je červená karta ve 30. minutě, musí být jasná a neoddiskutovatelná. Nesmí zkazit zápas. V současné chvíli nejsem úplně přesvědčený o tom, že za tenhle zákrok musela být červená. Podle výkladu si ji rozhodčí obhájí, byl nekompromisní. Čtvrtý sudí mi říkal, že od VAR ji mají potvrzenou. O půli se tomu divili i domácí hráči, s tím ale nic neuděláme.

Mluvil jste s Dioufem?

Malick říkal, že tam byl pozdě. Vím, že předtím dostal tři červené karty v Tromsö, hodně jsem s ním o tom mluvil. Hlídal Pulisice, nechtěl jsem, aby dostal žlutou kartu v nějaké zbytečné situaci. Nabádal jsem ho, ať situace ustojí. Ale tenhle zákrok minimálně na žlutou byl, proto jsem naštvaný tak jako tak. Stalo se to na půlce, situace nic neřešila.

Přesto jste AC Milán trápili, co si z utkání odnášíte?

Jsem na tým hrdý, musím před kluky smeknout. V deseti jsme dali dva góly, s některými fázemi zápasu jsme se skvěle vyrovnali. David Douděra tu dal životní gól, Ondra Zmrzlý tu debutoval, trefil se Ivan Schranz. Spousta lidí si bude tenhle zápas pamatovat. Když měl AC Milán problémy, bylo to naší skvělou hrou. Vezměte si, jací jsou to hráči.

Giroud, Leao, Pulisic…

Ne nadarmo dosáhli v posledních sezonách úspěchů, mají hodnotu, jakou mají, a hráli ve velkých klubech. Třeba první nebo čtvrtý gól domácích? Na to je radost se dívat. Ale někteří naši hráči debutují v Evropě a dokázali se jim vyrovnat. V Římě jsme takový výkon na podzim v první půli nepodali.

Co vás nejvíc mrzí?

Nejvíc asi to, že jsme neměli možnost ukázat víc v jedenácti. Byl bych zvědavý, jak by se zápas vyvíjel, kdybychom zůstali v plném počtu. Zajímalo by mě, jak moc bychom byli nebezpeční, jak jiný by byl výsledek. Hodně mě mrzí dva inkasované góly ze standardek, ale zase nám při nich jeden hráč chyběl. Úkoly při nich máme specifické, a když jeden hráč chybí, hodně věcí se mění. Změnili jsme to o půlce. Možná jsme mohli i víc vytěžit za stavu 0:0.

První a čtvrtý inkasovaný gól vás neštve?

První padl po situaci, na kterou jsme se připravovali. Ale bylo to tak skvěle provedené, že jsme tomu nezabránili. A čtvrtý? Hezká akce, krásně provedená. Tohle se těžko brání. Ale kluci do defenzivy zaslouží absolutorium. Kdyby bránili jinak nebo hůř, domácí ofenzivní hráči by byli daleko lepší.

Proti AC Milán i předtím proti Spartě jste zvolil rozestavení se čtyřmi obránci. Bylo to kvůli síle soupeřových křídel?

Na tyhle dva zápasy se to nabízelo, oba týmy využívají křídelní prostory podobně. My jsme celý život hráli ve čtyřce, do budoucna bychom v ní chtěli pokračovat. Ale spousta týmů změnila způsob bránění nebo zakládaní akcí.

Proto teď víc saháte k systému se třemi stopery?

Pro nás je velký rozdíl, když někoho dobýváme, jestli má například jednoho nebo dva hrotové hráče. Od toho se odvíjí zbytková obrana, zajišťování. Když je například Giroud tak silným útočníkem, potřebujete zajištění obou stoperů. Je rozdíl, když hrajete proti rozestavení 3 - 5 - 2 a soupeř hraje hodně z bloku, a pak musíte bránit beka, jako je Theo Hernández. Před Doudisem (Douděrou) musím smeknout, podal fantasticky výkon. Nejenže dal gól, ale dokázal se Hernándezovi vyrovnat. Jinak ale platí, že chceme mít svůj půdorys. Záleží i na zdravotním stavu, jestli jsou k dispozici Ševčík nebo Zafeiris, nebo na tom, jestli chceme na hřišti mít Vencu Jurečku a jak ho využít.

Reklama

  AS Řím - Leverkusen dnes 21 : 00
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen