Hlavní obsah

Vítkovice utopily sezonu ve vlastních problémech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak mizerně ve Vítkovicích tento extraligový ročník začali, tak ho i ukončili. Po vzedmutí v závěru základní části přišlo v předkole play off velké rozčarování. Výkony ostravských hokejistů proti soupeři z Hradce Králové jen podtrhly opravdu podivný hokejový rok loňského semifinalisty.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Vitkovice Ridera vs. Mountfield HK 1:3Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

V Ostravě po semifinálovém vyřazení v minulé sezoně zavládlo zklamání, které se ještě prohloubilo po dopinkovém skandálu jejich přemožitele z Hradce Králové. Postup mezi čtyři nejlepší kluby soutěže ale zároveň vedení i fanoušky namlsal a přinejmenším opakování povedené sezony bylo vnímáno skoro jako povinnost.

Jenomže nic není zadarmo a v moravskému celku to poznali záhy. Vstup do soutěže jim nevyšel a problémy se nabalovaly. Z Ostravy potichu zmizel hvězdný Američan Peter Mueller, u týmu předčasně skončila v předchozí sezoně úspěšná trenérská dvojice Miloš Holaň a Radek Philipp a na konci základní zaskočila všechny nucená dovolená kapitána a nejproduktivnějšího hráče týmu Dominika Lakatoše.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Vitkovice Ridera vs. Mountfield HK 1:3Video: Tipsport Extraliga / BPA

S trochou nadsázky budou tyto tři události asi tím jediným, na co si za pár měsíců fandové v Ostravě z ročníku 2023/2024 vzpomenou. A pochopitelně také na skvělou jízdu v Lize mistrů, která pro Vítkovice skončila až těsně před finále a byla až neuvěřitelným kontrastem proti extraligovému soužení.

Už si ale nevybaví vysvětlení těchto obtíží. Ani nemohou, protože důvěryhodné nedostali. Proč Mueller z Vítkovic utekl? Proč kapitán sledoval závěr sezony jen z tribuny, přestože zraněný nebyl? Opravdu přišel trenér Holaň sám za majitelem klubu Alešem Pavlíkem požádat o vyhazov? Tyhle otázky zůstaly zodpovězeny jen z části.

Fotogalerie

Z vítkovických kanceláří často zní věty o fanouškovství, o vítkovickém srdíčku. Obzvláště když se ne úplně daří a podpora příznivců je žádoucí. O to tristnější vůči těm samým lidem je sdělování nepříjemných zpráv a vysvětlování informací, které se ani sportu nevyhýbají. Působí spíše jako pouhé náplasti na nepříjemné otázky, na které se nikomu odpovídat nechce. A nabádají ke spekulacím, nad kterými se pak v klubu podivují.

Ve Vítkovicích toho budou mít přes léto hodně k řešení. Například osud Dominika Lakatoše, který ve Vítkovicích už zřejmě hrát nechce, ale smlouvu má ještě na jednu sezonu. Neméně zásadní otázkou bude také to, zda a jak proměnit tým, který zklamal.

Sázka na zahraniční hvězdy nevyšla. Oporou a lídrem se nestala žádná z nich. Mueller potichu zmizel, Roberts Bukarts (-7 v hodnocení přítomnosti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech) odehrál podprůměrnou sezonu a nezlepšil se ani po nákupu mladšího bratra Rihardse. Za očekáváním zůstali Peter Krieger (-8) i předsezonní posily obránce Stuart Percy (-2) a útočník Valentin Claireaux (-4).

Nejproduktivnějším hráčem zůstal i přes vyřazení z kádru Dominik Lakatoš (29 bodů). Do první čtyřicítky bodujících hráčů extraligy se nedostal nikdo. Papírově velmi silný tým selhal a je otázkou, zda fakt, že většina hráčů má smlouvu i pro nadcházející rok, je až tak dobrou zprávou, jak bylo prezentováno.

Tou je naopak bezpochyby skutečnost, že Vítkovice našly náhradu za Aleše Stezku, který svými výkony v brance stál za loňským úspěchem. Lukáš Klimeš ukázal, že má na to být gólmanskou jedničkou, a jako jediný v předkole proti Hradci Králové obstál. Nebýt jeho, byl by rozdíl mezi postupujícím a vyřazeným ještě patrnější.

Reklama

  Pardubice - Třinec dnes 19 : 00
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec