Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Coufal se k debaklu postavil dobře, reakce od West Hamu teď musí přijít na hřišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostudný debakl vstřebává fotbalový West Ham, který podlehl v anglické lize Arsenalu 0:6. Český obránce Vladimír Coufal se po něm omluvil fanouškům, část z nich narůstající skóre nerozdýchala a opouštěla stadion už na konci první půle. Situace u Kladivářů je hlavním tématem pravidelného komentáře bývalého fotbalového reprezentanta Daniela Pudila pro Sport.cz. Věnuje se i utkání Aston Villa – Manchester United (1:2) a útočníkovi Erlingu Haalandovi z Manchesteru City.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Hráči West Hamu budou chtít na duel s Arsenalem co nejrychleji zapomenout

Článek

„Určitě všichni čekali, že West Ham bude Arsenalu vyrovnanějším soupeřem. Porážka 0:6 je darda. V závěru prvního poločasu padly rychle góly a Kanonýři pak už zápas plně kontrolovali. Kdyby dál šlapali naplno, skončilo by utkání ještě větší nadílkou.

Fanoušci na konci první půle začali hromadně odcházet. Upřímně, tomu se nikdo nemůže divit. Všichni cítili, že když prohráváte o tři nebo čtyři góly s Arsenalem, těžko s tím něco uděláte. Arsenal byl v laufu, dominoval.

Sám jsem podobnou situaci v kariéře párkrát zažil. Dostal jsem 0:7 na Arsenalu se Slavií nebo s Genkem na Valencii. Hráči je v tu chvíli hrozně. Nejradši by se sbalil, osprchoval a jel domů za rodinou. Ale čas se vleče a vy víte, že s tím už prakticky nic nemůžete udělat.

Dobře se k tomu postavil Vláďa Coufal, který se fanouškům veřejně omluvil. Chápal, že odcházeli ze stadionu. Takové gesto oceňuji, neschovával se a postavil se k porážce. Ovšem jediná důležitá reakce teď musí ze strany West Hamu přijít na hřišti. Hráči musejí jít vyhrát další zápas, vyždímat se. Musejí chtít vyhrát každý souboj, vybojovat každý míč, jít do všeho po hlavě. To je jediný recept.

V příštím kole hraje West Ham v Nottinghamu. Neříkám, že je to lehký soupeř, ale je určitě schůdnější než týmy ze špičky. Fanoušci budou očekávat reakci v podobě úplně jiného výkonu. A ideálně výhru.

West Ham v novém kalendářním roce ještě nevyhrál. Tlak na všechny v klubu je teď obrovský, příznivcům začínají téct nervy. S každou další porážkou nespokojenost roste. Každý hráč si situaci uvědomuje, a i když to chce vytěsnit z hlavy, úplně to nejde. Do každého zápasu jdete v jiném rozpoložení, je složité takovou sérii zlomit.

Samozřejmě se budou rojit spekulace ohledně pozice kouče Davida Moyese. Trenéři to mají složité, když se daří, jsou za krále. Když přijde špatná série, vše se otočí proti nim. Ale pořád si myslím, že Moyesovo odvolání není aktuální. Věřím, že se West Ham zase nakopne. O záchranu nehraje, situaci bych řešil až v létě, kdyby si všichni vyhodnotili, co je nejlepší.

Aston Villa prohrála s Manchesterem United, byla ale lepší a odehrála nešťastný zápas. United vyhráli hlavně díky brankáři André Onanovi, který odchytal zřejmě nejlepší zápas během angažmá v Anglii. Předvedl několik výborných zákroků a mužstvo podržel. Smůla pro Villu byla také ta, že při vítězné brance hlídal Scotta McTominaye zrovna Matty Cash, který není největší ani nejsilnější.

Ale nemyslím si, že by Aston Ville docházel dech. Proti United si zasloužila vyhrát. Samozřejmě tým z Birminghamu se pohybuje výš, než se předpokládalo. Rostou očekávání fanoušků i tlak, ale pořád hraje skvělou sezonu.

Manchester sice vyhrál tři zápasy za sebou, ale pořád nemůže být spokojený. Předtím porazil Wolverhampton a West Ham, tyhle soupeře by měl porážet, pokud chce být nahoře. Navíc West Ham nemá dobrou formu. United potřebuje vyhrávat dál. Pořád si myslím, že by potřeboval doplnit kádr větší kvalitou, aby mohl konkurovat Manchesteru City, Arsenalu a Liverpoolu. Pořád za nimi zaostává.

Manchester City porazil Everton a obě branky dal Erling Haaland, norský střelec se trefil poprvé po návratu po zranění. V kombinaci s uzdravením Kevina De Bruyneho je to pro City obrovská vzpruha. De Bruyne je podle mě ještě důležitější, na druhý gól nahrál Haalandovi, který tu situaci vyřešil parádně. S oběma je Guardiolův tým momentálně asi největším aspirantem na titul.

Výhodou je, že Haaland a De Bruyne jsou hladoví a odpočatí. Trenéři je mohou víc využívat, tohle může být jeden z klíčových faktorů. Ovšem věřím, že boj o titul bude vyrovnaný jako dosud a že se máme na co těšit.“

Reklama