Hlavní obsah

Ztratí Souček a Coufal trenéra? Zloba sílí, víra mizí. Nedivím se, říká Moyes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou už střídačku West Hamu opustil, teď není daleko od dalšího konce. „Dvakrát jsem přišel, abych klub zachránil,“ připomněl kouč David Moyes. Podobná obhajoba nemusí stačit, fandy spíš teď vytočí. Po plodném období se jejich oblíbenci trápí. Mizérie vyvrcholila o víkendu, kdy londýnský mančaft s českými fotbalisty Součkem a Coufalem v sestavě schytal debakl, který nepamatují generace fanoušků Hammers.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Zmar. Kouč David Moyes je zklamaný po nedělní porážce West Hamu 0:6 proti Arsenalu.

Článek

Po nedělní katastrofě 0:6 s Arsenalem se fotbalová Anglie ptá: Vyhodí klub Moyese?

„Nejsem zvyklý, že můj tým inkasuje tolik gólů,“ pravil zlomeně kouč West Hamu. „Nenapadlo mě, že to může takhle dopadnout. Z nějakého důvodu to vypadalo, že neumíme bránit.“

Jednalo se o nejdrsnější domácí ligovou porážku West Hamu od roku 1963. Tradiční klub v aktuálním kalendářním roce nevyhrál sedmé utkání v řadě. Víra fanoušků mizí, což dokazovala i momentka z nedělního městského derby. Jakmile Arsenal ještě před poločasem skóroval počtvrté, z olympijského stadionu se vyvalily špalíry nakvašených diváků.

Duel se dohrával před poloprázdnými tribunami.

„Nedivím se jim. Naprosto rozumím, že lidé odešli,“ poznamenal Moyes. „Ve fotbale přicházejí špatné dny, ale nezapomínal bych ani na ty lepší.“

Ještě v červnu slavil West Ham po pražském finále Evropské konferenční ligy první významný mezinárodní triumf po 43 letech. Na konci prosince po výhře 2:0 na Arsenalu vystoupali Hammers na šestou příčku Premier League. „Před šesti týdny fanoušci žádali, aby Moyes dostal novou smlouvu,“ poznamenal Michael Brown, expert BBC a někdejší záložník Manchesteru City.

Jenže od té chvíle se všechno sype. Lednové vyřazení v FA Cupu, šňůra bídných výkonů v Premier League a při víkendovém debaklu to chvílemi od domácích připomínalo skoro sabotáž. Je logické, že zloba míří na hlavního kouče.

Zkušený kouč vede Hammers od prosince 2019. Londýnský mančaft vytáhl z bryndy a v dalších sezonách jej udržuje daleko od sestupových starostí. Přestává to stačit, bída se stupňuje.

Znalci namítají, že Moyes není jedinou příčinou nebývalé zimní krize.

„V klubu vládne absolutní chaos. S takovým vedením se klub nemůže změnit,“ tepe bývalý útočník West Hamu Tony Cottee. „V přestupním okně se neinvestovalo do hráčského kádru. Trenér má kontrakt na zbývajících pět měsíců, ale nic se neděje. Výkony, taktika a výsledky jsou zoufalé. Nevím, odkud to plyne.“

Jedinou personální obměnu představoval příchod Kalvina Phillipse, kterého klub získal na hostování z Manchesteru City.

Nyní se rozebírá, zda West Ham nečeká změna na střídačce. Pro dvojici Tomáš Souček a Vladimír Coufal by to znamenalo, že se jim v jediné sezoně podruhé změní nadřízený. Jaroslava Šilhavého nahradil v reprezentaci Ivan Hašek. Nyní by mohli ztratit trenéra i v Anglii.

Reklama