Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Je radost koukat na Ödegaarda, Haalandovi bych dal taky žlutou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arsenal si upevnil vedení v anglické fotbalové lize, vyhrál nad Brightonem 4:2 a zvýšil náskok na Manchester City na sedm bodů. Kanonýry táhne Martin Ödegaard, skvěle hrající kapitán. O něm, nejbližším programu londýnského klubu nebo tvrdém zákroku hvězdného střelce Erlinga Haalanda z Manchesteru City přemítá v komentáři pro Sport.cz bývalý český reprezentant Daniel Pudil, jenž strávil sedm let profesionální kariéry v Anglii.

Foto: Tony Obrien, Reuters

Norský fotbalová záložník Martin Ödegaard slaví trefu do sítě Brightonu.

Článek

„Arsenal výhrou v Brightonu potvrdil, že má velkou formu a předvádí kvalitní fotbal. Dá se říct, že všemu šéfuje Martin Ödegaard. Rozdává balony, ale umí i gól dát. V téhle sezoně už vstřelil sedm gólů a připsal si pět asistencí. Má skvělou formu, z níž Arsenal těží.

Je radost se na něj koukat, přihrávka na čtvrtý gól Martinelliho v Brightonu přes více než půlku hřiště byla neskutečná, prostě úžasná. Líbí se mi taky, jak mužstvo vede. Komunikuje se všemi, spoluhráče posouvá, řídí je při presinku. Zabere do obrany. Je to správný kapitán, lídr, vůdčí osobnost. Přitom je mu pořád teprve čtyřiadvacet.

Celkově se mi líbí, jak je Arsenal kompaktní, všichni společně útočí a brání. S Ödegaardem hru organizuje Xhaka, který nic nevypustí, dře. Jak už jsem zmiňoval v předešlých komentářích, v Arsenalu měli čas budovat mužstvo a teď se to vyplácí. Není to jen o Ödegaardovi, jsou tam další skvělí hráči, zmíním třeba Martinelliho a Saku.

Arsenal má momentálně náskok sedmi bodů. Počítám, že teď se začne lámat chleba. V Anglii se obecně říká, že v lednu se vše rozhoduje. Kanonýři teď mají nabitý program, hrají s Newcastlem, Tottenhamem, Manchesterem United, jedou na Everton, mají Brentford a Manchester City. Moc se na to těším. V těchto zápasech se ukáže, jak silní jsou. Pokud tahle utkání zvládnou a nasbírají v nich hodně bodů, tak pak už je podle mě nic nezastaví a titul vyhrají.

Cítím, že Arsenal má obrovskou touhu vyhrát Premier League. Čeká na to devatenáct let. Tým je v euforii, tu když chytnete, vyhráváte i zápasy, kdy se vám herně třeba nedaří. Navíc věřím trenéru Artetovi, který se učil u Guardioly. Ví, jak s hráči pracovat, jak s nimi mluvit, jak je motivovat. Viděl jsem nějaká videa, jak k nim promlouvá, a myslím, že k uspokojení v žádném případě nedojde.

Arsenalu nahrála remíza Manchesteru City s Evertonem, i když Citizens měli podle mě vyhrát. Jenže dostali gól, kdy to hráč trefí jednou z deseti, Gray to trefil parádně. Uvidíme, jak budou reagovat na formu Arsenalu.

V zápase předvedl tvrdý zákrok Erling Haaland na Mykolenka. Vletěl tam teda hodně zběsile. Musím říct, že balon trefil. Nešel do toho souboje kolíky napřed, ale tím, jaký je kolos, tak to vypadalo hrozivě a mohl dostat i červenou. Ale na zápasy dohlíží VAR, který to určitě zkoumal. Rozhodl tak, jak rozhodl. Za mě to červená nebyla, taky bych mu dal žlutou. Šel tam špičkou a trefil víc balon než hráče.

Trenér Guardiola s ním hned mluvil. Ví, že pokud by dostal Haaland stopku třeba na tři zápasy, mělo by to velký vliv na celý tým. Všichni v City potřebují a přejí si, aby Haaland hrál co nejvíc, protože vědí, že když na hřišti je, zvětšuje se šance, že gól dají.

Za Aston Villu opět chytal Robin Olsen, i když argentinský brankář Emiliano Martínez už byl k dispozici. Mně tohle rozhodnutí připadá logické. Martínez s týmem dlouho nebyl, vyhrál mistrovství světa, oslavoval, pak musel vstřebat cestování a změna času. Naproti tomu Olsen byl v Anglii, chytal přípravné zápasy, je připravený. Neviděl bych v tom reakci na Martínezovo chování při oslavách, to ne.

Nicméně Aston Villa vyhrála těžký zápas na Tottenhamu. Trenér Emery nemá důvod sestavu měnit. Myslím, že Olsen teď bude chytat dál. Já bych to tak jako trenér udělal. Martínez bude asi muset čekat."

Reklama