Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Je radost sledovat United, Karius finále neovlivnil. Hráči Chelsea jsou podráždění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester United porazil ve finále anglického Ligového poháru 2:0 Newcastle a raduje se z první trofeje pod trenérem Erikem ten Hagem. West Ham rozstřílel Nottingham 4:0 a v tabulce Premier League povyskočil na 16. místo. Dál se trápí Chelsea, která v lize padla 0:2 na Tottenhamu. Tahle utkání glosuje ve svém pravidelném komentáři pro Sport.cz bývalý reprezentant Daniel Pudil, který strávil sedm let kariéry v Anglii, kde nyní i žije.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Fotbalisté Manchesteru United ve finále anglického Ligového poháru porazili Newcastle 2:0 a získali první trofej od roku 2017. Soutěž ovládli pošesté.

Článek

„Manchester United slaví první trofej od roku 2017. Bylo vidět, jak jsou hráči a trenéři šťastní. I když je anglický Ligový pohár ve stínu FA Cupu, má triumf v něm pro klub velkou cenu. United bojují ještě na dalších třech frontách, v Premier League, FA Cupu a Evropské lize, tahle sezona pro ně může být opravdu hodně úspěšná. Na začátku sezony tohle nikdo nečekal, ale je to o sebevědomí, tohle je pro ně další povzbuzení. Pro mě je momentálně radost Manchester United sledovat. Každý bude mít problém, aby je porazil.

Atmosféra finále byla skvělá. Je úžasné, když vidíte, jak je jedna půlka stadionu Wembley černobílá a druhá červená. Manchester dal během prvního poločasu dva góly rychle za sebou, tím zápas rozhodl. Pak už bylo pro Newcastle složité se tam dostávat, i když měl pár zajímavých akcí a centrů do vápna. Manchester výhru ubránil.

Před zápasem se hodně mluvilo o brankářích Newcastlu. Dúbravka v tom poháru chytal za Manchester, Pope pykal za červenou kartu v posledním ligovém kole. Ale nemyslím si, že by gólman výsledek ovlivnil. Karius podle mě nemohl ani za jeden gól. Naopak předvedl dva nebo tři dobré zákroky, kterými držel šance Newcastlu na zdramatizovaní finále.

Jsem moc rád, že West Ham zápas proti Nottinghamu zvládl a vyhrál 4:0. Podle mě Kladiváři dominovali od první do poslední minuty. I když první poločas skončil 0:0, už v něm měli gólové šance, které neproměnili. Ve druhé půli vládli na hřišti ještě víc. Hodně platný na hrotu byl Ings, který potvrdil, že je gólovým hráčem. Hodně se mi líbil Bowen, zapojil se do mnoha akcí, měl hodně centrů a střeleckých pokusů. Tým táhnul.

Nottingham nedostal čuchnout, West Ham si tohle vítězství plně zasloužil. Potřeboval ho. Doufejme, že nepůjde o jednu vlaštovku, ale že bude takhle pokračovat dál. Přeju mu, ať sbírá body a stoupá tabulkou, abychom mohli české kluky vidět v Premier League i v příští sezoně.

Vláďa Coufal bohužel o poločase střídal kvůli zranění, přeju mu, aby byl zdravotně v pořádku a na další zápas byl k dispozici. Tomáš Souček hrál celý zápas, což je skvělá zpráva. Před pár týdny několikrát nefiguroval v základní sestavě, ale pokaždé do utkání naskočil a byl prvním nebo druhým střídajícím hráčem. Důvěru od trenéra Moyese pořád měl. Bylo jen otázkou času, kdy zase nastoupí od začátku, a je jen dobře, že se West Hamu teď utkání tak povedlo. Tohle potřeboval Tomáš i celý tým.

Dál se nedaří Chelsea, prohrála na Tottenhamu 0:2. Klub utratil hodně peněz za posily a výsledky nejsou. Sám trenér Graham Potter cítí, že tlak se zvětšuje. Říkal, že nemůže spoléhat na to, že mu vedení bude pořád dávat důvěru. Na hřišti je vidět, že hráči už jsou podráždění. Ziyech dostal na Tottenhamu červenou kartu, která byla odvolaná, ale podle mě ji rozhodčí nemusel rušit. Tohle jsou ty podrážděné reakce, kdy člověk ví, že se mu nedaří.

Rozhodují i maličkosti. Vezměte si třeba první gól Tottenhamu. Odražený míč na velkém vápně, Joao Félix prohrál souboj se Skippem, který to trefil náramně. Možná to gólman Kepa Arrizabalaga mohl chytit, ale ta střela byla tak rychlá a důrazná, těžko se na takovou ránu reaguje.

Jak už jsem říkal dřív, myslím, že se Chelsea připravuje na další sezonu, ale pokud to takhle půjde dál, Potter už tam nemusí ani být. Každopádně hráči, kteří přišli v zimě do Chelsea, nejsou zvyklí na anglické tempo. Potřebují se adaptovat, zvyknout si na vše nejen na hřišti, ale i na věci okolo. V Anglii jste pořád vidět, lidé vás řeší. Přišli hráči z Portugalska nebo Ukrajiny, potřebují si zvyknout na anglickou ligu, která má jiné tempo a v níž je víc soubojů než jinde. I španělská liga je úplně jiná. Podívejte se na Casemira, který taky potřeboval čas a teď patří mezi nejlepší hráče United."

Reklama