Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Mám obavu, aby v reprezentační pauze ve West Hamu neodstřelili trenéra

Čekal, že kvůli pohřbu Alžběty II. se Premier League opět zastaví, nakonec se z důvodu bezpečnosti odložily jen tři zápasy. Arsenal hrál a výhrou 3:0 na hřišti Brentfordu se udržel na prvním místě, což není podle Daniela Pudila vůbec náhodné. V pravidelném komentáři pro Sport.cz Made in England bývalý český reprezentant žijící v Anglii přiznává, že po nepovedeném startu West Hamu má i obavu o kouče Davida Moyese.

Foto: Craig Brough, Reuters

Zmar Davida Moyese během utkání Premier League s Evertonem.

Článek

„Osobně jsem si myslel, že se odloží znovu celé kolo, protože úmrtí královny Alžběty II. je významná událost. Nakonec se nehrály jen tři zápasy, u kterých by byl problém z hlediska bezpečnosti, neboť policie byla potřeba při zajišťování státního pohřbu.

V Anglii žiju, a i když asi odchod Alžběty II. vnímám trochu jinak než rodilí Angličani, je to i pro mě dojemné. Když jsem nyní třeba viděl dokument o její korunovaci, lehce se mi až zaleskly oči. Je až neskutečné, jak dlouho panovala a jak se lidem vryla do srdcí. Je to velká ztráta, což je znát i na pohřbu, když vidíme, kolik hlav různých států dorazilo a mnozí lidé přespávali na ulici, aby mohli dát královně poslední sbohem. Takový okamžik se dotkne asi každého.

Arsenal vede ligu zaslouženě

Odchodem Alžběty skončila jedna éra a jedna by mohla skončit i ve fotbale, jelikož Arsenal vede ligu, kterou naposledy vyhrál v roce 2004. Ale musím říct, že tím nejsem překvapený. Dva roky se dobře připravovali, Arteta měl důvěru a nebyla žádná obrovská panika, když se mu nedařilo. Podle mě přesně podle plánu pomalu zapojovali mladší hráče, aby začali zvládat těžké zápasy a mohli bojovat o titul. Na jejich utkání se opravdu hezky kouká.

Když jsem teď viděl Saku, jak přihrával na dva góly, nebo Jesuse, který přišel z Manchesteru City, musím říct, že mají dobře složený a fungující tým. Podle mě neměli prohrát ani na Manchesteru United, protože byli minimálně sedmdesát minut lepším týmem. Sice jim neuznali regulérní gól, ale i tak měli zápas úplně v klidu zvládnout. Bohužel podle mě Arteta udělal chybu, když střídal najednou čtvrt hodiny před koncem tři hráče a tím se všechno rozbilo.

Premier League klidně mohou vyhrát, ale jelikož ještě bude mistrovství světa, byl bych zatím opatrný. Ukáže se až v konfrontaci s těmi nejlepšími týmy. Když se jim to nepovede v této sezoně, v té příští už podle mě budou jedním z hlavních aspirantů na titul a můžou se tam držet i dýl podobně jako v minulých sezonách Manchester City nebo Liverpool.

Zajímavý je i hattrick Son Heung-Mina z Tottenhamu. Sezona mu totiž začala vyloženě špatně, když prvních šest zápasů nevstřelil gól. Teď začínal na lavici a na hřiště šel až po hodině hry. Ale takové zápasy někdy zkrátka jsou. Dostal důvěru na posledních třicet minut a zase si ji získal. Určitě mu tohle dodá sebevědomí a sezona se může zase otočit. Myslím, že jemu začala teprve teď.

O Moyese mám obavu

Velmi smutné je postavení West Hamu. Viděl jsem celkem dost jeho zápasů. Nezačali dobře, ale v prvním kole proti Manchesteru City se asi nedalo moc počítat s tím, že něco uhrají. Pak hráli na Nottinghamu, kde mohli získat minimálně bod, ale nedali penaltu a tím se vše začalo lámat. A možná i tím, že na Chelsea jim neuznali taky gól, což jim vzalo vítr z plachet.

V posledním zápase na Evertonu měli i dost náznaků šancí, ale nic jim tam nepadlo. Možná nemají tolik štěstí jako měli v minulých sezonách. A přijde mi, že jim do vápna lítá moc lehkých centrů, kdy nic nezblokují. Z dvaceti pěti takových pokusů se pak vždy nějaký gól urodí. Skoro mám až obavu, aby v reprezentační pauze neodstřelili trenéra Moyese, protože je reprezentační pauza a jeho nástupce by měl dostatek času s týmem pracovat.

Uvidíme, co se stane během pár příštích dnů. Ale věřím, že se zvednou, mančaft mají dost zkušený. Možná jen noví hráči potřebují dostat nějaký čas, protože Premier League není sranda, a ne každý je schopný ji hrát."

Reklama