Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Souček je bojovník, to mu přidává kredit. Vaclík k záchraně pomohl zákroky i jistotou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výhra fotbalistů West Hamu 1:0 nad Manchesterem United, odolnost českého záložníka Tomáše Součka, boj o účast v Lize mistrů, záchrana Huddersfieldu s českým gólmanem Tomášem Vaclíkem ve druhé anglické lize a postupy Burnley a Sheffieldu United do Premier League. Tato témata rozebírá ve svém pravidelném komentáři pro Sport.cz bývalý reprezentant Daniel Pudil, který strávil sedm sezon kariéry v Anglii, kde nyní i žije.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/Tony Obrien

Tomáš Souček (vlevo) v hlavičkovém souboji s Woutem Weghorstem z Manchesteru United.

Článek

„Vítězství West Hamu nad Manchesterem United bylo nečekané. Utkání bylo otevřené, domácí dali jediný gól z dalekonosné střely. Byla to velká chyba gólmana De Gey, tohle by si měl pohlídat. S těmito třemi body pro Kladiváře se moc nepočítalo, ale jsou pro ně velmi důležité. Dodá jim klid a sebevědomí do zbytku sezony, zvlášť před semifinále Konferenční ligy, které je proti Alkmaaru čeká už ve čtvrtek.

Vláďa Coufal chyběl kvůli zranění, Tomáš Souček byl hodně vidět, zápas dohrál i po tvrdém střetu hlavou. Suk do všeho skočí, a i když se mu něco stane, chce zápas za každou cenu dohrát, pokud jen trochu může. Tenhle přístup a odolnost se fanouškům v Anglii samozřejmě líbí. Není to žádné válení na zemi, Tomáš je bojovník, tohle mu na kreditu tady přidává.

Zlepšil i své výkony, vše jde nahoru. Moc mě to těší. Během sezony byl trochu kritizovaný, ale nepadalo jen na něj, celý tým nešlapal. Ukázal odolnost na hřišti i v hlavě, pro West Ham je platný a proti Manchesteru United to ukázal. I díky němu tým vyhrál.

Logicky se lepší nálada ve West Hamu. Atmosféru dělají vždy výsledky. Když se vyhrává, lidi hru moc nekritizují, i když není optimální. West Ham získává důležité body, situace se uklidnila, fanoušci týmu pomáhají. V Premier League jsou Kladiváři prakticky zachránění, mají náskok sedmi bodů a do konce jsou tři kola. Teď jedou na vlně a sezonu můžou ještě vyšperkovat trofejí. Můžou jít do Konferenční ligy s čistou hlavou.

Bojuje se i o účast v Lize mistrů, ale myslím, že místa pro Ligu mistrů udrží Newcastle a Manchester United. Oba týmy zatím odehrály o zápas méně než Liverpool, United navíc hrají třikrát doma. Nemyslím si, že by se na někoho z nich Liverpool ještě dotáhl. Teď má sice sérii výher, ale celkově má v sezoně výkyvy a na United momentálně ztrácí bod a na Newcastle tři.

Huddersfield se v Championship udržel, brankář Tomáš Vaclík k záchraně přispěl. Vnímal jsem, že Tomáš byl chválen, jednou nebo dvakrát byl vyhlášen mužem zápasu, kdy mužstvu hodně pomohl. Krátce poté, co přišel, se Huddersfield zvednul. Nebylo to jen díky němu, ale přidal jistotu, předváděl důležité zákroky, tím vším zvyšoval i sebevědomí celého týmu.

Když Tomáš přicházel, měl Hudderfield těžké rozlosování. V tu chvíli jsem se trochu bál, ale ten program zvládl výborně.

Jméno měl už předtím. Když tam přicházel, byl brán za hvězdu. V klubu věděli, jaké má kvality, jakými týmy prošel a proč ho berou. Potvrdil reference, které na něj byly. Ukázal se v dobrém světle, a to, že pomohl Huddersfieldu k záchraně, celkový dojem jen vylepšuje. Už ohlásil, že v Huddersfieldu končí. Dovedu si představit, že by někde v Anglii pokračoval, ale uvidíme, kam zamíří.

Do Premier League postoupily Sheffield United a Burnley. Od Sheffieldu očekávám běhavý, bojovný a důrazný fotbal. Atmosféra na stadionu je tam úžasná, hodně to tam bude žít. Vím, že se United na postup upínali, pro celé město je důležité, že se do nejvyšší soutěže vracejí. Bylo by dobré, kdyby Sheffield Wednesday postoupil z play off do Championship. To by bylo fakt super a fanoušci by si to zasloužili.

A Burnley? Trenér Vincent Kompany tým hodně zvednul, dal všemu řád a Burnley celé soutěži dominovalo od začátku do konce. Ale sám Kompany řekl, když nedávno hráli s Manchesterem City pohár a prohráli 0:6, že jsou sice první v Championship, ale jednadvacátí celkově mezi anglickými týmy. Rozdíl je pořád markantní, musejí se na Premier League hodně připravit. Musejí být výrazně lepší, aby se v příští sezoně udrželi."

Reklama