Hlavní obsah

Součkovo krvavé zranění i neomluvitelná chyba rekordmana. West Ham slaví důležité body

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Před zápasem byl gólman David de Gea za hrdinu. Proti West Hamu si připsal 540. start za Manchester United a překonal klubový brankářský rekord legendárního Alexe Stepneyho. Jenže v samotném utkání nastal zlom. Po jeho obrovské hrubce padl jediný gól večera a Rudým ďáblům se dál komplikuje boj o fotbalovou Ligu mistrů. Naopak West Ham získal důležité tři body k záchraně v Premier League. Český záložník Tomáš Souček byl vidět hned na několika frontách a nezastavilo jej ani krvavé zranění.

Foto: Tony Obrien, Reuters

Zraněný Tomáš Souček z West Hamu při utkání s Manchesterem United.

Článek

Vítězství 1:0 zajistil West Hamu ve 27. minutě Saïd Benrahma. Možná trochu z nouze napálil míč ještě za pokutovým územím na bránu, jenže de Gea nepříliš prudkou střelu nezastavil. „Manchester tam byl na jednoho až v pěti hráčích, možná došlo k podcenění situace. Celé se to nabalovalo, De Gea podklouzl, divně couval, těžko se šlo z takového postoje důkladně odrazit," hodnotil ve studiu CANAL+ Sport bývalý hráč United Karel Poborský.

„Je to obrovská chyba. Ponese za to plnou odpovědnost. Levá noha mu sice lehce podklouzla, ale to není omluva. Může se dostat k míči celou dlaní, není to tak, že by se natahoval a zasahoval konečky prstů. Úplně balon mine a je to od něj velká, velká chyba," komentoval pro BT Sport někdejší obránce Rudých ďáblů Rio Ferdinand.

Bývalý útočník Liverpoolu, Tottenhamu a Stoke Peter Crouch si rovněž nebral servítky. „David de Gea se nedokáže správně postavit, couvá, couvá a pak se nemůže dostat dopředu. Tohle nejde omluvit, strašná chyba," podotkl jasně. „Je otázka, zda je dost dobrý na to, aby akceptoval způsob trenéra Erika ten Haga. Je dost dobrý fotbalista, aby hrál za Manchester United? Odpovědět dokáže jen ten Hag," doplnil ještě Ferdinand.

Novopečený rekordman mezi všemi gólmany v historii United v počtu startů neudělal v sezoně první podobnou minelu. V Premier League inkasoval Manchester po jeho zjevných chybách čtyři góly, což je společně s Hugem Llorisem z Tottenhamu nejvíce ze všech brankářů v soutěži. No a pak zde máme pochybení v FA Cupu s Evertonem nebo v rámci Evropské ligy proti Seville.

„Není potřeba se soustředit na tu chybu. Tolikrát už nás zachránil," bránil svého gólmana záložník Bruno Fernandes. „Chyby k fotbalu patří. V sezoně má nejvíce čistých kont, odpovědnost nesou všichni, hrajeme týmový sport," pravil ten Hag. „Ve fotbale vám někdy věci vychází a dnes to byla jedna z nich," okomentoval pak situaci kapitán domácího West Hamu Declan Rice.

Pro United je ztráta bodů další komplikací v boji o elitní čtyřku a tedy vstupenku do Ligy mistrů. Rudí ďáblové mají na pátý Liverpool náskok jediného bodu, mají však i zápas k dobru. Pro West Ham jde naopak o klíčové tři body v boji o záchranu, před pondělními dohrávkami mají Kladiváři na sestupové pozice náskok sedmi bodů, do konce soutěže jim zbývají tři duely.

„Náš nejlepší domácí výkon v sezoně. Když hrajete proti United, sleduje vás celý svět. Obléknete si dres, jdete na hřiště a chcete svůj sen dokázat. Nám se to povedlo, jsem nadšený," netajil nadšení Rice, jenž ve středu pole tradičně kooperoval s Tomášem Součkem.

Český záložník dobrou organizací hry a jistotou ve vzdušných soubojích pomohl k čistému kontu nemalou měrou. V 73. minutě dokonce vstřelil gól, když hlavičkou ještě otřel míč o tyč. Kvůli jasnému ofsajdu ale nadšení na stadionu rychle opadlo.

Foto: Ian Walton, ČTK/AP

Ošetřovaný Tomáš Souček z West Hamu při utkání s Manchesterem United.

Nepříjemný moment pak nastal o pět minut později. Souček se při obranném zákroku hlavou srazil s Aaronem Wan-Bissakou, obránce United na českého záložníka ještě spadl. Oběma aktérům souboje tekla krev, českému reprezentantovi museli lékaři tržnou ránu na hlavě zašít.

Ani to ale West Ham nerozhodilo a Londýňané se výborně naladili na čtvrteční úvodní semifinále Konferenční ligy s nizozemským Alkmaarem. „Bude to velký zápas pro celý klub. Fotbal je o trofejích, které všichni chtějí vyhrávat. Pro nás by to byl obrovský úspěch," burcoval Rice.

Reklama