Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Souček s Coufalem byli vidět. Liverpool proti Spartě? Šance vidím 70 na 30

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalový West Ham utnul trápení v novém kalendářním roce a poprvé v něm vyhrál. V Premier League zdolal Brentford 4:2. Liverpool bez řady zraněných hráčů ovládl proti Chelsea v prodloužení Ligový pohár. To jsou hlavní témata pravidelného komentáře bývalého fotbalového reprezentanta Daniela Pudila pro Sport.cz. Pudil strávil sedm let kariéry v Anglii, kde nyní i žije.

Foto: Isabel Infantes, Reuters

Kladiváři Jarrod Bowen (vlevo) s Tomášem Součkem slaví trefu do sítě Brentfordu.

Článek

„West Ham dvouměsíční sérii bez výhry konečně přetrhnul. To období muselo být pro Kladiváře skoro nekonečné, proti Brentfordu vyhráli ale zcela zaslouženě. Bylo vidět, že to chtějí zlomit. Hlavu měli od samého začátku správně nastavenou, v 7. minutě vedli 2:0, to vám samozřejmě dodá kuráž i sebevědomí. I fanoušci se pak cítí líp, začnou víc fandit, hráčům víc věří, chtějí jim pomoct.

Důležité bylo, že West Ham nezlomila ani branka na 1:2. Po přestávce byl lepší, Brentford toho moc nepředvedl. Jedna situace možná zaváněla penaltou, ale byla by hodně přísná. Domácí si výhru zasloužili, hráli dobře. Soupeř jim to i trochu ulehčil, třeba při třetím gólu byla mezi stopery velká díra.

Samozřejmě největší podíl na výhře měl Jarrod Bowen, který dal hattrick. Ale vidět byli i čeští kluci. Vláďa Coufal mu asistoval u druhého gólu, už má šestou gólovou nahrávku. Tu situaci výborně vycítil, šel do tandemu a skvěle svůj náběh načasoval. Pak viděl Bowena a dal mu míč přesně na nohu. Vyřešil to prostě skvěle.

Jinak jako obvykle kmital nahoru dolů, byl odolný v soubojích. Zaslechl jsem, že byl v Londýně na zápase i reprezentační trenér Ivan Hašek. Předpokládám, že pak spolu mluvili. Uvidíme, co bude, ale pokud bude Vláďa podávat výkony jako proti Brentfordu, myslím, že by v reprezentaci neměl chybět. Jasně, udělal velkou chybu, ale věřím, že se poučil. A pokud máme hráče, který hraje stabilně Premier League, byl by skoro hřích ho nepovolat. Samozřejmě exces jako v Olomouci se nesmí opakovat.

Znát byla i přítomnost Tomáše Součka ve středu zálohy. Hned na začátku měl šanci, pak se podílel na gólu. Byl hodně v soubojích, vyhrával je, což ho zdobí. Minule nenastoupil v základní sestavě, ale jak jsem tvrdil, nebylo to kvůli tomu, že by vyloženě on hrál špatně. Celý tým se vezl, bylo potřeba něco změnit. Tím, že byl Kalvin Phillips vykartovaný, bylo jasné, že Tomáš nastoupí. Je důležité, že se mužstvu zápas povedl. Teď se vítězná sestava asi měnit nebude.

Samozřejmě pro West Ham bude důležité, aby na výhru navázal a pokusil se teď naopak natáhnout šňůru bez porážky. Příště jedou na Everton, což je pro něj určitě příjemnější soupeř než někdo ze špičky tabulky. Už minule jsem zmiňoval, že Kladiváři nejsou ohroženi sestupem, ale asi by měli být trošku výš. Tenhle tým takové ambice určitě má. Poslední dva měsíce ho hodně přibrzdily, ztratil moc bodů. Teď by se mohl odrazit.

Liverpool uspěl ve finále Ligového poháru proti Chelsea, jeho triumf byl za dané konstelace trochu nečekaný, mnoho lidí věřilo spíš Chelsea. Liverpool má hodně zraněných hráčů, ale smekám klobouk, jak se s finále popasovali mladší kluci, kteří nastoupili od začátku nebo v průběhu zápasu. Své šance se zhostili velice dobře. Ukázali celé Anglii, že se s nimi do budoucna musí počítat.

Kdyby měl trenér Jürgen Klopp k dispozici plný kádr, hráči jako Bobby Clark, James McConnell a další, kterým je devatenáct, dvacet nebo jednadvacet, by se na hřiště asi nedostali. Výchova hráčů v Liverpoolu je na správné cestě a Klopp jim dává šanci. Vyplatilo se to, na hřišti nechali všechno. Byla na nich vidět touha uspět, ukázat, že se chtějí soupeři vyrovnat. Moc jim to přeju, jednou z nich mohou být hvězdy.

Nechci říct, že Ligový pohár je nejméně cennou trofejí. Každý pohár potěší. Klopp byl hodně emotivní, skoro brečel. Bylo vidět, jak je s klubem spjatý a jak mu na něm záleží. Chce odvést co nejlepší práci do poslední minuty, co tam bude. Bylo by hezké, kdyby se rozloučil i titulem, ale do konce chybí ještě hodně kol a tabulka Premier League je hodně vyrovnaná.

A Chelsea? Připadalo mi, že si její hráči mysleli, že to půjde lehce. Možná podlehli dojmu, že Liverpoolu chybí hodně hráčů a že ti mladí kluci nezvládnout tlak Wembley a plných tribun. Ti kluci to ale ustáli a předvedli výkon hodný prvního týmu.

Chelsea vyhazuje spoustu peněz, má zbytečně moc hráčů, řada z nich do mužstva ani nepasuje. V tom týmu mi chybí chemie, vyváženost. Přeplácené hvězdy jednolitý celek nedělají. Pokud hráč nemá charakter a do týmu se nehodí, může mu spíš uškodit. Jsem zvědavý, co se v Chelsea bude dít dál.

Už se taky těším na osmifinále Evropské ligy, ve kterém se s Liverpoolem utká Sparta. Může to vyznít tak, že Sparta chytá Liverpool kvůli četným absencím v nejlepším možném období. Ale podívejte se, porazil Chelsea s klukama, kteří by normálně nehráli. Má to pro a proti.

Sparta může mít v hlavě, že šanci má, ale nějací hráči se do té doby Liverpoolu vrátí. Sestava Reds bude asi jiná než proti Chelsea. Šanci český mistr mít bude, ale favoritem určitě nebude. Na druhou stranu Sparta je v pohodě a ve formě, zvládá zápasy. Trenér Brian Priske v klubu udělal kus práce, vše si sedlo, vybral si správné hráče. Cítím, že bojují jeden za druhého. Přijde mi, že ten, kdo nehraje, fandí druhému. Takové nastavení je velice důležité.

Nevidím to na jasný postup Liverpoolu. Očekávám vyrovnaný a zajímavý souboj. Anglický tým Spartu nepodcení. Klopp a spol. viděli, jak hrála proti Galatasarayi. Osobně vidím šance 70 procent pro Liverpool a 30 pro Spartu. Každopádně doufám, že Sparta do toho dobře vstoupí a připraví si doma takovou pozici pro odvetu, aby v ní pak mohla hrát o postup.“

Reklama