Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: United přece neporáží každého. Češi ve West Hamu? Trenéra musíte pořád přesvědčovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester United remizoval v anglické fotbalové Premier League 2:2 s Liverpoolem, West Ham obrátil skóre na Wolverhamptonu a zvítězil 2:1. Startují čtvrtfinále evropských pohárů. Vše rozebírá ve svém pravidelném komentáři pro Sport.cz bývalý fotbalový reprezentant Daniel Pudil, který sedm let kariéry strávil v Anglii, kde nyní i žije.

Foto: Carl Recine, Reuters

Fotbalisté Manchesteru United o víkendu remizovali s Liverpoolem 2:2

Článek

„Manchester United chtěl ve velkém šlágru proti Liverpoolu všem ukázat, že se může rovnat se špičkou. V prvním poločase byl ale tragický a do ničeho se nedostal. Liverpool šel do vedení a ještě nevyužil několik šancí. Po přestávce potrestal obrovskou chybu v rozehrávce hostí Bruno Fernandes, který skoro z půlky předhodil gólmana Caoimhina Kellehera. Nebyla to pro něj vůbec jednoduchá situace, ale popasoval se s ní naprosto skvěle. Nádherný gól.

Manchester pak vedl 2:1, Liverpool vyrovnal z jasné penalty po hloupém faulu. Obecně byli United ve druhé půli lepší, aktivnější, důraznější než v té první. Je divné, proč takhle nezvládají hrát celých devadesát minut, ale jen poločas nebo část zápasu. Spousta lidí takové rozdíly ve hře nechápe. První poločas jako by nebyli na hřišti a pak dokážou hrát i docela líbivý fotbal. (sestřih utkání zde).

Za první poločas se na Manchester United valila velká kritika. Nečekal bych ze strany expertů takovou reakci. United teď rozhodně nejsou v situaci, kdy porazí každého. Po remíze 2:2 s Liverpoolem bych čekal jiné hodnocení.

Liverpool měl opravdu hodně šancí. Darwin Núňez měl před sebou otevřenou bránu. Nevím, co mu blesklo v hlavě, jestli chtěl ještě nahrávat, nebo jestli míč špatně trefil, ale ten šel skoro až na rohový praporek. Mohamed Salah taky selhal v situaci, kdy měl odkrytou bránu. Tyhle příležitosti mohou Reds mrzet.

West Ham otočil zápas na Wolverhamptonu poté, co trenér David Moyes stáhnul v poločase oba české hráče Tomáše Součka a Vláďu Coufala. Vím, že pak po utkání i říkal, že nikdo nemá místo jisté. Předpokládám, že chtěl i Suka s Cufem trochu vybudit. Je potřeba pořád makat, neustále trenéra přesvědčovat, že si místo zasloužíte. Věřím, že se s tím kluci dobře vyrovnají.

Dá se předpokládat, že v dalším zápase dostanou šanci ti, kteří ve druhém poločase utkání otočili. Moyes bude chtít těžko něco měnit. Uvidíme. Roli při poločasovém střídání mohlo hrát i to, že West Ham absolvoval pár dní předtím fakt hodně náročné utkání s Tottenhamem, kdy se jelo nahoru dolů a řada hráčů mohla být vyšťavená.

James Ward-Prowse rozhodl zápas gólem z rohu. On zahrává standardní situace skvěle pořád. Prakticky z každého trestňáku nebo rohu vznikne nebezpečí a může padnout branka. Myslím, že takhle zakroutit míč přímo z rohu do brány asi i chtěl. Vyšlo mu to báječně. (sestřih zápasu zde).

Wolverhampton docílil v závěru branky na 2:2, která nebyla pro ofsajd uznána. Tawanda Chirewa byl v ofsajdové pozici, ale nevím, jestli bránil brankáři Lukaszi Fabianskému ve výhledu. Pravidlově se to dá zřejmě obhájit, ale skórující Max Kilman hlavičkoval blízko brány. I kdyby Chirewa před Fabianským nestál, nestačil by gólman reagovat. Gól by určitě padl. Myslím, že VAR trochu pochybil a poškodil Wolves. Osobně bych se přiklonil k tomu, aby gól platil. Nedivím se domácím, že byli otrávení.

Čeká nás pohárový týden. Ve čtvrtfinále Ligy mistrů se utká Arsenal s Bayernem Mnichov. Bayern nezíská po dlouhé době ligový titul, vypadl i z Německého poháru, Liga mistrů je pro něj poslední šance na trofej v téhle sezoně. Bude chtít za každou cenu postoupit. Arsenal je v dobrém rozpoložení, ale řekl bych, že víc by pro něj byl titul v Premier League. Neříkám, že Ligu mistrů vypustí, určitě bude chtít uspět, ale očekával bych, že sestavu trochu protočí. Cítím, že titul v lize by chtěli Kanonýři víc.

Real Madrid jde na Manchester City, potkají se asi dva nejlepší týmy na světě. Těším se na hezký fotbal. Věřím, že padne hodně gólů. Osobně trochu víc věřím City.

Myslím, že v Evropské lize by měl Liverpool postoupit přes Atalantu. Měl by to zvládnout, byť proti italským týmům se nikdy nehraje lehce. Italové dobře brání, posouvají se, jsou organizovaní. Šest měsíců jsem tam v kariéře působil, vím, jak na tyhle aspekty dbají. Ale Liverpool jasně favorizuji.

Duel Leverkusenu s West Hamem odhaduji padesát na padesát. Všichni vidí, jak je na tom Leverkusen, čtyřicet zápasů neprohrál. V klubu musí panovat skvělá atmosféra, do každého zápasu jdou s vědomím, že jsou prakticky neporazitelní. To jim dodává sebevědomí. Pro West Ham půjde o těžkou zkoušku, ale je schopný Leverkusen potrápit. Vše se odvine od prvního utkání.

Každopádně je skvělé, že v obou týmech je dohromady pět českých kluků, Souček s Coufalem ve West Hamu, Matěj Kovář, Patrik Schick a Adam Hložek v Leverkusenu. Minimálně dva půjdou dál, což je dobrá vizitka pro český fotbal.“

Reklama