Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Pro Leverkusen možná i treble. Bayern v Lize mistrů skončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna tajenka německého fotbalu je zřejmě rozluštěna. Leverkusenu už titul nikdo nevezme, říká v novém Echu bundesligy expert David Jarolím. O to více se zaobírá situací Bayernu a boji jak o poháry, tak o záchranu. Poslední kola je stále o co hrát.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Fotbalisté Leverkusenu se radují z gólu do sítě Unionu Berlín.

Článek

„Myslím, že Leverkusen získá titul už teď v neděli doma s Brémami. V bundeslize není lehkého soupeře, ale vzhledem k formě a laufu Leverkusenu tuším, že bude o víkendu hotovo. Mají našlápnuto, zajistí si klid a nebudou se muset stresovat. Mohou se pak připravit na odvetu čtvrtfinále Evropské ligy, čeká je finále domácího poháru.

Můžeme debatovat, zda nepošetří síly. Jenže ať v sezoně naskočil kdokoliv, nebylo znát, zda je členem základní sestavy, nebo ne. Kouč Xabi Alonso pravidelně rotuje sestavou, zatím mu tahy vždy vyšly, hráči jsou zvyklí na systém a pasují do něj. Jasně, nenastoupí stejná jedenáctka jako ve čtvrtek s West Hamem.

Navíc se může stát, že už ani nebudou potřebovat vyhrát. Je šest kol do konce a Bayern se Stuttgartem ztrácejí 16 bodů. Své zápasy mají v sobotu, může být rozhodnuto už po nich. Pro Leverkusen zkrátka hovoří úplně všechno, neohlížejí se, je to jen o nich. Půjde o historický moment, vůbec první titul, město bude žít.

Nabízí se tak otázka, zda Leverkusen zůstane celou sezonu neporažený. Může proběhnout krátká oslavička. Jenže pak hned odveta na West Hamu, vedle toho je koncem května čeká finále domácího poháru s Kaiserslauternem. Předpoklad, že získají v Německu double, je obrovský. Mohou i treble, ale v Evropě mají případně ještě hodně těžkých zápasů. Hlavní cíl, tedy titul, mají téměř v kapse, pak se mohou na další vrcholy v klidu připravit.

Naopak Bayern je dále v krizi. V sobotu padl na Heidenheimu 2:3, i když o půli vedl 2:0. Je pravda, že už tak dva týdny se mohou soustředit hlavně na Ligu mistrů, první čtvrtfinále je čeká hned v úterý na Arsenalu. Před reprezentační pauzou však byli v pohodě. Po oznámení, že trenér Thomas Tuchel po sezoně skončí, spadla ze všech určitá nervozita. Jenže pak zaslouženě padli doma s Dortmundem. To byla první facka a v sobotu přišla druhá. Neuvěřitelný kolaps ve druhé půli.

Tuchel šetřil Erica Diera a Matthijse de Ligta, takže ve středu obrany nastoupili Kim a Dayot Upamecano. Tedy dva borci absolutně bez formy, dělají taktické i individuální chyby. Nemyslím si, že by Bayern byl jinak nějak laxní, ale chování určitých hráčů nepochopím. Najednou má Bayern stejně bodů jako Stuttgart, na druhém místě ho drží jen lepší skóre. Hodně špatná sezona, kterou může zachránit jen postup do semifinále Ligy mistrů. V tomto rozpoložení ale nevěřím, že přes Arsenal postoupí.

Tuhý boj nás čeká také o čtvrtou příčku zajišťující pro další sezonu právě Ligu mistrů. Dortmund má stejně jako Lipsko 53 bodů. Vedle toho počítejme, že pokud Leverkusen ovládne pohár, půjde z ligy do Evropy sedm týmů. Šestou příčku zatím drží bezpečně Frankfurt (42 bodů), za ním ale mají Augsburg, Hoffenheim a Freiburg shodně 36 a k nim desátý Heidenheim 33.

Abychom šli dál, neméně zajímavá bitva je o záchranu. Bochum vedla v přímém souboji z dolních pater tabulky v Kolíne ještě v 90. minutě 1:0, domácí však ukázali neuvěřitelnou morálku a v nastavení zápas otočili. Jsou sice stále předposlední, na patnáctou Bochum, a tedy příčky mimo sestup a baráž ztrácí najednou jen čtyři body.

Namočený je rovněž Wolfsburg a samozřejmě Mohuč. Poslední Darmstadt už je podle mě ze hry a k němu momentálně vidím právě Bochum. Z posledních pěti duelů uhrála jediný bod, dvakrát za sebou prohospodařila vedení, což na týmu rozhodně zanechá stopy. Nebudou v pohodě, zatímco Mohuči se daří a o Kolínu byla řeč.

Kolín teď hraje na Bayernu, který bude mít v nohách zápas s Arsenalem a zřejmě vsadí všechno na Ligu mistrů. Bayern padl na Heidenheimu, v Bochumi, doma s Brémami. Takže proč ne teď? Kolín bojuje o záchranu a Bayern je v rozpoložení, že může ztrácet absolutně s kýmkoliv.

Podívejme se také na druhou bundesligu, kde krystalizuje postupová dvojice St. Pauli a Kiel. O barážové třetí místo se pere Düsseldorf s Hamburkem. Samozřejmě přeji HSV, ale také nejsou úplně v pohodě. Jsem také zvědavý, jestli se udrží Schalke. Týmy na 12. až 17. místě jsou ve třech bodech. Doufám, že to Schalke zvládne a stejně tak Kaiserslautern. Jde o velké a tradiční kluby.“

Reklama