Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Ztráta De Bruyneho byla citelnější než v případě Haalanda, posila pro Tottenham mě překvapila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokračující nepohoda Manchesteru United, jeho remíza 2:2 v anglické fotbalové Premier League s Tottenhamem, za který nastoupil poprvé útočník Timo Werner. Geniální vstup záložníka Kevina De Bruyneho do utkání proti Newcastlu, kdy pak řídil obrat Manchesteru City na 3:2. To jsou témata pravidelného komentáře pro Sport.cz z pera bývalého fotbalového reprezentanta Daniela Pudila, jenž působil sedm let kariéry v Anglii a nyní tam i žije.

Foto: Scott Heppell, Reuters

Fotbalista Manchesteru City Kevin De Bruyne slaví s Pepem Guardiolou.

Článek

„Myslím, že Tottenham byl v zápase na Manchesteru United, který skončil 2:2, o něco lepším týmem. Hosté si vytvořili víc šancí, na druhou stranu Manchester dvakrát vedl a Tottenham musel dvakrát dotahovat. Navíc v závěru měl na hlavě třetí gól Scott McTominay a domácí mohli vyhrát. Tottenham hodně hrozil ze standardních situací, které United nezvládali. Vůbec nevěděli, jak si s tím poradit. Tohle musejí zlepšit, protože mám pocit, že teď je špatně bráněné standardky stály vítězství.

Platí, že Manchester není v pohodě, pořád se hledá, je to v jeho případě nahoru dolů. Stojí to hodně na Marcusi Rashfordovi, jemuž ale tahle sezona nevychází. Dal teprve čtvrtý gól v tomto ročníku Premier League, což ho určitě frustruje. Minulá sezona mu vyšla, v lize vstřelil sedmnáct gólů a celkem zaznamenal třicet branek v soutěžních zápasech. Hodně se od něj očekává, ale nejde mu to.

Dovedu si představit, jak je to pro něj složité. Počítalo se, že bude góly sázet. Tohle může být první vlaštovka, ale je potřeba, aby to potvrdil v dalších zápasech. Jeden duel jaro nedělá. Utkání proti Tottenhamu mu vyšlo, podílel se i na první brance Rasmuse Höjlunda, hodně akce rozbíhal. Teď jde o to, jak se bude prezentovat dál.

Ale samozřejmě tým nemůže stát na jednom hráči. Potřebujete jich osmnáct nebo dvacet, kteří budou tvořit partu a atmosféru. A když někdo vypadne z jakéhokoliv důvodů, naskočí někdo jiný a přinese podobnou kvalitu. To v Manchesteru momentálně nefunguje.

Jsem zvědavý, co se v klubu bude do budoucna dít, a jak bude třeba reagovat nový spolumajitel Jim Ratcliffe, který se byl osobně na utkání s Tottenhamem podívat. Je asi potřeba do kádru rázně sáhnout, investovat větší peníze a přivést hráče, kteří zvednou kvalitu.

Za Tottenham nastoupil útočník Timo Werner. Je pro mě překvapení, že se vrátil do Premier League. Angažmá v Chelsea se mu moc nepovedlo, dal málo gólů, byl kritizovaný. Ani po návratu do Lipska úplně nezářil, i když úplně špatnou bilanci neměl. Myslím, že Tottenham především reagoval na situaci, ve které je. Má několik zraněných hráčů včetně Jamese Maddisona, kapitán Heung-Min Son je zase na Asijském poháru.

Kohouti chtěli doplnit kádr. Werner kvalitu určitě má, potenciál taky. Umí dávat góly, má něco odehráno a jen tak ho něco nerozhodí. Přichází na hostování do konce sezony s opcí. Pokud se mu jaro povede, může v Tottenhamu zůstat. Hned v prvním zápase si připsal asistenci, nějaký efekt hned přinesl. Záleží jen na něm, jak bude pokračovat. Start měl dobrý, ale až se vrátí Son a Maddison, bude se hůř do sestavy prosazovat. Maddisonův návrat by se měl blížit.

Každopádně bude případně k dispozici, když bude někdo vykartovaný nebo zraněný. Werner je tahový útočník, kolem sebe bude mít hráče, kteří mu budou schopní dát nahrávku. V Chelsea to měl složitější. Kombinační styl Tottenhamu by mu měl sedět víc, zvlášť by měl využívat mezery, když vzniknou v obraně soupeře.

Kevin De Bruyne řídil obrat Manchesteru City v Newcastlu. Už v minulém komentáři jsem naznačoval, že nebude potřebovat moc času na to, aby se dostal do formy. Kvalita tréninků City je vysoká, on je zkušený a excelentní hráč. Hned do toho vlétl.

Proti Newcastlu dal gól a podílel se i na vítězné brance, krásně našel Oscara Bobba, jenž pak skóroval. Málokdo by poslal balon jako on. Byl jsem přesvědčený o tom, že do zápasů bez problémů naskočí. Má obrovskou chuť, o jeho kvalitách jsem neměl nejmenších pochyb. De Bruyne je velkou zbraní pro Manchester City, s ním je kvalita týmu úplně jiná. Jeho comeback je pro mužstvo spása a velká pomoc v boji o titul. Myslím, že jeho návratem se misky vah převažují na stranu City.

Až se vrátí Erling Haaland, kvalita Manchesteru City ještě vzroste. Myslím, že ztráta De Bruyneho byla citelnější než Haalanda. De Bruyne umí gól dát i připravit, Haaland takový není. Jasně, sype jeden gól za druhým, ale s De Bruynem bude dávat tým víc gólů i bez norského střelce. Jsou tam Jéremy Doku, Julián Álvarez, Phil Foden nebo Jack Grealish. De Bruyne jim bude připravovat šance jako na podnose, budou mít víc šancí. Ale samozřejmě s Haalandem bude síla zase větší.“

Reklama