Hlavní obsah

OČIMA MISTRA: Jako když dítěti dáte hračku. Pasta je rozdílový mezi rozdílovými, smeká Vlasák

Po porážce s Rakouskem si kluci určitě museli sednout a něco si říct, protože do zápasu s Lotyšskem nastoupili úplně jinak. S entusiasmem, energií ve všech čtyřech lajnách a výsledkem bylo pět gólů za první třetinu. Zbytek utkání už jsme kontrolovali, což je logické a udělal by to úplně každý. Snad jsme se dostali na vlnu, na níž bychom chtěli být.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva David Pastrňák a David Krejčí

Článek

Mužstvu moc pomohl příjezd Davida Pastrňáka, jeho spolupráce s Davidem Krejčím fungovala bezvadně. Na obou byla vidět lehkost, to je jako když malému dítěti dáte oblíbenou hračku. Pasta je rozdílový hráč mezi rozdílovými hráči.

V NHL je spousta rozdílových hokejistů, na mistrovství je ale Pasta úplně odskočený, což dokázal hned ve svém prvním zápase. Ta lehkost, zpracování těžkých puků, hlava nahoře, přehled ve hře... Ví, kdy má zpomalit, kdy naopak zrychlit, hokej prostě dokonale cítí. Jeho lajna s Krejčou a Červusem si tak neskutečně vyhoví, že je radost na ně koukat.

PŘÍKLEP EXTRA - Hokejové studio k zápasu Česko - Lotyšsko

Dvě z našich pěti branek padly po nádherných přihrávkách Pasty na Červuse resp. Krejči na Pastu. Kdybych musel vybrat tu krásnější, asi bych zvolil Krejču, protože to byla citovka. O Pastovi moc dobře věděl, čekal na něj.

To jen dokazuje, že přestože spolu rok nehráli, stejně jim to hned od prvního střídání naskočilo zpátky. Mají to v sobě zažité, hráli spolu iks let, a to prostě nezapomeneš. Pomáhá jim, že jsou v neustálém pohybu, zpracovávají puky s hlavou nahoře a vědí, kde se ten druhý nachází.

Je dobře, že se chytil Hertlík, který po třech zápasech neměl jediný bod. Znám ho a vím, že ho to trápilo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Česko - LotyšskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Nepřeceňujme tuhle výhru, přišla proti Lotyšům. Ale ukázalo to naši sílu a jen doufám, že to takhle bude pokračovat.

Ve středu jsem koukal na Švýcary proti Slovákům a zaujalo mě, když Scherwey v závěru zblokoval střelu v oslabení, jak se k němu zbylí tři spoluhráči na ledě sjeli a oslavovali to jako gól. Tohle jsou přesně ty detaily, které tvoří tým, a teď bylo něco podobného vidět i na nás. Všechny pětky žily spolu, a to je klíč úspěchu. Všichni si to musí uvědomit. Někomu se daří víc, jinému míň a ten musí sklopit hlavu a pomoct týmu nějak jinak.

Tomáš Vlasák

S národním týmem byl u zlatého hattricku na světových šampionátech v letech 1999 až 2001. Za reprezentaci odehrál bývalý vynikající útočník 135 zápasů, v nichž vstřelil 43 gólů. Zahrál si i na Světovém poháru 2004, kde Češi došli až do semifinále. Je šampionem ruské Superligy s Omskem, v domácí extralize vybojoval mistrovský titul s Plzní. Vyzkoušel si nejvyšší soutěž ve Finsku, Švédsku, Rusku i Švýcarsku, v NHL má na svém kontě 10 utkání za Los Angeles. Posledních sedm let zastává post sportovního manažera v HC Škoda Plzeň.

Reklama

Související témata: