Hlavní obsah

OČIMA MISTRA: Neříká se mi to lehce, ale USA nás přejely. Švýcarům jsem vypadnutí přál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednoznačná čtvrtfinálová porážka 0:3 s Američany, těžko se to hodnotí... Neměli jsme v zápase vlastně nic. Jedna šance Zbořila z mezikruží, to je všechno. Spojené státy daly víc gólů, než kolik jsme si my vypracovali příležitostí. Neměli jsme šťávu, neměli jsme grády. Zaslouženě letíme domů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinále MS USA - ČeskoVideo: Česká televize

 
Článek

Přitom mi přišlo, že Američané ani nemuseli podat svůj nejlepší výkon, aby nás porazili. Ale znovu se prezentovali skvělým pohybem jako po celý turnaj. A první gól je uklidnil. Nedonutili jsme soupeře k chybám, nedostali jsme ho vůbec pod tlak. Možná jen jedno střídání právě při šanci Zbořila.

Neříká se mi to lehce, USA nás prostě přejely. Po první třetině jsem věřil, že se ještě zvedneme. Se stavem 0:1 se pořád dalo něco udělat, ale výkon se nelepšil. Hořký konec na turnaji.

Osmé místo na mistrovství světa, neporazili jsme žádného z top soupeřů, tenhle šampionát prostě nejde hodnotit pozitivně. Všechno stálo na Kubalíkovi s Červenkou. Od té doby, co se nám zranili Sedlák s Chytilem, dva klíčoví hráči, jsme neměli nikoho, kdo by kromě nich dával góly. Neměli jsme střelce. A to je samozřejmě alfa a omega hokeje.

Foto: David Taneček, ČTK

Česká střídačka po druhém inkasovaném gólu ve čtvrtfinále s USA.

Tenhle tým po těch zdravotních trablích podle mě neměl na víc. Nemyslím si, že by kritiku měl schytávat trenérský štáb. Všichni sestavovali tým podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. S tímhle složením nemohli dělat o moc víc.

Musíme se podívat pravdě do očí. Loni jsme udělali medaili po deseti letech, což bylo samozřejmě super. Ale bůhví, co by bylo, kdyby nepřijel Pasta. Byl tam i Krejčí. Reálný obrázek je spíš letošní mistrovství. Doufám, že se to do šampionátu Prahy zvedne a přijede co nejvíc posil.

Ještě ale budu pozorně sledovat zbývající průběh tohohle mistrovství. Tušil jsem, že Německo je schopné Švýcary vyřadit. Vymstilo se jim, že proti Lotyšsku nechali šest hráčů odpočívat. To na šampionát nepatří. Švýcarsku vypadnutí přeju, aspoň už se příště nezachová takhle.

Němci nehráli ani v základní skupině vůbec špatně a postoupili zaslouženě. Teď reálně hrozí, že z naší skupiny se nedostane do semifinále ani jeden tým... Myslím, že Finové přejdou přes Kanadu a můžou klidně zase vyhrát celé mistrovství. Ale teď bych si tipnul spíš Američany. Ještě ani jednou neprohráli a nás bohužel zaslouženě přejeli.

Tomáš Vlasák

S národním týmem byl u zlatého hattricku na světových šampionátech v letech 1999 až 2001. Za reprezentaci odehrál bývalý vynikající útočník 135 zápasů, v nichž vstřelil 43 gólů. Zahrál si i na Světovém poháru 2004, kde Češi došli až do semifinále. Je šampionem ruské Superligy s Omskem, v domácí extralize vybojoval mistrovský titul s Plzní. Vyzkoušel si nejvyšší soutěž ve Finsku, Švédsku, Rusku i Švýcarsku, v NHL má na svém kontě 10 utkání za Los Angeles. Posledních sedm let zastává post sportovního manažera v HC Škoda Plzeň.

Kdo byl podle vás nejlepším českým obráncem ve čtvrtfinále s USA?
Tomáš Kundrátek
5,4 %
Michal Kempný
68,1 %
Jan Košťálek
3 %
Tomáš Dvořák
4 %
Jakub Zbořil
13,1 %
Michal Jordán
3,3 %
David Němeček
3,1 %
Celkem hlasovalo 2776 čtenářů.

Reklama