Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: Dvě tváře Sparty. Nejdříve nejlepší výkon, co jsem viděl, pak se klepala o výhru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další krásné góly, ale i velké chyby přineslo další ligové kolo. Šlágr zvládla Slavia, důležité vítězství si připsala Plzeň a tři body má i Sparta. I když ta se po skvělých pětapadesáti minutách nakonec klepala o výsledek. Poslední už nejsou Pardubice, kde odvádí skvělou práci trenér Kováč. Nic na tom nemůže změnit ani červená karta, kterou v Olomouci viděl. Emoce v podání hráčů, trenérů i fanoušků k fotbalu patří.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK

Fotbalisté Sparty po zápase ve Zlín

Článek

Začít ale musím Baníkem. Celý region a všichni fanoušci v Ostravě čekali, že vyhraje. Omyl, přišla další prohra. Přitom mají skvělého majitele, trenéra evropské úrovně, ale na hřišti to prostě nejde. První půle byla katastrofální, dvě chyby v utkání udělal gólman Laštůvka a zloba fanoušků mířila právě na něj. Všem kritikům bych chtěl vzkázat, ať si vzpomenou, kolikrát tým podržel. Tohle se prostě stane, a když hráč netrefí prázdnou bránu, je to úplně stejný průšvih. Pořád mi u Baníku něco chybí. Přitom hráči kvalitu mají, ale někdy to tak je, že si to úplně nesedne a nedaří se.

Sparta vyhrála ve Zlíně a musím říct, že když budu utkání hodnotit do 55. minuty, tak jsem takhle Priskeho tým snad ještě neviděl hrát. Akce na jeden, dva doteky, prosazování se jeden na jednoho, to se muselo líbit. Za stavu 3:0 ale Sparta nabídla Zlínu gól a fotbal ukázal, že je spravedlivý. Přišla ztráta koncentrace, najednou tam nebyl důraz a po gólu z penalty na 2:3 se ještě hosté začali klepat o výsledek.

Sparta také chtěla penaltu, dle výkladu pravidel byla ruka zlínského hráče v přirozené pozici narozdíl od penalty pro Zlín, kdy byla ruka sparťana nad úrovní ramene. Ty situace byly podobné, ale káždý takový zárok hraní rukou je originál a rozhodčí rozhodl správně. Vrbův tým i v deseti mohl vyrovnat, pochválit chci mladého Slončíka, moc se mi líbil. V osmnácti oživil hru, bylo fajn vidět další talent v akci.

Plzni se stala podobná věc. jako v utkání s Hradcem. Liberec vyrovnal na 1:1, ale Viktorka teď zápas dovedla ke třem bodům, což pro ni bude obrovské povzbuzení. Výkon nebyl ideální, ale morální silou duel ubojovala a určitě to může být pro mistra odrazový můstek do dalších utkání.

Slavia před krásnou návštěvou porazila ve šlágru Slovácko. Potřebovala po Teplicích zabrat a zvládla to, i když trenér Trpišovský opět protočil pořádně sestavu. Utkání mě úplně nenadchlo, šancí moc nebylo. Slovácko nezvládlo po Plzni a Spartě ani zápas v Edenu, nedalo gól a vidělo, proč je zatím za první trojkou. Na čtvrtém místě je ale zaslouženě. Slavia si pomohla standardkami, které má nejlepší v soutěži. Hodně vidět byli Ogbu a Zafeiris, což jen potvrdilo, že by do budoucna mohli být oba oporami. A samozřejmě střelec obou golů Olayinka. Je vidět, že i přes jeho letní odchod odvádí pro klub skvělé služby.

Poslední už nejsou Pardubice. O výhru v Olomouci přišly gólem z penalty v nastavení, mluví se i o červené kartě pro trenéra hostů Kováče. Po utkání vše vysvětloval, já ho chápu. Na jeho mladý tým se každopádně hezky kouká. Klobouk dolů před Hlavatým s Janoškem, kteří zase dali góly kola. Mladí kluci pod Radkem rostou a je to skvělá vizitka, jak pro ně, tak pro něj. Jsem zvědav, jak postupem času budou dál zvládat ten tlak, který v k boji o záchranu patří. Ale zatím pozitivní energie z týmu přímo sálá...

Na závěr chci říct, že mi dělá radost, jaké minimálně na první trojku chodí návštěvy, i když počasí fotbalu úplně nepřeje. Kdyby se víc dařilo Baníku, určitě by i tam byly tribuny plné. V týdnu se hraje pohár, kde jistě uvidíme další krásné góly, což je tou nejlepší pozvánkou i na víkendové ligové kolo. Tak hurá na stadiony.

Jan Rajnoch

Bývalý český profesionální fotbalista, který má na kontě patnáct startů za národní tým. Odchovanec Sparty, který nastupoval na pozici defenzivního záložníka či obránce, hrál nejvyšší soutěž také za Bohemians, Mladou Boleslav, Liberec či Olomouc, vyzkoušel si i zahraniční štace v Německu (Cottbus) a Turecku (MKE Ankaragücü, Sivasspor a Adana Demirspor). Momentálně je fotbalovým expertem O2 TV, šéfuje OFS Praha Západ, hraje za Real TOP Praha i klub Jíloviště v I.A třídě.

Reklama