Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: Kauza Pelta? Pro Jablonec může mít fatální konec. Slovácko potřebovalo facku

Liga nabídla gólové hody. Během sobotních zápasů padlo jednadvacet branek, což je známka toho, že stojí za to se na utkání koukat. Jen škoda, že přišly v době, kdy se kvůli covidovým pravidlům omezuje počet fanoušků na stadionu. Když vidím, že do obchoďáků se může, směrem k fotbalu mě to mrzí, jelikož se to dá řešit i jinak. Ale nejsem expert na epidemiologii a asi to tak musí být. Senzací kola je podle mě kolaps Slovácka v Budějovicích. Dostalo před zápasem s Plzní facku, ukázalo, proč na titul ještě není mentálně asi připraveno a pokud chce ligu vyhrát, tohle si nesmí dovolit. Černý týden ukončila výhrou nad Libercem Sparta.

Miroslav Pelta a spol. si vyslechli rozsudekVideo: Antonín Havlík, Právo

 
Článek

Slovácko naposledy smázlo Spartu, nedalo jí šanci a teď sedmdesát minut bylo jasně lepší i v Budějovicích. Potvrzovalo ambice hrát o titul, bylo hladové, silné v organizaci i kombinaci. Jenže v posledních dvaceti minutách také ukázalo, že tým ještě není na boj o titul připravený. Přišlo totální podcenění, a to i ze strany zkušených hráčů. Myslel jsem si, že zápas musí v pohodě dotáhnout k vítězství a opak byl pravdou. Přišel tvrdý dopad na zem. V dalším utkání přijede Plzeň, která dala Bohemce šest gólů a chytila se výsledkově i střelecky. Slovácko tuhle facku asi hodně potřebovalo a moc se na následující zápas těším. Je mi jasné, že trenér Svědík nastolí přísnou atmosféru a chápu, že byl po Budějovicích pořádně vytočený, kdo by taky nebyl.

Žádný problém naopak neřešila Slavia. Vyhrála nad Teplicemi jednoznačně a otázkou byla jen výše skóre. Mistr zápas zvládl, i když se mu nepovedlo dotáhnout do vítězného konce utkání Konferenční ligy s Feyenoordem, což bylo jistě zklamáním. Slavii se ustaluje sestava a svými výkony opět začíná zaujímat Nico Stanciu, který mě jako fanouškovi skvělého fotbalisty, chyběl. Ale teď mají sešívaní prostor na přípravu před závěrečnou fází podzimu a věřím, že to v Evropě nakonec zvládnou a postoupí do jarní fáze.

Sparta má ze sebou šílený týden. Výprask na Slovácku, porážka na Rangers, který znamená konec v Evropské lize. Fanoušci se hodně baví o chybě Panáka před druhým gólem Skotů. Za sebe říkám, může se to stát. Samozřejmě si od trenéra vyslechl svoje, ale moderní fotbal chce takový typ rozehrávky. Panák se z toho nezhroutil a proti Liberci odehrál slušnou partii, i spoluhráči jej podrželi. Přitom Liberec se zvedá a v tomhle rozpoložení nebyl jednoduchým soupeřem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Matěj Pulkrab ze Sparty Praha a Adam Karabec oslavují gól na 2:1 během utkání s Libercem.

V poločase jsem si říkal, jestli nepřijde čas útočníka Pulkraba, že by mohl obranu Slovanu svým pojetím rozbít a utkání rozhodnout stejně jak nedávno proti Teplicím. Netušil jsem, že dá zrovna vítězný gól, ale věřil jsem, že bude ve hře Sparty cítit. A pomůže Letenským dojít k tříbodovému konci svojí hrou a pojetím, které v tu chvíli Sparta potřebovala.

Někdo se třeba zlobí, že Sparta nemá jasného útočníka číslo jedna. Chápu, že to někomu vadí, na druhou stranu Hložek s Karabcem měli výborných třicet minut, byli hodně v pohybu, všechno fungovalo. S přibývajícím časem to chtělo změnu, tak přišel Pulkrab a rozhodl. Za mě je dobře, že je v útoku Sparty konkurence, navíc třeba Hložek je využitelný pro více pozic, jsou tam Minčev, Pulkrab. Stejné je to ve Slavii, kde má trenér Trpišovský k dispozici Kuchtu, Krmenčíka, Schranze, Tecla. Hráč jako Lewandowski, který dává miliardu gólů a pokaždé je v základu, v žádném českém klubu není. Uvidíme, co přinese zima. Třeba v Budějovicích září Bassey, má osm gólů a určitě už je v hledáčku dalších klubů, stejně jako Jurečka ze Slovácka. Ten se neustále zlepšuje a myslím, že s jeho pracovitostí ještě zdaleka neřekl poslední slovo.

Bídnou sérii protáhl Jablonec, který už je bez výhry devět zápasů. Přitom v Konferenční lize si vede slušně, doma mu to ale hodně utíká. Samozřejmě se na atmosféře v klubu podepisuje situace kolem jabloneckého šéfa Pelty, který je zatím nepravomocně odsouzený na šest let. Všichni vědí, že on pro klub dělá maximum, a pokud by zmíněný rozsudek platil, asi by to pro klub mělo fatální následky a konce. O tom není zřejmě třeba pochybovat.

V tomto zápase se po dlouhé době a prakticky uzavřené kariéře objevil Venca Kadlec a já mu přeji, aby se dokázal do ligového kolotoče natrvalo vrátit a zdraví mu vydrželo. Věřím, že přes velké zdravotní komplikace je to stále skvělý fotbalista a takové příběhy s dobrým koncem máme přece všichni rádi. Také věřím, že současnou zdravotní situaci brzy zvládneme, buďme navzájem ohleduplní a zodpovědní, vždyť zdraví je to nejdůležitější, co máme.

Jan Rajnoch

Bývalý český profesionální fotbalista, který má na kontě patnáct startů za národní tým. Odchovanec Sparty, který nastupoval na pozici defenzivního záložníka či obránce, hrál nejvyšší soutěž také za Bohemians, Mladou Boleslav, Liberec či Olomouc, vyzkoušel si i zahraniční štace v Německu (Cottbus) a Turecku (MKE Ankaragücü, Sivasspor a Adana Demirspor). Momentálně je fotbalovým expertem O2 TV, šéfuje OFS Praha Západ, hraje za Real TOP Praha i klub Jíloviště v I.A třídě.

Reklama

Související témata: