Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: Top trojka ukázala, že je odskočená, Baník stále tápe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uplynulé kolo jenom potvrdilo, že první tři týmy jsou odskočené od zbytku ligy. Slavia i Plzeň si bez problémů poradily s týmy ze spodku tabulky, Sparta i přes porodní bolesti zvládla duel na Slovácku. Baník opět nepochopitelně selhal a asi nejpřekvapivější zprávou je odvolání kouče Jílka, kterého nahradí jeho dosavadní asistent Jiří Saňák.

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Chorý a Pavel Šulc z Plzně si svými výkony velmi hlasitě říkají o to, aby o nich nový trenér reprezentace Ivan Hašek uvažoval směrem k letošnímu Euru

Článek

Na začátek bych chtěl pochválit Slovácko za to, jak to i přes absence Daníčka, Reinberka a hlavně Kadlece proti Spartě zvládlo. Sice to na body nestačilo, ale v okleštěné sestavě si počínali výborně, proti favoritům to na vlastním hřišti zkrátka umí. Musím vyzdvihnout výkon Honzy Kalabišky, který podruhé v životě nastoupil na stoperu a zvládl to s bravurou. Sparta naopak vstoupila do utkání nekoncentrovaná, nejvíce to bylo vidět na defenzivě, především na Vydrovi s Krejčím.

Kapitán Sparty se více soustředil na komunikaci s rozhodčím než na vlastní výkon. Sudí Szikszay rozdal dvanáct žlutých, absolutně nerozumím tomu, proč neudělil Krejčímu jednu hned na začátku, měl by klid. U Ládi mě to fakt mrzí, často ho chválím, je to lídr, tentokrát to ale úplně nezvládl. Kouč letenských poslal o poločase do hry Panáka za Vydru, což Spartě do značné míry udělalo zápas, s jeho příchodem se hosté uklidnili a začali více dominovat. Rozhodli opět Birmančevič s Haraslínem, kteří jenom dokazují, jak důležití pro Spartu jsou, dokážou vymyslet nadstandartní věci, rozhodnout zápas.

Trenér Svědík po zápase připustil, že to s Michalem Kadlecem nevypadá vůbec dobře. Já mám informace přímo z Hradiště a jsou dost podobné. Zranění, které Michala trápí, má charakter dlouhodobého léčení, stálo by ho spoustu úsilí a myslím si, že v jeho věku to už ani nemá zapotřebí. Je to smutné, ale je to holt realita. Michal je obrovskou ikonou klubu a celého města, začínal tam jako mladý kluk, když jsme se i potkali v kabině, pak udělal velkou kariéru a vrátil se, zkrátka legenda. Kadlecovi navíc bydlí kousek od stadionu, myslím, že to Michal vezme tak, jak to je, hezky a důstojně se rozloučí, klub mu určitě připraví parádní rozlučku, kterou si stoprocentně zaslouží.

Plzeň přesvědčivě porazila Zlín a jasně demonstrovala, že je třetím nejsilnějším týmem soutěže, byla vidět obrovská kvalita a zkušenost. Přestože Zlín praktikuje pod trenérem Červenkou zajímavý fotbal v dobrém pohybu s napadáním, nebojí se hrát, nejsou zalezlí, neměl jsem větších pochyb o tom, jak duel dopadne. Viktorka ukázala, na čí straně je kvalita, a došla si pro hladké vítězství. Mužem zápasu byl Pavel Šulc, který splácí důvěru trenéra Koubka plnými doušky a má blízko do nároďáku, má fakt neskutečnou formu, je na něm vidět, jak mu pomohlo hostování v Jablonci.

Šulc i Chorý jsou určitě v hledáčku nového trenéra reprezentace Ivana Haška a oba dva jsou variantami směrem k Euru. Dalším útočníkem z české ligy, který má blízko na Euro, je Mojmír Chytil, který nasázel v duelu s Pardubicemi hattrick za osm minut, čímž vyrovnal rekord české ligy. Za poslední tři zápasy nasázel pět branek a je v neuvěřitelné fazoně. Chorý s Chytilem jsou podobnými typy útočníků, navíc jsou oba z Olomouce, takže mezi nimi boj o místo v repre určitě bude, je otázka, jestli pojede jeden z nich, oba dva, nebo ani jeden.

Slavia si stejně jako Plzeň došla rutinérsky pro vítězství, a i když Pardubice nepodaly špatný výkon, tak bylo jasné, kdo zápas opanuje a pro Slavii se jednalo o dobrou rozehru před těžkými týdny, které na ni teď čekají. Pro partu Radoslava Kováče to byla obrovská zkušenost a škola, ze které může v budoucnu těžit.

U Baníku je to furt to samé dokola, jedna a ta samá ohraná písnička. Předchozí kolo zvládli po skvělém výkonu v Boleslavi, a když to mají doma potvrdit, opět selžou. Opravdu tomu nerozumím, asi je tam něco špatně uvnitř klubu, těžko říct, proč nedokážou udělat nějakou delší sérii výher. Duel s Bohemians měli perfektně rozehraný, vedli, byli lepším týmem, navíc přežili penaltu a Klokani dostali červenou. Místo toho, aby zápas v klidu dohráli, tak se zalekli a závěr zcela nezvládli. Těžko říct, čím to je, ale oceňuju majitele Václava Brabce, že do klubu pořád cpe peníze. I když k nějakému výraznému posunu stále nedochází, má zlatou trpělivost. Je také s podivem, že minulou i současnou sezonu je táhnou hráči na hostování ze Slavie (Plavšič a Ewerton) a když vypadnou, tak je Baník zcela sterilní.

Nedávno vysvitlo znovu téma návratu na Bazaly, to by mohla být pro Baník spása, ale nevím, jak reálné tyto plány a úvahy jsou. Stadion ve Vítkovicích je super, ale pro atletiku, ne pro fotbal. Sám jsem tam několikrát nastoupil a s tou atletickou dráhou je to tam divné, ani když tam diváci udělají perfektní kulisu, tak to prostě není ono. I tohle může být jeden z faktorů, proč se klub potácí ode zdi ke zdi.

Odehrálo se podještědské derby, ve kterém mohli diváci sledovat gólové hody a parádní fotbal. Oba kluby musím pochválit za vstup do jara. Hlavně Jablonec se oproti podzimu rapidně zvednul, podal skvělý výkon na Slavii, rozstřílel doma Budějovice a ani v Liberci góly nešetřil, začíná mě bavit, klobouk dolů. Když ale vedete 3:1 venku, navíc v derby, tak byste to měli dotáhnout. Uznání ale patří i Liberci, ani za nepříznivého stavu se nevzdali a dokázali to dotáhnout.

Došlo k nešťastnému zranění brankáře Slovanu Huga Jana Bačkovského, tímto bych mu chtěl popřát brzké uzdravení, zprvu to vypadalo opravdu ošklivě, nakonec to dopadlo ještě relativně dobře. Je dobře známo, že gólmani mají pud sebezáchovy trošku jiný, skáčou hlavou pod nohy ostatních, tohle se občas holt stane. Je to nepříjemné a věřím, že brzy bude v pořádku.

Sigma uhrála ze čtyř jarních duelů jediný bod a jde pro mě o zklamání jara. Viděl jsem všechny zápasy Olomouce a musím být kritický. Chybí mi tam energie, drajv, šťáva, není tam to, co Olomouc předváděla minulou sezonu, nebo i na podzim. Přijde mi to mrtvé, chybí tam víc intenzity. Nepřijdou mi ani po kondičně silové stránce úplně ideálně nachystaní.

Nakonec to odskákal trenér Jílek, který v Olomouci působil dlouhou dobu. Jde o dobrého, takticky silného kouče, těžko říct, proč to na jaře tak haprovalo. Je možné, že v tom roli sehrála i osoba sportovního ředitele Ladislava Mináře, jeho vztah s koučem Jílkem byl zvláštní, což šlo vypozorovat i zvenčí. Novým trenérem se stane prozatímní asistent Jiří Saňák, o jehož trenérských ambicích v první lize se dlouhodobě vědělo. Jsem na něho zvědavý, je to nová krev, celkem mu věřím a přeju mu hodně štěstí.

Naopak Teplice patří mezi příjemná překvapení. Severočeši vedení pragmatickým trenérem Frťalou přesně dokážou odhadnout sílu mužstva a na co mají, čemuž pak i přizpůsobí herní styl a strategii na jednotlivé zápasy. Hrají poctivý fotbal, nedostávají, ale ani nedávají příliš branek. Mají za sebou anglický týden, na který kluci nejsou zvyklí, možná jim ke konci duelu s Karvinou trošku došla šťáva. MFK bych ale nepodceňoval, mají dobrý tým, a i když jim začátek jara nevyšel podle představ, ještě bych je neodepisoval. To, že jsou teď poslední, neznamená vůbec nic, mají před sebou ještě hodně zápasů.

Nejzajímavější na duelu mezi Hradcem a Boleslaví byl tragický trávník, na kterém má za měsíc hrát reprezentace. Měli by ho co nejdříve vyměnit, nevím, co jiného s tím chtějí dělat. Repre holt musí hrát na skvěle připraveném trávníku. Jediná možnost je do toho investovat, můžou se zeptat Slavie na radu, ta s tím má čerstvou zkušenost. Mají krásný stadion, na trávníku by šetřit neměli.

V týdnu nás čekají dvě derby, první, to pohárové, na Slavii. Druhé ligové na Spartě. Ani v jednom duelu nevidím favorita. Nevěřím tomu, že by jeden tým upřednostnil ligu před pohárem, nebo naopak. Rivalita se po příchodu nového majitele do Slavie ještě zvýšila a nic si nedarují, každý vzájemný zápas bude na ostří nože. Přál bych si, aby to bylo víc o fotbale než na podzim, ale vypětí bude maximální. Máme před sebou opravdu zajímavé týdny, čekají nás dvě derby, pak přijede na Letnou Liverpool a do Edenu AC Milán. Zápasy jdou rychle po sobě a věřím, že budou v obrovské kvalitě, oba kluby chtějí vyhrát pohár a ligu, máme se na co těšit.

Reklama