Hlavní obsah

SMEČE JANA KUKALA: O post světové jedničky může usilovat deset hráček. Bartyová se ale ještě vrátí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak bude vypadat okruh WTA po překvapivém loučení nejlepší hráčky planety Ashleigh Bartyové? Expert Sport.cz Jan Kukal očekává přetahovanou o post jedničky, do které by se podle něj měly zapojit i české tenistky.

Asheigh Bartyová ukončila aktivní kariéru

Článek

„Minulý týden zastínila všechny zápasy aktuálního turnaje v Miami šokující zpráva z Austrálie, že první hráčka světa v pětadvaceti letech končí kariéru a opouští trůn, na kterém byla celkem 121 týdnů. Jen pár hráček v historii kralovalo déle.

Neuvěřitelné je, že Bartyová skončila nebo přerušila kariéru vlastně podruhé. V roce 2014 po deblových triumfech odešla, aby se věnovala kriketu. K tenisu se pak vrátila v roce 2016 a její comeback vyvrcholil tituly z French Open 2019, Wimbledonu 2021 a Australian Open 2022. Z toho je jasně vidět, že dokázala hrát na všech površích. Letos navíc měla sérii jedenácti zápasů bez prohry.

Když končil Björn Borg ve 26 letech, tak kvůli ztrátě motivace, což bylo u něj pochopitelné, jelikož získal šest titulů na French Open a pět ve Wimbledonu. Pete Sampras v roce 2002 ovládl US Open a pak už nehrál žádný zápas. V té době už byl ale za zenitem výkonnosti. Bartyová naopak úplně v pohodě mohla na prvním místě vydržet až do Wimbledonu.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Ashleigh Bartyová s pohárem za triumf na Australian Open

Na rozdíl od většiny hráček se tahle sympatická Australanka nejen výborně pohybovala a anticipovala, ala také skvěle hrála na síti. Její tenis byl nesmírně elegantní.

Měla mimořádný talent podobně jako Roger Federer. Byla stejně jako on ‚shotmaker', ale také byla jako hráčka velmi ukázněná a pokorná, profesionálka každým coulem. Pro tenis je to obrovská ztráta. Na druhou stranu je to obdivuhodné, že se k takovému kroku odhodlala v době, kdy se většina tenistek naopak snaží hrát co nejdéle.

Bartyová se neusadila ani na Floridě, ani v Evropě. A v tom pak mají tenisté z Austrálie problém, jelikož jenom cesta na většinu turnajů jim zabere 20 hodin v letadle. Život na kufru jí nevoněl. Ona byla velmi ráda doma.

Zajímavé také je, že vlastně po celý život hrála podle vlastních pravidel. Přišla, zvítězila, odešla. Přitom si mohla vydělat další desítky milionů, ale tím se nějak moc nezabývala. Jako jedna z mála tenistek bavila svou hrou diváky. Tenisu bude nesmírně chybět.

Foto: Hamish Blair, ČTK/AP

Ashleigh Bartyová ukončila profesionální kariéru

Novou jedničkou je teď Polka Iga Šwiateková, která aktuálně hraje výborně, ale o pozici číslo 1 se podle mě může ucházet klidně deset hráček. Myslím, že boj to bude velmi zajímavý a doufám, že významnou roli v něm sehrají Češky.

Včas odejít je velké umění, ale když je hráčka aktuálně neporažená a není nemocná, jde o historický okamžik, který nemá obdoby. Přesto si myslím, že vítězný forhend z finále v Melbourne není to poslední, co od Bartyové uvidíme. Jsem přesvědčen, že se ještě k tenisu vrátí."

Reklama

Související témata: