Hlavní obsah

GLOSA: Hráčka z jiného světa. Odchod Bartyové v záři reflektorů potvrzuje její výjimečnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen jedna tenistka v historii ukončila kariéru jako úřadující světová jednička. V roce 2008 se stejnou cestou jako Ashleigh Bartyová vydala belgická legenda Justine Heninová. Shodou okolností také ve věku 25 let. Důvody? Ztráta motivace a únava z divokého tenisového života. Tedy tytéž jako u úřadující světové jedničky. A u obou platí ještě další paralela. Tenisový svět za ně náhradu nemá.

Foto: Profimedia.cz

Ashleigh Bartyová s trofejí za triumf na Australian Open

Článek

Tenisem si Ashleigh Bartyová vydělala téměř 24 milionů dolarů. O dalších sumách ze sponzorských smluv nemluvě. Vyhrála patnáct turnajů včetně tří grandslamových. Před sebou měla minimálně pět let mezi absolutní tenisovou elitou.

Velmi pravděpodobně by přidala další grandslamové tituly, o tučných prize money nemluvě. Na svém kontě měla 114 týdnů nepřetržité tenisové vlády, absolutní rekord, který společně drží Grafová a Navrátilová (186 týdnů), rozhodně také nebyl nedosažitelnou metou.

Toho všeho se rodačka z australského Ipswiche dobrovolně vzdala s jasným vzkazem. "Tenis budu pořád milovat, byla to obrovská část mého života, ale myslím, že přišel čas užít si to, co má ráda Ash Bartyová jako člověk a ne Ash Bartyová jako sportovec," říkala šampionka.

A jedna věc je jistá už nyní. Tenisový svět bude za australskou šampionku hledat náhradu marně. V bláznivém období, kdy si turnajové triumfy přivlastňují hráčky z velmi širokého spektra žebříčku, byla jednou z mála jistot stabilních výkonů na té nejvyšší úrovni.

Tenisu však přinesla mnohem více. V době, kdy se po kurtech prohánějí ranařky, jejichž styl hry je jako odlitý z jedné formy, Bartyová ukázala, že uspět lze i jinak. Ke skvělému podání přidala jeden z nejlepších čopovaných bekhendů na okruhu, kterým dováděla své soupeřky k šílenství. Chytrou hrou plnou nápadů, netradičních řešení a taktického myšlení přehrávala i ty největší hvězdy. Vypjaté situace na dvorci řešila s ledovým klidem, výbuchy vzteku byste u ní hledali marně.

Foto: Toby Melville, Reuters

Ashleigh Bartyová po triumfu ve Wimbledonu

Fanoušky po celém světě si však získala i jinak. Klidem a pohodou, která z ní na kurtu vyzařovala, vysílala jasný vzkaz, že tenis opravdu není otázkou života a smrti. A především si na rozdíl od celé řady hráček minulosti včas uvědomila, kde je hranice, za kterou už nemá cenu jít.

"Už jsem to jednou udělala, ale tohle je něco jiného. Vím, kolik práce je potřeba k tomu, abych podala nejlepší výkon. A já už to prostě v sobě nemám," připomněla svůj první odchod z tenisové scény v roce 2014.

"Měla jsem spoustu snů a cílů, ale určitě mezi ně nepatřilo cestování po světě a dlouhé odloučení od rodiny a domova, kde jsem vždycky chtěla být," dodává Bartyová.

Teď její myšlenky směřují daleko od tenisových kurtů. Chystá svatbu s dlouholetým přítelem golfistou Garrym Kissickem, těší se na rodinu.

A právě to je další gesto šampionky, která zná své priority.

Reklama

Související témata: