Hlavní obsah

SMEČE JANA KUKALA: Úspěchy juniorek nejsou náhoda. V Čechách a na Moravě rozumí tenisu „všichni“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký svátek světového tenisu Roland Garros 2022 je minulostí. Neoficiální antukové mistrovství světa se konečně hrálo před plnými ochozy nadšených diváků, píše tenisový expert Sport.cz Jan Kukal ve svém dalším komentáři.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Česká tenistka Lucie Havlíčková s trofejí pro vítězku juniorského Roland Garros.

Článek

„Sólovou krasojízdu předvedla Iga Šwiateková, která si teď hraje vlastní extraligu a ze soupeřek si dělá trhací kalendář. Naposledy prohrála v únoru s Lotyškou Ostapenkovou v Dubaji a o té doby nenašla ve 35 zápasech přemožitelku. Výborně snáší tlak kladený na první hráčku světa. Od turnaje v Miami, kdy usedla na trůn, se také výrazně zlepšila. Takovou šampionku tenis moc potřeboval. Šwiateková bude mít vliv na úroveň nejlepších hráček, stejně jako měly Martina Navrátilová, Chris Evertová, Steffi Grafová nebo Serena Williamsová.

Tenistky budou nuceny pozvednout úroveň hry, aby jí vůbec mohly konkurovat. Zajímavé je, že na Roland Garros mezi posledních 16 hráček prošla z top 10 právě jen Šwiateková. Mám taky špatnou zprávu pro její soupeřky, má totiž ve své hře ještě značné rezervy. Hraje vlastně bez prvního servisu, zato druhé podání je krásné.

Po čtrnácté se stal králem Paříže Rafael Nadal, který zapomněl na dlouhodobé zranění chodidla i na to, že se mu po předchozích slabších výkonech na antuce tolik nevěřilo. Měl velmi těžký los, v horní polovině pavouka byla nabitější konkurence. Už ve čtvrtfinále hrál 59. vzájemný duel s Novakem Djokovičem, kterého po čtyřhodinovém boji porazil. Ještě předtím absolvoval pětisetový maraton s Kanaďanem Auger-Alliassimem. V den svých 36. narozenin měl Nadal i trochu ,štěstí‘. Olympijský šampion z Tokia Alexander Zverev měl na French Open vynikající formu, jenže si po třech hodinách zápasu a necelých dvou odehraných setech natrhl vazy v kotníku.

Ze slabší poloviny tak prošel až do finále nejméně nápadný hráč první desítky Casper Ruud, který pod vedením svého otce Christiana (v roce 1995 byl 39. na světě) udělal veliký pokrok. Nadal ale zakončil zápas 11 vyhranými gamy za sebou. Působil jako dobře namazaný stroj a ukázal, že na antuce je to nejlepší hráč všech dob.

Český tenis letos nezanechal v Paříži příliš výraznou stopu, ale juniorky dominovaly postupem tří hráček do semifinále. Pamatujte si jména: Lucie Havlíčková, Sára Bejlek a Nikola Bartůňková.

Úspěchy děvčat nejsou náhoda. Rodiče lépe zvládají jejich přípravu, než je tomu u kluků, kteří u nás dávají přednost fotbalu a hokeji. Do národních center přicházejí děvčata lépe připravená. Znovu se potvrzuje, že v Čechách a na Moravě rozumí tenisu ,všichni‘. To máte podobné jako v Rakousku s lyžováním.

Po Ivančicích, kde žije Barbora Krejčíková, se teď na tenisové mapě zásluhou Sáry Bejlek objevily Hrušovany nad Jevišovkou. Zajímavé je, že obě tato místa proslavil také Alfons Mucha...

Největším úspěchem českého tenisu ve dvouhrách bylo vítězství Karolíny Muchové nad Řekyní Sakkariovou. V dalším kole ale bohužel musela vzdát kvůli výronu v kotníku. Muchová a Zverev tak byli největšími pařížskými smolaři.

Příjemným překvapením po vyhrané kvalifikaci byly výkony Zdeňka Koláře, který nejprve vyřadil nebezpečného Francouze Pouilleho a pak 4 hodiny vzdoroval loňskému finalistovi Tsitsipasovi. Byl to vůbec jeden z nejlepších zápasů na Roland Garros.

Kvalifikaci výborně zvládla i loňská vítězka juniorky Linda Nosková, která byla v prvním kole proti Emmě Raducanuové lepší, ale měla zbytečný respekt. Prezentovala se vynikajícími forhendy a hlavně nádherným bekhendem po lajně. Rezervy jsou v pohybu a také v podání. Ale na tom se dá zapracovat.

S nadsázkou se dá říct, že nejlépe reprezentovala český tenis ve vydařených spotech na Eurosportu Petra Kvitová, která asi nikdy nevypadala lépe...

Jaro 2022 ale zatím českému ženskému tenisu moc nepřálo. Je důležité se dobře připravit na anglickou trávu. Určitě to bude lepší.“

Reklama