Hlavní obsah

Tenisové zlé děťátko. Dělám si věci po svém, říká juniorská šampionka z Paříže Havlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na přivítanou ve svém domovském klubu Sparta Praha dostala Lucie Havlíčková - pařížská vítězka juniorské dvouhry i deblu - kromě pugétu také divokou kartu na červencový turnaj WTA. Plány sedmnáctileté tenistky, které k úspěchu na grandslamové antuce gratulovala řada českých hráček včetně Petry Kvitové a Barbory Krejčíkové, už se také víc obracejí k dospělému tenisu.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Lucie Havlíčková s trofejí pro vítěze juniorského Roland Garros.

Článek

Loni vám hlavní soutěž dvouhry těsně unikla, zato letos si vezete z Roland Garros dvě trofeje. Co se během toho roku událo?

Loni se nehrála kvalifikace a já zůstala jako první venku. Za ten rok jsem ale na juniorském žebříčku postoupila ze šedesátého na 9. místo, takže už jsem byla nasazená. Myslím, že jsem se od loňska zlepšila po všech stránkách. Co se týká úderů, ale i mentální stránky, což u mě býval občas problém.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Česká tenistka Lucie Havlíčková se raduje z vítězství nad Solanou Sierrovou z Argentiny.

Takže už za nepříznivého stavu zápas nebalíte?

Kdybych ve třetím setu prohrávala 2:5 (jako v semifinále se Sárou Bejlek), tak bych dřív asi ani nezačala hrát a šla domů. Ale teď jsem zabrala, nechtěla jsem prohrát z mečbolu.

Roland Garros bylo vaším třetím grandslamem mezi juniorkami. Jak vzpomínáte na ty předchozí?

Před rokem ve Wimbledonu jsem byla nervózní, nehrála jsem svůj tenis a podala jsem katastrofální výkon. Na Australian Open už jsem začala dobře, ale hlavou jsem to nezvládla, a taky tam bylo hrozné vedro. Až v Paříži se všechno sešlo.

Spolupracujete s bývalým vynikajícím deblistou Lukášem Dlouhým. V čem je pro vás přínosem?

Určitě je inspirující v tom, co všechno v tenise dokázal. Je velmi schopný, lepšího kouče jsem asi najít nemohla.

Jak jste se k tenisu dostala?

Vlastně už od 4 let jsem tady v klubu. Dělala jsem i další sporty, ale tenis mi šel nejvíc a zatím to vypadá, že to bylo správné rozhodnutí. Nedokážu přesně popsat, co konkrétně mě baví, ale jsem spíš zápasový typ. Občas se samozřejmě taky naštvu.

HAVLÍČKOVÁ OČIMA KOUČE LUKÁŠE DLOUHÉHO
"Když mi před rokem říkali, že bych měl pomáhat Lucce, nevěděl jsem, o co jde. Ale když jsem viděl, že ona je na Spartě takové zlé děťátko, tak jsem si říkal, že to je pro mě zajímavé. Chtěl jsem dokázat, že se může zlepšit, protože píle a šikovnost tam byly. Předtím už jsem spolupracoval s Bárou Strýcovou, ale pořád si na ženský tenis zvykám. Pro mě je to každý den nové, jelikož tady nevíte dne ani hodiny... Lucce jsem se v Paříži snažil pomoct i zkušenostmi, protože jsem tam hrál a vím, jak to tam chodí. Ale bylo to hlavně o ní. Soustředila se nejvíc, co jsem kdy viděl. Titul si zasloužila za bojovnost a všechny ty odtrénované hodiny. Když jí vydrží píle, a tenhle úspěch jí nenaboří morálku, tak pracovitostí a touhou vyhrávat se může odrazit k dalším úspěchům. Zatím si ale myslím, že není třeba dávat si žebříčkové cíle. To si musí říct Lucka, ty číslovky, ale nebalíme ještě ani juniorku. I když do Wimbledonu jsme se rozhodli nejet, jelikož se na něm nerozdávají body. Zkusíme antukové turnaje pořádané ČTS, kde může Lucka uhrát nějaké body mezi dospělými. A pokud by nás Wimbledon lákal, můžeme se tam za rok ještě vrátit."

Kontroverzní pověst vás trochu předcházela.

Asi je to tím, že si dělám věci po svém a ne vždycky to, co mám. Ne každému se to líbí.

Budete se teď víc soustředit na žebříčkový postup mezi ženami? V rankingu WTA jste až v deváté stovce, zatímco další dvě české semifinalistky z Paříže Bejlek ve třetí a Nikola Bartůňková ve čtvrté.

Devátá stovka opravdu není nic moc, když holky už jsou takhle vysoko. Budeme tomu věnovat pozornost, ale hlavně se chci pořád zlepšovat. Zatím jsme ale s koučem konkrétní plány nedělali.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Lucie Havlíčková (@lucie_havlickovaa)

V čem můžete starší soupeřky potrápit?

Pomáhám si servisem a mám rychlý forhend. Když je možnost, jdu na síť. Chci si vyhrávat body sama a nečekat, co udělá soupeřka.

Kdo vás teď nejvíc inspiruje?

Hodně inspirativní je momentálně Iga Šwiateková, který vyhrála 35 zápasů v řadě, ale myslím, že každá špičková hráčka má něco, co se dá od ní přiučit.

Reklama

  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 30
20240424T17 : 30:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík