Hlavní obsah

Atletka Felixová a triatlonista Brownlee jsou novými členy komise sportovců MOV

Americká atletka Allyson Felixová a britský triatlonista Alistair Brownlee byli jmenováni do komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Vedle dvou olympijských vítězů se novými členy komise stali Kanaďan Oluseyi Smith a afghánská rodačka Masumá Zadáová. Kvarteto jmenoval prezident MOV Thomas Bach po konzultaci s předsedkyní komise Emmou Terhovou.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Americká atletka Allyson Felixová

Článek

Felixová se zúčastnila pěti olympijských her a získala na nich sedm zlatých a celkem 11 medailí. Minulý týden se rozloučila s atletikou na mistrovství světa v Eugene, s 20 cennými kovy a 13 tituly jako nejúspěšnější účastnice šampionátů.

Brownlee se stal olympijským vítězem v triatlonu v Londýně 2012 i o čtyři roky později v Riu de Janeiro. Smith reprezentoval Kanadu ve sprinterské štafetě na 4x100 m v Londýně a poté ve čtyřbobu na ZOH v Pchjongčchangu. Zadáová závodila v cyklistice na loňských OH v Tokiu jako členka uprchlického týmu.

Komise sportovců MOV se skládá maximálně z 23 členů, z nichž dvanáct volí samotní sportovci. Zbylých jedenáct členů je jmenováno, aby byla zachována rovnováha mezi pohlavími, regiony a sportovními odvětvími.

Reklama