Hlavní obsah

Bude sníh? MOV odložil kvůli klimakrizi volbu pořadatele ZOH 2030

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) odložil rozhodnutí o pořadateli zimních olympijských her v roce 2030. S ohledem na klimatické změny a s tím související problémy zimních sportů už MOV neplánuje, že organizátora ZOH 2030 bude volit příští rok na zasedání v Bombaji.

Foto: Stoppoljeletinga

Protest aktivistů upozorňujících na nebezepčí klimatické změny během závodu běžců na lyžích v Lillehammeru.

Článek

Výkonný ředitel olympijských her Christophe Dubi dnes uvedl, že odložení volby dá výběrové komisi více času na prověření všech faktorů a na rozhovory s experty, mezinárodními federacemi a národními olympijskými výbory.

Výkonná rada MOV se zabývala tématy globálního oteplování a jeho důsledky pro zimní sporty. Diskutovalo se také o možnosti, že by se zimní hry točily pouze mezi určitými městy a regiony. Jako možnou podmínku Dubi uvedl, že zájemce o pořádání ZOH musí prokázat, že v době her u něj v desetiletém období panují průměrné teploty pod bodem mrazu. MOV ani nevylučuje možnost, že udělí zároveň pořadatelství ZOH pro roky 2030 a 2034.

Dubi uvedl, že o veškerých krocích MOV informoval tři dosavadní zájemce o pořádání ZOH 2030, jimiž jsou Salt Lake City, Sapporo a Vancouver. Příští zimní hry se budou za čtyři roky konat v Miláně a Cortině d'Ampezzo.

Box na OH 2028? MOV má výhrady

Činovníci MOV navíc stále nejsou spokojeni s tím, jak mezinárodní asociace IBA řídí amatérský box. Představitelé MOV uvedli, že za současné situace by nemohli doporučit zařazení tohoto tradičního sportu do programu olympijských her v Los Angeles 2028. V předběžném programu her box zatím není.

"Znepokojení MOV týkající se řízení IBA, její finanční transparentnosti a integrity systému rozhodování přetrvávají," uvedl MOV na webu. Jeho výkonný výbor napsal IBA dopis, v němž vyjádřil znepokojení nad tím, že nedochází k výrazným změnám, které po asociaci dlouhodobě požaduje.

"Kdyby muselo být rozhodnutí týkající se olympijských her v Los Angeles 2028 přijato dnes, výkonná rada by nemohla doporučit na zasedání MOV zahrnout do sportovního programu box pod hlavičkou IBA," uvedl MOV.

Mezinárodní olympijský výbor suspendoval boxerskou asociaci kvůli jejím problémům v oblasti řízení, financí, rozhodování a etiky už v roce 2019. Odebral jí pořádání olympijského turnaje v Tokiu a už v červnu oznámil, že IBA nebude mít na starosti ani kvalifikační turnaje pro OH v Paříži 2024 a samotné souboje pod pěti kruhy.

Šéfem IBA je od konce roku 2020 Rus Umar Kremljov, jemuž se podařilo asociaci finančně zachránit díky ruské energetické firmě Gazprom, na níž je teď IBA zcela závislá. Kremljov byl v září na mimořádném kongresu v Jerevanu za chaotických okolností potvrzen ve funkci na další čtyři roky, což MOV označil za "znepokojivé". IBA navíc krátce před zahájením kongresu suspendovala kvůli údajnému zasahování státu do chodu organizace ukrajinskou federaci.

Reklama

Související témata: