Hlavní obsah

Je mi z toho smutno, přiznává český šampion. Spousta lidí odejde, bojí se po zásadní změně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S moderním pětibojem zažil tolik krásných momentů. Třeba když se stal mistrem Evropy, získal medaili na mistrovství světa, nebo sahal po stupních vítězů na olympiádě. Ale i když se jel jen tak v tréninku projet na koni. Jenže teď Jan Kuf jen bezmocně sleduje, jak se mu sport, jemuž zasvětil svoji kariéru, mění před očima. „Je mi z toho smutno už poslední rok,“ popisuje v podcastu Mixzóna.

Moderní pětibojař Jan Kuf v podcastu Mixzóna.Video: sport.cz

 
Článek

Jízda na koni spolu se šermem byla pro něj největším tahákem, který ho před patnácti lety zlákal k modernímu pětiboji. „K těmto disciplínám se člověk jen tak nedostane a mají obrovské kouzlo," vypráví dnes jednatřicetiletý Kuf.

Za dekádu a půl prožil se svým sportem, který je v olympijském programu už přes sto let, řadu změn, jenže ta nejzásadnější se oficiálně začala rodit až po olympiádě v Tokiu, kdy se mezinárodní federace rozhodla vyřadit parkur.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Honza Kuf (@honzakuf)

Marné byly protesty závodníků, v listopadu kongres změnu definitivně posvětil. „Jen se bohužel potvrdilo, že naše federace je schopná prosadit si cokoliv ji zrovna napadne," posteskl si Kuf.

Jaké byly argumenty federace? Často byla zmiňována situace z olympijského Tokia, kdy Němka Annika Schleuová udeřila koně, na němž ztratila šanci na zlato, tedy i rizika vyplývající z toho, že závodníci si koně losují. Dále menší dostupnost koní a parkuru v některých zemích, a především ultimátum od Mezinárodního olympijského výboru, který si změnu měl vyžádat.

Ani teď ale pětiboj nemá jistotu, zda zůstane v olympijském programu i po Paříži 2024. Zvýšit jeho šance u amerických pořadatelů v Los Angeles 2028 by měla nová disciplína v podobě překážkového běhu.

Foto: Filip Komorous

Jan Kuf při finále Světového poháru v Ankaře.

Ale nepůjde o atletický běh přes překážky, spíše o závod ve stylu televizní soutěže Ninja Factor. Tedy ručkování, vybíhání U-rampy, přelézání stěn... Tedy možná divácky atraktivní, ale úplně nová dovednost, která pro řadu pětibojařů bude znamenat uspíšení konce kariéry.

„Je to tak zásadní změna, která ovlivní spousty sportovců, že z moderního pětiboje odejdou," tuší. „A pro řadu mladých byla právě jezdecká disciplína jedním z hlavních důvodů, proč vůbec moderní pětiboj dělali," ví z vlastní zkušenosti. A ani jeho nová disciplína v rámci pětiboje neláká.

„Dovedu si představit, že si ji vyzkouším pro zábavu s kamarády. Ale ne, že bych se za čtyři roky naučil disciplínu na takové úrovni, abych se ji nebál prezentovat na olympijských hrách," přiznává i Kuf, jemuž bude po hrách v Paříži 33 let a původně zvažoval, že by si kariéru ještě o rok dva mohl prodloužit.

„Junioři už mají od příštího roku závodit v téhle nové disciplíně a budou mít dva roky náskok. Takže i kdybych chtěl zůstat, je to podle mě ve vrcholovém sportu neřešitelný problém," tuší.

A tak o to víc vzhlíží k Paříži, která by mohla být jeho rozlučkou s kariérou. A pro moderní pětiboj derniérou v jeho klasické podobě. Navíc v rodišti barona Pierra de Coubertina, zakladatele novodobých olympijských her a duchovního otce tohoto sportu, a v atraktivním prostředí u zámku ve Versailles.

„Tam, kde to začalo, to tedy skončí," hořce se pousměje Kuf. V Mixzóně popisuje i to, jak se sami sportovci marně snažili změnu odvrátit, či v jakém sportu by se mohl ještě realizovat po pětibojařské kariéře.

Epizody pocastu Mixzóna

Reklama

Související témata: