Hlavní obsah

Coates z MOV připouští, že sportovců z Ruska mohou být v Paříži jen desítky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Viceprezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) John Coates si není jistý, kolik sportovců z Ruska bude jako neutrálních závodit na letošních olympijských hrách v Paříži. Připouští, že odhady kolem 40 mohou být blízko pravdě. Uvedl to v rozhovoru pro australský list Daily Telegraph. Na hrách 2021 v Tokiu závodilo pod hlavičkou Ruského olympijského výboru více než 300 olympioniků.

Článek

Tehdy ale nebyla omezení kvůli systematickému dopingu tak přísná, jako jsou tentokrát, kdy Rusko pyká za agresi na Ukrajině. Na rozdíl od Tokia se neutrální sportovci nesmějí zapojit do soutěže družstev. Na OH by neměl být připuštěn žádný sportovec s ruským pasem s vazbou na armádu nebo někdo, kdo podporuje či v minulosti podpořil ruskou stranu ve válce na Ukrajině.

Kvůli prosincovému povolení účasti neutrálních sportovců z Ruska a Běloruska na pařížské olympiádě MOV nadále čelí kritice. Minulý týden starostka Paříže Anne Hidalgová uvedla, že doufá, že Rusové nakonec nepřijedou.

„Je tady také otázka, kolik jich tam bude vzhledem k tomu, že nebudou v žádném kolektivním sportu, protože nemohou závodit jako Rusko. A kdokoliv, kdo se připravuje v ruských armádních klubech, také nepřijede. Nevím, ale možná si někteří sportovci mohou vybrat, že nepojedou, když nesmějí závodit za Rusko. Mohu se mýlit, ale myslím, že jsem četl něco o tom, že by jich mohlo být tak málo jako 40,“ přemítal Coates.

Neutrální sportovci s ruským nebo běloruským pasem mohou na OH startovat bez národních symbolů, jako jsou barvy, vlajka nebo hymna. Například hvězdný ruský plavec Kliment Kolesnikov považuje takové podmínky za nepřijatelné a na hry do Paříže se nechystá, i kdyby se kvalifikoval. Ruský ministr sportu Oleg Matycin ale minulý týden vystoupil proti plošnému bojkotu her ruskou stranou.

Když MOV v prosinci rozhodl o připuštění sportovců z Ruska a Běloruska na olympiádu, bylo kvalifikovaných osm Rusů a tři Bělorusové. Účast olympioniků z těchto zemí závisí také na postoji mezinárodních sportovních federací. Například ta atletická nadále trvá na plošném vyloučení sportovců z těchto zemí, ale řada dalších včetně tenisové a plavecké jejich zapojení do mezinárodních soutěží připouští.

Na OH 2021 v Tokiu závodilo 335 ruských sportovců, kteří získali 71 medailí. Dalších 101 sportovců přijelo z Běloruska. Odvezli si sedm medailí. Olympijské hry v Paříži se uskuteční od 26. července do 11. srpna.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články